Skate 2

Σανίδα... "καλογυαλισμένη"

Είδος: Sports
Φορμά: Playstation3,Xbox 360
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Electronic Arts

Στη χώρα μας είναι αλήθεια ότι, λόγω... εμφανών πολιτισμικών διαφορών με τις ΗΠΑ, τα games με θέμα τα extreme sports ή τα urban sports δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένα εμπορικά - κάτι σε ένα βαθμό άδικο, αν σκεφτεί κανείς πως ένα video game αυτό καθ' αυτό μπορεί να είναι κάλλιστα άκρως διασκεδαστικό στα μάτια κάποιου που έχει... κάκιστες σχέσεις με το αντίστοιχο άθλημα στο οποίο ο τίτλος βασίζεται. Σε κάθε περίπτωση, στην αμερικανική αγορά η περυσινή πρώτη απόπειρα της Electronic Arts για έναν "αντι-Tony Hawk" τίτλο, ένα video game με θέμα το skateboarding δηλαδή, αποδείχθηκε σχεδόν ανέλπιστα ποιοτική, όντας καλύτερη σε πολλά πράγματα από την πιο πρόσφατη αντίστοιχη της Activision. Και σήμερα είναι η σειρά του... αναπόφευκτου sequel να "δείξει τί αξίζει": μπορεί όμως το Skate 2 να απευθυνθεί με επιτυχία σε κοινό ευρύτερο του προκατόχου του;

Όπως ακριβώς και στο αρχικό Skate, τα Tony Hawk's Pro Skater και άλλους τίτλους του είδους, έτσι και στη νέα πρόταση της EA οι gamers καλούνται να χρησιμοποιήσουν το χειριστήριο του PS3 με τρόπο επιδέξιο, ώστε να "εκτελέσουν" με μία σανίδα skateboarding ακροβατικές φιγούρες, με συγκεκριμένους τρόπους και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. H καναδική εταιρεία έχει φροντίσει να υπάρχει ένα, υποτυπώδες έστω, "σενάριο" πάνω στο οποίο στηρίζονται οι δοκιμασίες που θέτει ο τίτλος τον παίκτη - αυτές διακρίνονται σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες, προσφέροντας την απαραίτητη ποικιλία σε ικανοποιητικό βαθμό - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και μία σχετική ελευθερία κινήσεων σχετική με τη σειρά που αντιμετωπιστούν οι δοκιμασίες αυτές.

Το gameplay του Skate 2, πάντως, δεν είναι ούτε κατά διάνοια... υποτυπώδες: για την ακρίβεια, είναι τόσο προκλητικό και ενίοτε περίπλοκο, που η στήλη αληθινά απορεί με την επιλογή της ΕΑ να του προσδώσει χαρακτήρα σχεδόν... simulation! Οι παίκτες καλούνται να λάβουν στα υπόψιν όταν εκτελούν τις ζητούμενες φιγούρες όχι μόνο το timing των κινήσεων - που πρέπει να είναι επακριβές - αλλά και τους νόμους της φυσικής, που "ελέγχουν" με πειστική δυσκολία τί είναι εφικτό να γίνει και τί όχι, βάσει της ταχύτητας που έχει αναπτύξει ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας με το skateboard, το ύψος των εμποδίων, την κλίση τους και την επιρροή της βαρύτητας σε όλα αυτά. Το Skate 2 είναι ένας τίτλος που ενδέχεται να... εκνευρίσει πολλούς, υποψιαζόμαστε, όμως είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ένα video game που απαιτεί προσήλωση και χρόνο, από ένα κοινό που ούτως ή άλλως θα τον διέθετε σε αυτό ή δεν θα ενδιαφερόταν για να το παίξει εξ αρχής.

Ο τεχνικός τομέας του αρχικού Skate ήταν ήδη αρκετά καλός, η νέα έκδοση ωστόσο καταφέρνει να είναι - έστω και σε μικρό βαθμό, αλλά σε κάθε τομέα - καλύτερη. Τα γραφικά έχουν να επιδείξουν περισσότερη λεπτομέρεια στα μοντέλα των χαρακτήρων, τα ειδικά εφέ είναι ενίοτε πανέμορφα, οι διάφορες περιοχές "έχουν χαρακτήρα" χάρις στην ποικιλία της χρωματικής παλέτας που τα χαρακτηρίζει: μόνο "μελανό σημείο" τα όχι ιδιαίτερα πειστικά textures των υλικών σε πολλά σημεία του γύρω περιβάλλοντος. Ο ήχος είναι υψηλότερου επιπέδου επίσης, με προσεγμένα εφέ και ταιριαστή μουσική (αν βέβαια αρέσκεται κανείς στην punk), ενώ ο χειρισμός δεν δημιουργεί προβλήματα. Στις extra επιλογές, δε, περιλαμβάνονται τόσο οι online αναμετρήσεις σε διάφορες μορφές, όσο και δύο νέα "συνεργατικά" modes, καθώς και η δυνατότητα "εγγραφής" σε video και "δημοσίευσης" των κατορθωμάτων του παίκτη στις διάφορες δοκιμασίες.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Skate 2 είναι το απολύτως... τυπικό παράδειγμα sequel εκ μέρους της ΕΑ: αφήνει ανέπαφο ό,τι έπραξε σωστά ο προκάτοχός του, προσθέτει μερικά νέα στοιχεία (αλλά όχι τόσα ώστε να αλλάξει η συνολική του "αίσθηση"), βελτιώνει οριακά τον οπτικοακουστικό του τομέα και "τυλίγει" όλα τα παραπάνω σε μία "συσκευασία" εντυπωσιακή και προσεγμένη. Με άλλα λόγια, το νέο Skate δεν έχει ακριβώς διάθεση για τολμηρά "βήματα μπροστά", είναι όμως αναμφίβολα ένα συνολικά ποιοτικό "πακέτο" που θα προσφέρει ακόμη περισσότερες συγκινήσεις σε όσους και όσες είχαν αγαπήσει το πρώτο. Το ευρύτερο κοινό, όμως, πόσο πιθανό είναι να συγκινηθεί από το Skate 2; Χμ. Όχι πολύ, ειδικά στη χώρα μας που τα αθλητικά video games διακρίνονται σε αυτά του ποδοσφαίρου, και σε... όλα τα υπόλοιπα. Ολοφάνερα ένας τίτλος της κατηγορίας "όσοι πιστοί προσέλθετε", λοιπόν - κι εμείς προσβλέπουμε στο Skate 3, που ίσως έχει αυτό "το κάτι παραπάνω" για να σημειώσει υψηλότερες, blockbuster πωλήσεις. Μέχρι τότε...

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ