PS Vita: το μέλλον

Ποιά μπορεί και ποιά πρέπει να κάνει η Sony το 2013;

Και ήλθε η ώρα για μερικές... προβλέψεις, λοιπόν! Τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital PS Vita Week, σκιαγραφήσαμε τη σημερινή γενική εικόνα του νέου φορητού συστήματος της Sony, καταμετρήσαμε τις λειτουργίες του που ενδιαφέρουν τους gamers και τις λειτουργίες που ενδιαφέρουν το ευρύτερο κοινό, σκιαγραφήσαμε και τα καλύτερα games του, τόσο αυτά της ίδιας της Sony, όσο και των ανεξάρτητων δημιουργών. Το PS Vita δείχνει να κινείται στην τροχιά μιας καλής εμπορικής πορείας στη διάρκεια των πρώτων του Χριστουγέννων αλλά - από την άλλη πλευρά - αυτό σε ένα βαθμό το περιμέναμε. Από το 2013 και μετά, όταν η εορταστική... ευφορία έχει περάσει, πώς "ζυγίζουμε" τις παραμέτρους που ορίζουν την γενικότερη θέση του στην αγορά;

Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία, αν πρόκειται να είναι απολύτως ειλικρινής: δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς με σιγουριά, άρα ούτε κι εμείς, επειδή πολύ απλά είναι νωρίς για κάτι τέτοιο. Το PS Vita δεν έχει καν ακόμη συμπληρώσει ένα χρόνο στην παγκόσμια αγορά: έχει μεν ξεπεράσει τις όποιες πρώτες "παιδικές ασθένειες", έχει εμπλουτίσει το ρεπερτόριο των δυνατοτήτων του σε θαυμαστό βαθμό για τόσο λίγο διάστημα, έχει καλύψει σε βασικό επίπεδο τις σημαντικότερες κατηγορίες games με την ως τώρα βιβλιοθήκη του, έχει δείξει και τί μπορεί να κάνει στα χέρια δημιουργών που εννοοούν να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του με τρόπο διαφορετικό, πρωτότυπο. Από πολλές απόψεις, ωστόσο, η πραγματική δουλειά για το PS Vita μόλις τώρα αρχίζει.

Το πρώτο, προφανέστερο από ο,τιδήποτε άλλο, που πρέπει να καταφέρει το φορητό σύστημα της Sony μέσα στο επόμενο 12μηνο είναι να επεκτείνει την βιβλιοθήκη των games του με όλους τους τρόπους και έννοιες. Να αποκτήσει δηλαδή τόσο πιο πολλούς "βαρύγδουπους", ΑΑΑ τίτλους από γνωστές σειρές, όσο και original παραγωγές που δεν ακολουθούν απαραίτητα τις νόρμες συγκεκριμένων κατηγοριών. Να αποκτήσει τίτλους με τυπικές τιμές πώλησης, αλλά και τίτλους όσο το δυνατόν πιο φθηνούς, μέσα από το PlayStation Store. Και ν' αποκτήσει πιο πολλούς τίτλους που οι παίκτες δεν μπορούν να βρουν πουθενά αλλού, ακριβώς επειδή οι πρώτοι εκμεταλλεύονται τον εξοπλισμό του PS Vita συγκεκριμένα.

Ομολογούμε πως όσον αφορά σε αυτήν την σημαντική "αποστολή" του νέου αυτού φορμά έχουμε κάποια μικρή... ανησυχία: πέραν κάποιων αναφορών που έχει κάνει η ίδια η Sony, δεν έχουμε εικόνα για το ποιά ΑΑΑ games περιμένουν τη σειρά τους να εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων ή του PS Store. Είμαστε βέβαιοι πως πολλά είναι υπό ανάπτυξη, ευελπιστούμε όμως σε ενημέρωση σύντομα ώστε το PS Vita να μην αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα "ξηρασίας" που παραλίγο να κοστίσει στη Nintendo πολύ ακριβά με το 3DS.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ