UFC 2009 Undisputed

Σπορ για... άντρες!

Είδος: Fighting
Φορμά: Xbox 360
Τιμή: €49,99

Εταιρία: THQ
Διανομή: Zegetron

Είναι βέβαια η φύση του ανθρώπου να θέλει τα πάντα κατά πως τον... βολεύουν. Για το ευρύ κοινό, δε, αυτό μεταφράζεται ποικιλλοτρόπως. Θέλει τις παραλίες απάτητες, αλλά όχι και με σμέρνες. Το γάλα όσο πιο φρέσκο γίνεται, αλλά όχι και να μυρίζει. Το χιούμορ δηκτικό, αλλά όχι και ακραίο. Και τα βίαια αθλήματα με βία, αλλά όχι και... με πολύ αίμα στο χορτάρι ή το καταβάτσο! Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος για τον οποίο τα Ultimate Fighting Championship, τα διάσημα πρωταθλήματα μικτών πολεμικών τεχνών, δεν έχουν τη δημοτικότητα των αντίστοιχων πυγμαχικών διοργανώσεων ή των τουρνουά που στηρίζονται στις "ευγενείς" πολεμικές τέχνες: η βία και η ωμότητα των συγκρούσεων σε αυτά κινείται ενίοτε σε επίπεδα... δύσπεπτα για το μέσο θεατή. Το γεγονός, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνει τους κατόχους ενός PS3 να ασχοληθούν με το αντίστοιχο video game της THQ, καθώς αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και ποιοτικό απ' ότι περιμέναμε.

Όπως και στα αντίστοιχα αληθινά πρωταθλήματα, έτσι και στο Undisputed υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές πολεμικές τέχνες που ο παίκτης μπορεί να αξιοποιήσει. Καλύπτουν πρακτικά σχεδόν όλα τα στυλ μάχης σώμα με σώμα, από τα πασίγνωστα Karate, Judo, Tae Kwon Do και Kung Fu, μέχρι την πυγμαχία, την ελληνορωμαϊκή πάλη και το... βραζιλιάνικο Jiu Jitsu. Οι εικονικοί μαχητές, δε, ακριβώς όπως και στα πρωταθλήματα, θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν δύο τουλάχιστον διαφορετικές πολεμικές τέχνες: μία της οποίας οι κινήσεις εκτελούνται με τον παλαιστή όρθιο (γροθιές και λακτίσματα), αλλά και μία της οποίας οι κινήσεις χρησιμεύουν στο έδαφος (λαβές και κλειδώματα). Οι gamers επιλέγουν πριν από τις συγκρούσεις, λοιπόν, δύο διαφορετικές πολεμικές τέχνες, μία από κάθε group, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αντίστοιχες καταστάσεις.

Χωρίς να υπεισέλθει η στήλη σε μακροσκελείς λεπτομέρειες σχετικά με το πώς κυλούν συνήθως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο παλαιστές του UFC και ποιοί κανόνες ισχύουν, θα καταθέσει το εξής: ο τίτλος της THQ βρίσκεται, όσον αφορά στο gameplay, πολύ κοντά στο άθλημα που απεικονίζει. Με άλλα λόγια, δεν είναι arcade συλλογιστικής, αλλά σχεδόν... simulation. Όσο περίπλοκη ακούγεται η σύγκρουση ανάμεσα σε μαχητές με διαφορετικό στυλ, με μεγάλη ποικιλία κινήσεων και λαβών, στο Undisputed όντως είναι - και ο χειρισμός αντικαθρεπτίζει αυτό ακριβώς το γεγονός. Είναι εύκολος στην κατανόηση, αλλά δεν συνηθίζεται πραγματικά παρά μετά από ώρες ενασχόλησης, κάτι που ίσως αποθαρρύνει αρχικά όσους περίμεναν ένα fighting game σε στυλ π.χ. Tekken ή Dead or Alive. Επίσης, το στοιχείο της στρατηγικής δεν λείπει, καθώς το Undisputed δεν χρησιμοποιεί "energy bars" για την ανάδειξη του νικητή, αλλά ένα συνδυασμό αντοχής και δύναμης που επηρεάζει τόσο την άμυνα, όσο και την επίθεση κάθε μαχητή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ