30 Χρόνια Microsoft Hardware: τα υπόλοιπα

Πέρα από τα mouse και τα πληκτρολόγια; Πολλά ακόμη!

Έπειτα, είναι όλα εκείνα τα πράγματα που το Hardware Group της Microsoft κάνει ολοφάνερα "με το βλέμμα στο μέλλον", ακόμη κι όταν τα αποτελέσματα των προσπαθειών του δεν μετουσιώνονται σε εμπορικά προϊόντα ή δεν είναι προσιτά. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει π.χ. το Digital Sound System 80, το μόνο προϊόν της αμερικανικής εταιρείας στην κατηγορία των ηχείων και ένα από τα πρώτα αμιγώς ψηφιακά (σύνδεση με PC μόνο μέσω USB). Στην πρώτη ανήκει το πρώτο και... γιγάντιο Microsoft Surface: όχι το tablet που πρόσφατα διέθεσε ο γίγαντας του Redmond με Windows RT, αλλά το... τραπέζι (κυριολεκτικά!) του οποίου όλη η επιφάνεια ήταν αφής και χρειαζόταν ένα ολόκληρο PC κάτω από αυτήν για να χρησιμοποιηθεί. Βγαλμένη από ταινίες όπως το The Island, η εικόνα ενός Microsoft Surface πριν από 3 χρόνια ήταν κάτι εξόχως μελλοντολογικό... και τόσο ακριβό που μόνο μεγάλες διαφημιστικές το αγόρασαν για παρουσιάσεις!

Σε περισσότερο... γήινα πράγματα, η Microsoft προφανώς διέκρινε πολλά υποσχόμενες προοπτικές σε άλλα είδη "αποστολών" ενός σύγχρονου PC, άρα και σχετικών περιφερειακών του γι' αυτές. Τέτοια περιφερειακά είναι βεβαίως οι κάμερες LifeCam και οι συνδυασμοί ακουστικών/μικροφώνου LifeChat, προϊόντα που δίνουν στον κάτοχο Η/Υ τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις. Ειδικά οι LifeCam έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά το τελευταίο 18μηνο, προσφέροντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας και άριστο ήχο σε τιμές λογικότατες για την πλειοψηφία των χρηστών. Αν και όλα σχεδόν τα laptop και πολλές οθόνες γραφείου ενσωματώνουν πια δική τους κάμερα, το επίπεδο ποιότητας που χαρακτηρίζει τις LifeCam συνεχίζει να "κάνει τη διαφορά"... και να είναι λόγος απόκτησής τους, προφανώς.

Καλύτερο παράδειγμα, πάντως, για την ποιότητα των όσων μπορεί να προσφέρει σήμερα το Hardware Group της Microsoft όσον αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων δεν παύει να είναι το προαναφερθέν, καινούργιο Microsoft Surface. Το tablet στο οποίο η αμερικανική εταιρεία στηρίζει την προσπάθειά της για αξιόλογο μερίδιο αγοράς σε αυτήν την άκρως δυναμική κατηγορία είναι, απλά, υπέροχο: καταφέρνει να είναι και λεπτό, και ελαφρύ, και όμορφο, και εργονομικό, και πλήρως εξοπλισμένο, και ολοφάνερα διαφορετικό από τα iPad της Apple (πράγμα που... εχμ... δεν μπορούμε να πούμε για άλλα tablet της αγοράς). Η ίδια η πρόταση της Microsoft συνδυαστικά, δηλαδή το Surface/Surface Pro με τα Windows RT/8 αντίστοιχα, μπορεί να έχει πολλά ακόμη να αποδείξει, σίγουρα όμως όχι ένα πράγμα: στο Hardware Group της αμερικανικής εταιρείας εργάζονται άνθρωποι ταλαντούχοι, προσηλωμένοι στο όραμά τους, ικανοί να αποδώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Το marketing... είναι άλλο θέμα συζήτησης!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ