The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

Ένα remake, ένα expansion και ένα... extra

Είδος: Shooter
Φορμά: Xbox 360
Τιμή: €39,99

Εταιρία: Atari
Διανομή: [κενό]

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε κάτοχος ενός Xbox 360, αν υπάρχει μία κατηγορία games για το σύστημα της Microsoft που... δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει στάσιμη για πολύ, είναι αυτή των shoot' em up πρώτου προσώπου. Το γεγονός αυτό έχει βέβαια ως συνέπεια κάθε νέος τίτλος αυτής της συνομοταξίας να κρίνεται βάσει του γενικότερου υψηλού επιπέδου που έχει πλέον καθιερωθεί από εξαιρετικά δείγματα, όπως τα BioShock, Halo 3, Call of Duty 4, The Orange Box και πολλών άλλων. Το νέο Chronicles of Riddick - συνέχεια του πολύ καλού αρχικού, που είχε αποσπάσει θετικότατες κριτικές τα Χριστούγεννα του 2004 - έχει λοιπόν διόλου εύκολη αποστολή. Έχει ωστόσο τον ίδιο πασίγνωστο πρωταγωνιστή, προσεγμένη παρουσίαση και μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες στο multiplayer τομέα. Αρκούν αυτά για να διεκδικήσει το Assault on Dark Athena περίοπτη θέση ανάμεσα στα δεκάδες FPS του Xbox 360;

Όπως και ο αρχικός τίτλος, με το προσωνύμιο Escape from Butcher Bay, έτσι και ο νέος σχετίζεται άμεσα με την cult ταινία επιστημονικής φαντασίας που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας στον Vin Diesel πολύ πριν από τα The Fast and the Furious: το Pitch Black του David Thowy. Πρωταγωνιστής λοιπόν είναι ξανά ο... συμπαθής κακοποιός Richard Riddick, ο οποίος πρέπει να δραπετεύσει αρχικά από ένα διαστημόπλοιο στο οποίο κρατείται και στη συνέχεια από μία αποικία φυλακισμένων (το Assault on Dark Athena διαδραματίζεται ελάχιστο καιρό μετά τον αρχικό τίτλο). Το στοιχείο που είχε χαρακτηρίσει το Pitch Black - και είχε χρησιμοποιηθεί άριστα στο gameplay του αρχικού Chronicles of Riddick - παραμένει η ιδιότητα του πρωταγωνιστή να βλέπει στο σκοτάδι. Το στοιχείο αυτό αξιοποιείται και στο Assault on Dark Athena, αλλά δυστυχώς όχι τόσο επιτυχημένα όσο στο Escape from Butcher Bay.

Ο λόγος για τον οποίο είναι μάλλον δύσκολο να αποφύγει κανείς την αντιπαραβολή ανάμεσα στα δύο Chronicles δεν εντοπίζεται μόνο στα κοινά τους στοιχεία, αλλά και στο γεγονός ότι... το Assault on Dark Athena εμπεριέχει ως bonus όλο το Escape from Butcher Bay (!). Η εταιρεία δημιουργίας του, βεβαίως, έχει φροντίσει να "ευθυγραμμίσει" τεχνικά το δεύτερο με τα σημερινά standard του high definition σε σημαντικό βαθμό: έστω κι αν το αρχικό Riddick δεν μπορεί να κρύψει την "ηλικία" του, τα γραφικά του είναι ανάλυσης 720p και η χρήση αποτελεσματικών τεχνικών φωτοσκίασης δημιουργεί σε υψηλή ευκρίνεια ακόμη πιο όμορφη, ατμοσφαιρική εντύπωση σε σχέση με την αντίστοιχη του αρχικού. Παίζεται, δε, πολύ ευχάριστα τέσσερα και πλέον χρόνια μετά - κάτι σαφώς ενδεικτικό της ποιότητάς του - και παραμένει μία από εκείνες τις παραγωγές που προσφέρουν την αίσθηση του διαφορετικού και όχι του... "copy/paste" FPS, όπως πολλές άλλες πρόσφατες μπορούμε να σκεφτούμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ