Asus Z87 Deluxe

Από τις πολύ καλές, η καλύτερη!

H Asus πάντως δείχνει να καταλαβαίνει πως στις πολύ καλές τους προτάσεις και οι άλλοι κατασκευαστές motherboard με το Z87 τα ίδια πράγματα - μέσες άκρες - θα προσφέρουν. Έχει δώσει λοιπόν έμφαση στο συνοδευτικό software που η ίδια αναπτύσσει, ώστε αυτό να "κάνει τη διαφορά" σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το ΑΙ Suite 3, όπως ονομάζει το software αυτό, δίνει πρόσβαση και δυνατότητες για εύκολη ρύθμιση σε όλων των ειδών τις λειτουργίες που σχετίζονται με το motherboard, από τον υπερχρονισμό επεξεργαστή ή/και μνήμης μέχρι το σχετικό βολτάζ, την ψύξη κλπ. Η Asus προωθεί, δε, και τη λειτουργία One-Click Optimization, που "διαβάζει" τα υποσυστήματα του PC, κρίνει που, πώς και μέχρι ποιό σημείο μπορεί να υπερχρονίσει και το κάνει με γνώμονα είτε τις υψηλότερες επιδόσεις, είτε την εξοικονόμηση ενέργειας. Τη δοκιμάσαμε και, ομολογουμένως, φτάσαμε στο ίδιο περίπου σημείο που θα φτάναμε αν κάναμε συντηρητικές "χειροκίνητες" ρυθμίσεις. Με τη διαφορά ότι αυτό έγινε... "με μία κίνηση", βέβαια!

Το Ζ87 Deluxe ανήκει φυσικά στη γενιά εκείνη των motherboards που έχει οριστικά και ολοκληρωτικά μεταβεί πια σε περιβάλλον UEFI για το BIOS, το "κέντρο ρυθμίσεων" του PC δηλαδή πριν αυτό εισέλθει σε λειτουργικό σύστημα. Εκεί η Asus έχει επιλέξει δύο οδούς: είτε να προσφέρει "τα βασικά" στην κατάσταση "Easy" (για αρχάριους) σε μία μόνο οθόνη, και λίγες "δεύτερου επιπέδου, είτε να προσφέρει... τα πάντα στην κατάσταση Expert για όσους έχουν την τεχνική γνώση και θέλουν να προσαρμόσουν τον τρόπο που λειτουργεί το PC μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Και στις δύο περιπτώσεις η ευχρηστία του mouse και η σωστή διάρθρωση των menu και των επιλογών τους βοηθά πάρα πολύ, όπως και οι δυνατότητες αποθήκευσης και ανάκτησης των ρυθμίσεων αυτών. Ειλικρινά... απορούμε ενίοτε με το πόσο πολύ χρειάστηκε να μεταβούμε σε αυτό το περιβάλλον, από εκείνο των απαρχαιωμένων BIOS με μόνο κείμενο και δυσνόητες επιλογές.



Όταν όλα έχουν ειπωθεί - και απέδειξαν οι σχετικές μετρήσεις - οι νέοι επεξεργαστές Haswell της Intel αξίζει να χρησιμοποιηθούν σε καινούργιο PC, όχι ως αναβάθμιση δηλαδή. Με αυτό ως δεδομένο, οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital ενδιαφέρεται να "χτίσει" έναν Η/Υ με Haswell και "με χρονικό ορίζοντα", έχει νόημα να επιλέξει ένα αληθινά καλό motherboard γι' αυτό το σκοπό. To Z87 Deluxe είναι από τα καλύτερα που έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει και τις τελευταίες 2 εβδομάδες εξαιρετικά έντονης χρήσης του (μόνο τα πολύωρα benchmarks των 2 Titan να βάλει κανείς...) αποδείχθηκε άκρως σταθερό και αξιόπιστο. Δεν υπέστη crash ούτε μία φορά, δεν παραπονέθηκε όταν το... καταπιέσαμε ψυχολογικά προσπαθώντας να υπερχρονίσουμε τον Haswell (είναι διαφορετική η μέθοδος απ' ότι με τους παλιότερους i7 και χρειάστηκε να πειραματιστούμε), είναι ποιοτικά κατασκευασμένο και συνοδεύεται από άριστο software. Ναι, φθηνό δεν είναι, αλλά για τον ακρογωνιαίο λίθο ενός πολύ καλού PC αξίζει να δώσει κανείς "κάτι παραπάνω". Το Deluxe, τουλάχιστον, θα... του το επιστρέψει, στο πολλαπλάσιο!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ