South Park: The Fractured But Whole

Αυθεντικό, προσεγμένο, ωμά... διασκεδαστικό

Είδος: RPG
Φορμά: Playstation4,PC,Xbox One
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Ubisoft
Διανομή: CD-Media

Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από μία "διαγώνια" ματιά στις κυκλοφορίες video games των τελευταίων ετών για να διαπιστώσει κανείς πως αυτή η μορφή ψυχαγωγίας δεν... αποδίδει τα μέγιστα ακριβώς όταν καλείται να συνεργαστεί με άλλες: games που εμπνέονται από ταινίες, σειρές, κινούμενα σχέδια, βιβλία και άλλες πηγές σπάνια είναι ποιοτικά δείγματα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν. Το South Park: The Fractured But Whole της Ubisoft ευτυχώς κατορθώνει να διαφοροποιηθεί, συγκεντρώνοντας μερικές από τις καλύτερες στιγμές της εικοσάχρονης πορείας της αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων και συνδυάζοντάς τις επιτυχημένα με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ώστε να προσφέρει ένα φροντισμένο, καλοστημένο RPG. Και, φυσικά, fart jokes. Πολλά fart jokes!

Σεναριακά το "The Fractured But Whole" ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προηγηθέντος South Park, του "Stick of Truth", με κάποιες γάτες που αγνοούνται. Ο Cartman συγκεντρώνει την ομάδα υπερήρωων Coon and Friends για να αναλάβουν την υπόθεση, ελπίζοντας πως η ανταμοιβή των $100 θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει δική του υπερηρωϊκή σειρά αντίστοιχη αυτών της Marvel ή της DC. Επειδή όμως ένα ακόμα κινηματογραφικό σύμπαν δεν... μοιάζει αρκετό για τον Cartman, στην πορεία αποφασίζει πως θέλει να δημιουργήσει κι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (το Coonstagram... προφανώς), αφού κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά για έναν υπερήρωα αν δεν κάνει τα αδύνατα-δυνατά για μια selfie μαζί του. Από εκείνο το σημείο τα πράγματα γρήγορα αρχίζουν να κινούνται εκτός ελέγχου, σε... τυπικό στυλ South Park, δηλαδή!

Κατά την ενασχόλησή του με τον τίτλο ο παίκτης θα συναντήσει σχεδόν κάθε χαρακτήρα που υπήρξε ποτέ στο South Park - εκτός φυσικά του Chef, που εξαφανίστηκε μετά τη δημόσια διαφωνία των δημιουργών της σειράς με τον Isaak Hayes, τον καλλιτέχνη της soul που χάριζε τη φωνή του σε αυτόν. Από αυτήν την πλευρά το The Fractured But Whole είναι ένα αληθινό νοσταλγικό tour de force για όσους παρακολουθούν την διάσημη σειρά κινουμένων σχεδίων (και παίζουν τα σχετικά games) τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το εντυπωσιακότερο όμως στοιχείο του νέου αυτού τίτλου South Park δεν είναι άλλο από τον οπτικοακουστικό τομέα. Αυτός κατατάσσει την παραγωγή σε επίπεδο που μόνο τα καλύτερα games έχουν αγγίξει - όχι, προφανώς, λόγω των φωτορεαλιστικών του γραφικών ή του πολυκάναλου κινηματογραφικού ήχου, αλλά λόγω του ότι καταφέρνει να αποδώσει εξαιρετικά το ύφος και την ατμόσφαιρα της σειράς κινουμένων σχεδίων σε κάθε τους μικρή λεπτομέρεια. Το The Fractured But Whole δείχνει και ακούγεται ακριβώς όπως πρέπει να κάνει μια αλληλεπιδραστική εκδοχή της αμερικανικής σειράς. Και αυτό το καθιστά υπέροχο.

Η παρουσίαση άλλωστε έχει μεγάλη σημασία στην συγκεκριμένη παραγωγή γιατί όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν έχουν αποδοθεί σαν να... είχαμε να κάνουμε με ένα κανονικό, κανονικότατο επεισόδιο της σειράς - με τη διαφορά, φυσικά, ότι έχει την διάρκεια ενός "χορταστικού" video game 20 ή περισσότερων ωρών. Για να δημιουργηθεί αυτή η ψευδαίσθηση και να διατηρηθεί σε όλη την εξέλιξη του τίτλου, η παρουσίαση είναι το παν. Γι' αυτό και κάθε μικρό ή μεγάλο στοιχείο στο The Fractured But Whole έχει αποδοθεί με αξιέπαινη προσοχή και βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τον αυθεντικό τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω "υπερήρωες" παρουσιάστηκαν στο τηλεοπτικό South Park.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ