Scene It? Βοx Office Smash

Για μη-gamers, ό,τι πρέπει!

Είδος: Party
Φορμά: Xbox 360
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft Hellas

Μπορεί το Xbox 360 να έχει κερδίσει με την αξία του τον τίτλο του "συστήματος για τους gamers", ένας τομέας όμως στον οποίο ακόμη υπολείπεται του ανταγωνισμού (με άλλα λόγια, του PS3) είναι αυτός των "games για την παρέα", όταν με τον όρο "παρέα" εννοούμε ανθρώπους που κάτω από κανονικές συνθήκες δεν ασχολούνται με το gaming. H Sony έχει επενδύσει - και δικαίως κατακτήσει περίοπτη θέση - σε αυτήν την κατηγορία σε σημαντικό βαθμό εδώ και έξι χρόνια, με τις σειρές των EyeToy, SingStar και Buzz (από μερικές απόψεις "στοχεύοντας" τους casual gamers πολύ πιο πριν από τη... Nintendo). Η Microsoft δεν είχε μέχρι πρόσφατα να επιδείξει για το Xbox 360 προτάσεις για τους ενήλικες μη-gamers αυτού του είδους, όλοι περιμέναμε λοιπόν με ενδιαφέρον τις δικές της παραγωγές σε αυτόν τον τομέα. H καινούργια έκδοση του Scene It? είναι η μοναδική με την οποία είχε μέχρι στιγμής την ευκαιρία να έλθει σε επαφή η στήλη, καθώς αυτή είναι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και στα ελληνικά καταστήματα. Ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από την "αντιπρόταση" της αμερικανικής εταιρείας;

Το Scene It? είναι ουσιαστικά η μεταφορά σε... περιβάλλον Xbox 360 του διάσημου επιτραπέζιου παιχνιδιού γνώσεων με θέμα το σινεμά. Ένας ή περισσότεροι παίκτες (έως τέσσερις ταυτόχρονα, όσα και τα χειριστήρια που περιλαμβάνονται στη συσκευασία) απαντούν σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με ταινίες κάθε είδους και χρονολογίας, χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια με τρόπο ανάλογο των buzzer στα διάφορα τηλεπαιχνίδια. Υπάρχει βεβαίως επιλογή και για έναν παίκτη αλλά... κακά τα ψέματα, για παρέες και ανταγωνιστικά έχουν σχεδιαστεί games όπως το συγκεκριμένο, εκεί βρίσκεται και η έμφαση του νέου Scene It?. Οι τρόποι παιχνιδιού που προσφέρονται είναι πολλοί και διάφοροι, από τους αυτονόητους τύπου "ο καθένας για τον εαυτό του" και"ομάδες των δύο εναντίον η μία της άλλης", μέχρι τους bonus και αληθινά πρωτότυπους όπως "σε αυτά τα παρόμοια καρέ, ποια ταινία είναι ποια" και "αναγνωρίστε την ταινία από τα pixelάτα animation" (!). Σημαντικό και το γεγονός ότι στις multiplayer... συγκρούσεις μεταξύ παικτών ή ομάδων, μπορεί να ρυθμιστεί και μία σειρά από επιλογές, που επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τη δυσκολία του gameplay.

Φυσικά, εν έτει 2009, δεν θα υπήρχε νόημα στην κυκλοφορία τίτλου για το Xbox 360 χωρίς υποστήριξη για λειτουργίες - έστω και βασικού επιπέδου - του Xbox Live και η Microsoft το γνωρίζει. Τα σημαντικότερα από τα "τοπικά" modes παιχνιδιού, λοιπόν, είναι διαθέσιμα και online, έτσι ώστε να είναι σε θέση οι gamers να αντιμετωπίσουν συναδέλφους που έχουν καταχωρήσει στην Friends List τους, ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Εδώ θα πρέπει βεβαίως να αναφερθεί και το γεγονός ότι, στην έκδοση του Scene It? που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, ναι μεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες χρήσης στη γλώσσα μας, όλες οι ερωτήσεις όμως, η παρουσίαση και το γενικότερο περιβάλλον του τίτλου είναι στα αγγλικά. Δεν θεωρούμε ότι οι λάτρεις του σινεμά μίας... "ηλικίας και κάτω" θα έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα (για απλοϊκά αγγλικά μιλάμε προφανώς), είναι ωστόσο ένα στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί.

Στον τεχνικό τομέα, παρά το γεγονός ότι ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι... απίθανα εντυπωσιακό ακριβώς, το νέο Scene It? τα καταφέρνει μια χαρά. Τα γραφικά είναι μεν απλά, αλλά όμορφα σχεδιασμένα και λειτουργικά, υποστηρίζουν δε και τα Avatars του νέου Dashboard για το Xbox 360. Τα περισσότερα video στα οποία στηρίζονται ερωτήσεις είναι συμβατικής ευκρίνειας, υπάρχει ωστόσο και ένας αριθμός "υψηλής", ομολογουμένως πολύ καλύτερης ποιότητας. Ο ήχος κινείται στα ίδια αξιόλογα και λειτουργικά επίπεδα, ενώ η όλη παρουσίαση και το περιβάλλον χειρισμού των διαφορετικών modes παιχνιδιού είναι προσεγμένα αλλά όχι υπερβολικά... φαντεζί (όπως θα περίμενε κανείς από έναν τίτλο που απευθύνεται σε μη-gamers).

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η αντοχή του νέου Scene It! στο χρόνο δεν είναι όσο ικανοποιητική θα μπορούσε, αξίζει αγοράς; Από πλευράς συντελεστή κόστους/αξίας, σαφέστατα, καθώς στην τιμή ενός "κανονικού" video game για το Xbox 360 ο καταναλωτής λαμβάνει και τέσσερα χειριστήρια που, όπως και να έχει το πράγμα, δίνουν "άλλη αίσθηση" στον όλο μηχανισμό της ενασχόλησης με τον τίτλο από τα απλά joypad. Από πλευράς κόστους προς τον συνολικό αριθμό ωρών που μπορεί να απασχολήσει τον κάτοχό του, όλα εξαρτώνται από την... παρέα, τελικά: αν δύο ή περισσότεροι φίλοι και φίλες "μαζεύονται" συχνά γύρω από το 360 για "ακόμη ένα γύρο" Scene It?, αργά ή γρήγορα το θέμα του πεπερασμένου αριθμού ερωτήσεων θα προκύψει. Για μια σειρά από διασκεδαστικά mini-party, ωστόσο, τις κρύες νύχτες του χειμώνα, το Box Office Smash είναι αναμφίβολα πολύ καλή πρόταση για τους κατόχους ενός Xbox 360 - για τους... σινεφίλ ανάμεσα τους, δε, ακόμη καλύτερη!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ