PS Vita: ό,τι ενδιαφέρει... όλους

Πέρα από τα games, ποιές άλλες λειτουργίες προσφέρει το νέο PlayStation;

Ναι, δεν αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό: το PS Vita είναι ένα σύστημα ψυχαγωγίας που σχεδιάστηκε, εξ αρχής και πάνω απ' όλα, για games. Τόσο οι διπλοί αναλογικοί μοχλοί, όσο και η πίσω επιφάνεια αφής - χαρακτηριστικό που συναντήσαμε για πρώτη φορά σε οποιουδήποτε είδους προϊόν - υπογραμμίζουν του λόγου το αληθές. Όμως η Sony είναι μία πολυεθνική με πολλές, πάρα πολλές δραστηριότητες, καθώς και μία "κληρονομιά" στο χώρο της ηλεκτρονικής διασκέδασης που περιλαμβάνει εδώ και δεκαετίες την παρουσία της στο χώρο της μουσικής και των ταινιών. Περίμενε κανείς πως το PS Vita δεν θα προσέφερε, εν έτει 2012, επιλογές διασκέδασης και πέρα από τα games; Ή, στην εποχή που όλα είναι πλέον συνδεδεμένα στο Internet, και άλλες λειτουργίες χρηστικές; Εννοείται πως όχι!

To PS Vita προσφέρει, όπως είχαμε αναλύσει και τις πρώτες ημέρες διάθεσης του νέου φορητού συστήματος της Sony, πολλές δυνατότητες αναπαραγωγής φωτογραφιών, μουσικής και video. Για τις σχετικές λειτουργίες αξιοποιείται η κάρτα μνήμης που το PS Vita χρησιμοποιεί και για την αποθήκευση των δεδομένων προόδου του παίκτη στα games (των αρχείων save δηλαδή), ακριβώς όπως συνέβαινε και στο PSP. Από την αρχική τους μορφή, δε, οι λειτουργίες αυτές έχουν βελτιωθεί αισθητά: το PS Vita μπορεί πλέον, για παράδειγμα, να αναπαράγει video ανάλυσης 1080p με υποτίτλους, να δημιουργήσει μικρογραφίες για τα διάφορα video, να αξιοποιήσει τις μουσικές λίστες (playlist) που ο κάτοχός του έχει δημιουργήσει σε PC/Mac, να αντιγράφει ή μετακινεί φωτογραφίες καθώς τις βλέπει κλπ.

Όλες οι παραπάνω λειτουργίες είναι χρήσιμες, ενδιαφέρουσες και σε βασικό επίπεδο επαρκείς. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια βελτίωσης αν η Sony εννοεί να καταστήσει το PS Vita εφάμιλλο π.χ. με ένα iPod Touch στο ρόλο του φορητού media player (και δεν είμαστε καν βέβαιοι ότι η ιαπωνική εταιρεία θεωρεί πως κάτι τέτοιο έχει νόημα per se). Συν τοις άλλοις, επειδή η Sony είναι ακριβώς εκείνος ο πολυεθνικός μεγιστάνας που στηρίζεται για έσοδα και στις άλλες του δραστηριότητες, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην μάς παραχωρηθούν ποτέ δυνατότητες συνδεδεμένες με τη διακίνηση κλεψίτυπου υλικού, όπως π.χ. η υποστήριξη αρχείων τύπου .mkv, που υιοθετούν οι περισσότερες.... torrentοειδούς προέλευσης ταινίες.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο μακριά ενδιαφέρει τη Sony να ωθήσει το ρόλο του media player για το PS Vita τους επόμενους μήνες και χρόνια. Για την ώρα, κάθε φίλος και φίλη που ενδιαφέρεται για την πλευρά αυτή του φορητού συστήματος της Sony, αρκεί να γνωρίζει πως τα πιο πολλά δημοφιλή φορμά εικόνας, ήχου και video υποστηρίζονται και όλες οι αυτονόητες λειτουργίες προσφέρονται. Αλλά θα ήταν καλό, μέχρι να συμβεί κάποια... θεαματική ανατροπή, να τις θεωρούν συμπληρωματικές, κι όχι πρωταγωνιστικές, στη συνολική εικόνα που δημιουργεί ως συσκευή ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας το PS Vita.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ