PlayStation VR

Γεύση από το μέλλον, εντυπωσιακή, προσιτή

Είδος: Hardware
Φορμά: Playstation4
Τιμή: €409,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ναι, ξέρεις. Και συνειδητοποιείς ότι το ξέρεις. Είτε από την πρώτη στιγμή, είτε λίγες ώρες αργότερα - ακόμη και λίγες ημέρες παραπάνω να χρειαστούν - όταν μία τεχνολογία είναι σημαντική... το ξέρεις. Και μπορεί η εικονική πραγματικότητα να περίμενε υπομονετικά (τρεις δεκαετίες για την ακρίβεια) προκειμένου να περάσει από το πλαίσιο του φανταστικού ή απλώς μελλοντολογικού, στο πλαίσιο του απτού, του υπαρκτού, αλλά η διαδρομή της φέτος ξεκινά επιτέλους και σε καταναλωτικό επίπεδο. Και κανένα άλλο προϊόν δεν θα φέρει σύντομα τόσους ανθρώπους σε επαφή με την εικονική πραγματικότητα, όσο το PlayStation VR. Μετά από 10 ημέρες εκτενούς χρήσης του, ποιά είναι η γνώμη μας γι' αυτό;

Το περιφερειακό της Sony για το PS4 μπορεί να αξιολογηθεί με διάφορα μέτρα και σταθμά, θα προτιμήσουμε ωστόσο μόνο δύο: αυτό του κόστους του κι αυτό της προοπτικής του βάσει των όσων ισχύουν σήμερα. Υπάρχει λόγος γι' αυτήν μας την επιλογή: συστήματα εικονικής πραγματικότητας τεχνικά ανώτερα από το PS VR υπάρχουν ήδη και πιθανώς θα υπάρξουν κι άλλα, ενώ εταιρείες παραγωγής που διαθέτουν τίτλους VR για αυτά και άλλα συστήματα εμφανίζονται όλο και πιο πολλές. Δεν κρίνεται, όμως, εν τέλει με τα "θα" και τα "αν" ένα εμπορικό προϊόν που διεκδικεί τα χρήματα του κοινού... σήμερα: κρίνεται βάσει του τί προσφέρει, αυτόνομα και αναφορικά με τον ανταγωνισμό του, αυτή τη στιγμή, και τί είναι σε θέση να προσφέρει στο μέλλον. Έτσι αξιολογούμε και το PS VR, έτσι θεωρούμε πως πρέπει.

Το προϊόν στην εμπορική του συσκευασία μάς εξέπληξε ευχάριστα: έχοντας έλθει σε επαφή μαζί του σε διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως στην τελική του μορφή είναι εμφανώς καλύτερη κατασκευή, από ποιοτικότερα υλικά και περισσότερο προσεγμένης συναρμογής απ' ότι μέχρι πρόσφατα (π.χ. τον Ιούνιο). Παραμένει μάλιστα - η σημασία του συγκεκριμένου στοιχείου δεν μπορεί να υποτιμηθεί - με μεγάλη διαφορά το καλύτερο "κράνος" εικονικής πραγματικότητας υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αφορά στην ευκολία να φορεθεί και την άνεση να χρησιμοποιηθεί: και ελαφρύ είναι, και σωστά "ζυγισμένο" (η Sony έχει φροντίσει ώστε το βάρος του να μην βρίσκεται μπροστά οπότε ο αυχένας δεν κουράζεται) και εξαιρετικά "φιλικό" προς τους χρήστες που φορούν γυαλιά (κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για τα Oculus Rift και HTC Vive).

Όσον αφορά στον σχεδιασμό του - γιατί οι πρόχειρες φωτογραφίες το αδικούν και οι επίσημες το υπερκολακεύουν - το PS VR "κερδίζει τις εντυπώσεις" με άνεση, δείχνοντας περισσότερο καλαίσθητο και φουτουριστικό σε... live συνθήκες από τον ανταγωνισμό του. Τεχνικά μιλώντας, ναι, το design του περιβλήματος μιας συσκευής εικονικής πραγματικότητας δεν θα έπρεπε να έχει και τόση σημασία πρακτικά. Όμως επειδή πολύς κόσμος θα ασχοληθεί με το PS VR ενόσω κάποιοι παριστάμενοι θα παρακολουθούν (η Sony έχει άλλωστε προβλέψει σχετικά όπως θα διευκρινιστεί στη συνέχεια), είναι σαφέστατα θετικό το γεγονός ότι το PS VR έχει στυλ.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ