PC Gaming: Αύριο, για ποιούς;

Οι προοπτικές του απέναντι σε smartphones, tablets, Xbox 720 και... PS4!

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε το PC gaming έξω από την... ασφαλώς οριοθετημένη του περιοχή: πώς θα σταθεί, για παράδειγμα, απέναντι στα επόμενα συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης και τις ώριμες Δικτυακές τους υπηρεσίες; Μία πιθανή απάντηση ίσως έχει η Microsoft, η οποία θα επιδιώξει μέσα στο επόμενο 12μηνο να εντάξει τους Η/Υ σε ένα γενικότερο Δικτυακό "οικοσύστημα" με το όνομα Windows Gaming Experience. Σε αυτό (μέσω των Windows 8) τα PC θα έχουν άμεση επικοινωνία και δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων, πάντα σχετικών με το gaming, όχι μόνο με το Xbox 360, αλλά και τα smartphones με Windows Phone 7.5/8 και φυσικά το Xbox 720. Μία ιδέα σχετικά με το... "πώς το σκέφτεται" η Microsoft, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να πάρουν από αυτό το video.

Είναι φιλόδοξο πλάνο, το οποίο ομολογούμε πως βρίσκουμε ενδιαφέρον αν υλοποιηθεί σωστά. Στοιχεία του ήδη λειτουργούν και η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι περισσότερο στο "παρασκήνιο" και λιγότερο στο προσκήνιο, όπου το γραφικό περιβάλλον των Xbox 360, Windows Phone και Windows 8 το Σεπτέμβρη του 2012 θα είναι πρακτικά το ίδιο. Τρέφουμε, πάντως, και ουκ ολίγες αμφιβολίες λόγω του κακού ιστορικού που έχει η Microsoft: η πρωτοβουλία Games for Windows και η υπηρεσία Games for Windows Live απέτυχαν ακριβώς επειδή η Microsoft δεν προσπάθησε αρκετά - και επειδή τα εσωτερικά της τμήματα είχαν... αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα βέβαια. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, που το Windows Gaming Experience έχει σχεδιαστεί για συμπληρωματική κι όχι ανταγωνιστική λειτουργία με το Xbox Live, τα πράγματα να εξελιχθούν αλλιώς.

Μία άλλη απάντηση θα μπορούσαν να έχουν οι εταιρείες παραγωγής games που μέχρι σήμερα αδικούν κατάφωρα τα PC με κακές, τεμπέλικες "μεταφορές" από τα Xbox 360 και PS3. Με τα Xbox 720 και PS4 να έχουν πολύ ισχυρότερα υποσυστήματα - θα υποθέσουμε και πάλι σχεδιασμένα από τις nVidia και AMD - οι Electronic Arts, Ubisoft, Activision και άλλοι... συνήθεις ύποπτοι (και ένοχοι) θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάζουν τίτλους που θα αξιοποιούν πολύ περισσότερα από τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων καρτών γραφικών και την ισχύ των κεντρικών επεξεργαστών. Αν αυτό συμβεί, όπως υπάρχει σημαντική πιθανότητα να γίνει, οι Η/Υ θα έχουν στη διάθεσή τους όχι μόνο περισσότερους τίτλους απ' ότι σήμερα, αλλά και games που, επιτέλους, θα δείχνουν και θα ακούγονται όσο εντυπωσιακά αξίζει σε ένα gaming PC των επόμενων 36 μηνών. Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ