CES 2010: Οι νέες ιδέες

Πέρα από τ' αναμενόμενα... γιατί έτσι πρέπει!

Στον τομέα του εξοπλισμού για home cinema, επίσης, είχαμε μερικές ανακοινώσεις και αποκαλύψεις προϊόντων που μπορεί ή όχι να αναδείξουν "τάσεις", δεν παύουν ωστόσο να είναι ενδιαφέρουσες. Η Sharp για παράδειγμα (η οποία είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο τη βελτιωμένη τεχνολογία προβολής UV2A), ανακοίνωσε την τεχνολογία QuadPixel: αυτή προσθέτει στα τρία βασικά χρώματα από τα οποία προκύπτει το χρώμα για κάθε ένα από τα pixel μιας οθόνης - κόκκινο, πράσινο, μπλε - ένα... τέταρτο, το κίτρινο! Δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή πόσο καλύτερη εικόνα θα προκύψει από την προσθήκη αυτή: η Sharp θεωρεί πως έτσι θα μπορέσει να απεικονίσει τέλεια "δύσκολες" αποχρώσεις όπως αυτές του χρυσού και των λαμπερών θερμών χρωμάτων γενικά, ενώ η όλη εικόνα ίσως θα ωφεληθεί και από την ευρύτερη χρωματική παλέτα που γίνεται διαθέσιμη (1 τρις χρώματα αντί για ένα 1 δις). Δεν ξέρουμε επίσης ποιές συνέπειες έχει το τέταρτο αυτό subpixel στις διαδικασίες παραγωγής της οθόνης και τα σχετικά κόστη, αναμένουμε όμως.

Η Denon, από την άλλη, διέπραξε μία... ύβρη στα μάτια κάθε "παραδοσιακού" θιασώτη των home cinema, ανακοινώνοντας ένα προϊόν εξ πρώτης όψεως... ανίερο - αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά τουλάχιστον πολλά υποσχόμενο. Το S-5BD είναι μία συσκευή που ενσωματώνει Blu-ray player και ενισχυτή σε ένα περίβλημα, αλλά όχι με τις συνήθεις "υποχωρήσεις" και "συμβιβασμούς" που γίνονται στα οικονομικά, "όλα-σε-ένα" πακέτα home theatre. Τα κυκλώματά του είναι όσο προσεγμένα απαιτούν οι εραστές του ήχου υψηλής πιστότητας, όλες οι τεχνολογίες επεξεργασίας και βελτίωσης ήχου της Denon για τους κορυφαίους της ενισχυτές είναι παρούσες, ενώ ως Blu-ray player είναι προδιαγραφών Profile 2.0 και συμβατό με BD-Live. Είναι μία από τις πρώτες συσκευές που φέρουν θύρες HDMI συμβατές με το νέο πρότυπο 1.4, άρα εξασφαλισμένη για το άμεσο μέλλον - θα κοστίζει, δε, τα ανάλογα: το λιγότερο 2000 ευρώ στην Ευρώπη.

Άλλα παραδείγματα ιδεών για διαφορετικά από τα καθιερωμένα προϊόντα; Ένα laptop ειδικά για gamers σε μέγεθος... netbook από την Alienware (!): με οθόνη μόλις 11 ιντσών αλλά με αρκετή ισχύ για να απεικονίσει όλα τα σύγχρονα PC games σαν desktop. Ένας προβολέας υψηλής ευκρίνειας της MSI με ενσωματωμένο... Media Center PC και DVD player (!). Ένα άλλο laptop της Lenovo, το Skylight, σε μέγεθος ανάμεσα σε netbook και... iPhone, το οποίο όμως είναι απολύτως χρηστικό για απλά πράγματα στο Web. Ένα ακόμη laptop αγνώστου ταυτότητος με... ημιδιάφανη οθόνη (!), πάνω στην οποία τα εικονίδια φαίνεται σαν να αιωρούνται σχεδόν. Και, για να μην ξεχνιόμαστε... ένα πλυντήριο/στεγνωτήριο βασισμένο σε Android (!), αλλά και ένας φούρνος μικροκυμάτων με το ίδιο λειτουργικό (έτσι για να διαβάζουμε τις ειδήσεις όσο ζεσταίνεται το χθεσινό φαγητό). Ευελπιστούμε σε ακόμη πιο εκκεντρικές ιδέες του χρόνου!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ