Sony PSP2: Η αποκάλυψη

Επόμενη φορητή γενιά, καλώς ήλθες!

Αυτό που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση - και σίγουρα αποτελεί ηχηρή δήλωση εκ μέρους της Sony, ειδικά εν όψει κυκλοφορίας του Nintendo 3DS το Μάρτη - είναι το γεγονός ότι εν τέλει εκείνοι που υποστήριζαν ότι το PSP2 θα έχει ισχύ συγκρίσιμη με αυτή του... PS3, δεν υπερέβαλλαν (!). Η συσκευή της Sony αξιοποιεί ως κεντρικό επεξεργαστή τον τετραπύρηνο Cortex A9 της ARM (ο οποίος φημολογείται πως θα χρησιμοποιηθεί από την Apple στα επόμενα iPhone και iPad), ένα chip πάρα πολύ ισχυρό και ευέλικτο. Ως υποσύστημα γραφικών, δε, αξιοποιεί το PowerVR SGX543MP4+ της Imagination, επίσης τεσσάρων πυρήνων και απολύτως κορυφαίο με τα δεδομένα του 2011/2012. Ο συνδυασμός τους είναι ό,τι ικανότερο μπορεί να βρει κανείς σε φορητή συσκευή για το εγγύς μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Οι συγκρίσεις με το PlayStation3 δεν ήταν άτοπες και για έναν άλλο λόγο. Πέρα από το γεγονός ότι - τηρουμένων των αναλογιών της ανάλυσης οθόνης του NGP σε σχέση με μία οθόνη FullHD - το νέο PSP όντως έχει συγκρίσιμη υπολογιστική ισχύ, αποδεικνύεται πολύ εύκολη και η μεταφορά τίτλων από το PS3 στο NGP, με το ίδιο σχεδόν επίπεδο οπτικοακουστικής ποιότητας. Ο Hirai επέδειξε εκδόσεις των Uncharted, LittleBigPlanet, Killzone και Resistance, οι οποίες προέρχονται απευθείας από τις αντίστοιχες του PS3 με δουλειά λιγότερη των δύο μηνών συνολικά (!). Το ίδιο έκανε και η Εpic με το περίφημο demo του Unreal Citadel από το iPhone4, αλλά και η Konami με μία πανομοιότυπη έκδοση του Metal Gear Solid 4.

Αν και φυσικά αυτό που περιμένουμε περισσότερο είναι να δούμε τα games των δημιουργών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά και την ισχύ του νέου PSP, η Sony εξασφάλισε στο σύστημά της΄πρόσβαση σε ευρύτερη βιβλιοθήκη τίτλων από την πρώτη μέρα. Έτσι το NGP είναι συμβατό όχι μόνο με τους τίτλους PSone Classics (games του αρχικού PlayStation που διατίθενται μέσα από το PlayStation Store σε μορφή αρχείου), αλλά και με τους τίτλους του PSP που διατίθενται μέσω PSN (υποθέτουμε μέσα από ειδικό emulator και προσαρμογή των γραφικών στη νέα οθόνη). Φιλοδοξία της Sony, ωστόσο, είναι στην επερχόμενη εορταστική περίοδο η ίδια να συνεισφέρει στο NGP με 8 ή 10 κορυφαία games δικά της, αναμένοντας σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό τίτλων από τις τρίτες συνεργάτιδές της εταιρείες. Περισσότερα για το software του νέου PSP θα μαθαίνουμε σταδιακά τον επόμενο καιρό, προφανώς, αλλά - σε κάθε περίπτωση - οι ισορροπίες στην αγορά του mobile gaming αλλάζουν άρδην πλέον. Επόμενη φορητή γενιά, καλώς ήλθες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ