Eικόνα και ήχος, μέσω ρεύματος

Με το νέο LiveWire της Western Digital

Μπορεί η εικόνα 3D να είναι το hot θέμα του 2010/2011 όσον αφορά στις εξελίξεις του οικιακού σινεμά, όμως είναι η δικτύωση των συσκευών εικόνας και ήχου αυτή που - για πολύ κόσμο - έχει μεγαλύτερη πρακτική, μακροπρόθεσμη αξία. Το πώς θα επικοινωνήσουν αυτές οι συσκευές μεταξύ τους και θα ανταλλάξουν περιεχόμενο είναι... ζήτημα μεγάλο, ωστόσο, και μία από τις λύσεις που συχνά ενδείκνυνται γι' αυτό είναι αυτή του home plugging, της χρήσης δηλαδή του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο σπίτι για τη μεταφορά δεδομένων από δωμάτιο σε δωμάτιο ενσύρματα και αξιόπιστα. Η Western Digital πολύ μικρή σχέση είχε με όλα αυτά μέχρι πρότινος, όμως - μετά τα τρία media player της - αποκτά και σε αυτήν την κατηγορία παρουσία, με το ολοκαίνουργιο LiveWire.

Πρόκειται για τυπικό εκ πρώτης όψεως προϊόν της κατηγορίας του. Ο χρήστης συνδέει στον router του τοπικού οικιακού δικτύου και σε μία κοντινή πρίζα το ένα τμήμα του LiveWire... και το άλλο τμήμα σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού παρέχει δεδομένα σε οποιαδήποτε συσκευή συνδεθεί στο δεύτερο μέσω καλωδίου Ethernet (κι επίσης μία πρίζα φυσικά). Και τα δύο τμήματα του LiveWire φέρουν 4 θύρες Ethernet, γεγονός που σημαίνει πως 7 συσκευές (η μία θύρα συνδέεται προφανώς στο router) μπορούν να συμμετάσχουν έτσι στη σχετική ανταλλαγή δεδομένων.

Αν και το LiveWire στηρίζεται στην παρούσα, και όχι την ανακοινωμένη μελλοντική, έκδοση του προτύπου HomePlug (IEEE 802 και 802.3u), η Western Digital υπογραμμίζει ότι είναι πιστοποιημένο για χρήση με οπτικοακουστικά δεδομένα υψηλής ευκρίνειας. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν τα 200 Mbps, την ανώτερη ταχύτητα που μπορεί θεωρητικά να επιτύχει κανείς με αυτόν τον εξοπλισμό, δεν τα... βλέπουμε ποτέ πρακτικά, αλλά ότι είναι αρκετά για να "στείλουν" ταινίες ανάλυσης 1080p και πολυκάναλο ήχο από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο χωρίς προβλήματα. Το Western Digital LiveWire διατίθεται ήδη στις ΗΠΑ στην τιμή των 139 δολαρίων και το αναμένουμε σε αντίστοιχη τιμή σε ευρώ μέσα στις επόμενες 15 ημέρες και στη Γηραιά Ήπειρο. Όσοι πιστοί (της WD) και της οικιακής δικτύωσης...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ