PS Vita: γνωριμία ξανά, 9 μήνες μετά

Πόσο έχει ωριμάσει και τί προσφέρει σήμερα στους αφοσιωμένους παίκτες;

Πρόκειται για γεγονός που θα πιστοποιήσει οποιοσδήποτε δημοσιογράφος θέλει να... είναι ειλικρινής με τον εαυτό του ή οποιοσδήποτε καταναλωτής, όσο "fanboy" (με την αποδεκτή ή απαράδεκτη έννοια) τυγχάνει να είναι: το πρώτο διάστημα συνύπαρξης μ' ένα νέο προϊόν τεχνολογίας κρύβει παγίδες. Κάτι ο ενθουσιασμός για το καινούργιο, κάτι η... εκπαίδευση που έχουμε πλέον υποστεί ώστε ν' αποδεχόμαστε τα όποια αρχικά "θέματα" ως "φυσιολογικά", η αλήθεια είναι πως η πρώτη εικόνα που εισπράττουμε από μια τεχνολογική πρόταση που μόλις ξεκινά την πορεία της είναι τόσο επιεικής, όσο και ελλιπής. Τί ισχύει λοιπόν για το ίσως σημαντικότερο προϊόν ηλεκτρονικής διασκέδασης που κυκλοφόρησε μέσα στο 2013, το PlayStation Vita της Sony; Ποιά είναι η εικόνα που έχουμε μετά από 9 μήνες συμβίωσης με αυτό - εικόνα που ενδιαφέρει, σε αυτή τη φάση, κυρίως τους αφοσιωμένους παίκτες;

Η απάντηση είναι, έτσι για αλλαγή, ανέλπιστα εύκολη και... επώδυνα ειλικρινής: έχουμε την ίδια πάρα, πάρα πολύ θετική εικόνα σε γενικές γραμμές, όπως άλλωστε το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης που εξέφρασαν τη γνώμη τους για το PS Vita, αλλά η εικόνα αυτή συνεχίζει να μην είναι πλήρης. Σε κάποια πράγματα είναι θετικότερη, καθώς το σύστημα της Sony έχει εξελιχθεί με έναν αριθμό από αναβαθμίσεις στο μεσοδιάστημα. Σε κάποια άλλα ακόμη παραμένει ασαφής, όπως στο ζήτημα του ποιά νέα ΑΑΑ games αποκλειστικά γι' αυτό θα αναδείξουν τί το πραγματικά διαφορετικό μπορεί να προσφέρει στο κοινό του. Παραμένει το συνολικά καλύτερο φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, το ισχυρότερο σε επιδόσεις, πληρέστερο σε δυνατότητες, ολοφάνερα το πιο ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο. Έχει να δείξει πολλά πράγματα ακόμη, ωστόσο, για να εκτιμηθεί πλήρως. Όπως τού αξίζει δηλαδή.

Το μόνο σίγουρο είναι ένα: το PS Vita είναι σαφώς καλύτερη πρόταση σήμερα απ' ότι ήταν το Φεβρουάριο για τους αφοσιωμένους gamers, στους οποίους σε αυτή τη φάση συνεχίζει πρωτίστως να απευθύνεται. Ένας αριθμός από πράγματα έχουν βοηθήσει σε αυτό. Πρώτα απ' όλα το PS Vita έχει να επιδείξει πια όλες τις λειτουργίες και χαρακτηριστικά που εκατομμύρια gamers απολαμβάνουν στον "μεγάλο αδελφό του", το PlayStation3: όλα τα games του προσφέρουν Trophies για το προφίλ του παίκτη, τα περισσότερα ανταγωνιστικά προσφέρουν παγκόσμιους πίνακες κατάταξης (leaderboards), όλα μπορούν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα του παίκτη "κάπου στο Internet" (αν ο παίκτης είναι συνδρομητής PlayStation Plus) και πάρα πολλά προσφέρουν απροβλημάτιστη (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και πάντοτε αξιοποιώντας ικανές συνδέσεις με το Internet) Δικτυακή συμμετοχή δύο ή πιο πολλών παικτών. Το PS Vita "ωρίμασε" γρηγορότερα από κάθε άλλο PlayStation... κι αυτό μόνο καλό νέο μπορεί να είναι για το κοινό που σκέφτεται να το αποκτήσει φέτος στις γιορτές.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ