Patapon 2

Sequel, μα αριστούργημα

Είδος: Strategy
Φορμά: PSP
Τιμή: €39,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Στο PSP είναι η αλήθεια ότι πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν προσάψει το χαρακτηρισμό του φορμά που φιλοξενεί ως επί το πλείστον τίτλους που... δεν του ανήκουν: με άλλα λόγια, games που δεν έχουν κατά βάση σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά παραγωγές που είτε έχουν το χαρακτήρα απλής "εκδοχής" σε κυκλοφορίες πολλαπλών φορμά (π.χ. τίτλοι των ΕΑ, Activision κ.α.) είτε αποτελούν απλώς "μεταφορές" από τίτλους του PS2. Υπάρχουν, όμως, εξαιρέσεις. Ανάμεσα σε αυτές, δε, συγκαταλέγονται ενίοτε παραδείγματα τόσο ποιοτικά, τόσο προσεγμένα, που σχεδόν μας θλίβουν, κάνοντάς μας να σκεφτούμε πόσο πιο ενδιαφέρον θα ήταν το PSP αν κυκλοφορούσαν περισσότερα τέτοια games γι' αυτό. Παραδείγματα όπως το έξοχο Patapon 2, το οποίο καταφέρνει να ισορροπήσει υποδειγματικά ανάμεσα στο ρόλο του σχεδόν ιδανικού sequel και του video game εκείνου που, με αρκετή προώθηση εκ μέρους της Sony, θα μπορούσε να "ορίσει" το PlayStation Portable ως φορμά.

Για τους φίλους και τις φίλες της στήλης που είχαν την ευκαιρία να παίξουν το αρχικό Patapon, αρκεί να επιβεβαιώσουμε το πιθανώς αναμενόμενο: το Patapon 2 δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πρώτης παραγωγής, αλλά προσθέτει πολλά νέα στοιχεία και υλικό, επεκτείνοντάς την σε βαθμό αξιοθαύμαστο. Για όσους και όσες δεν είχαν αυτήν την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι το gameplay του αρχικού Patapon ήταν ένα ιδιόρυθμο, πρωτότυπο αμάλγαμα στοιχείων στρατηγικής και... μουσικής, καθώς ο παίκτης έπρεπε να εισάγει με συγκεκριμένο ρυθμό εντολές, τις οποίες τα ομώνυμα πλάσματα στη συνέχεια εκτελούσαν ως κινήσεις άμυνας και επίθεσης στην οθόνη.

Ο πυρήνας του gameplay δεν αλλάζει, λοιπόν: ο παίκτης αναλαμβάνει ξανά το ρόλο της θεότητας που υπαγορεύει με το τύμπανό του στη φυλή των πιστών του τί ακριβώς να κάνουν, και πότε, ώστε να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους. Τα στοιχεία στρατηγικής δεν εντοπίζονται μόνο στην επιλεκτική χρήση διαφορετικών Patapon για διαφορετικούς σκοπούς (αφού ως μαχητικές μονάδες έχουν ποικίλες ιδιότητες), αλλά και σε εύστοχες ή όχι επιλογές που ο παίκτης θα κάνει αξιοποιώντας το καινούργιο στοιχείο που φέρνει στο προσκήνιο ο τίτλος της Sony, το Patapon... "ήρωα". Αυτή η μονάδα επιλέγεται από τον παίκτη, ορίζεται πριν ξεκινήσει κάθε επίπεδο και Το θέμα του επιδέξιου χειρισμού, φυσικά, παραμένει αποφασιστικής σημασίας αφού, αν ο παίκτης δεν καταφέρνει να συγχρονίζει τακτικά και σε ικανοποιητικό βαθμό το ρυθμό της μουσικής που με το ρυθμό που εισάγει εντολές με τα πλήκτρα του PSP, δεν πρόκειται να οδηγήσει ποτέ τη φυλή του στη νίκη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των "ηρώων" Patapon, που απαιτούν άψογο συγχρονισμό για να εξαπολύσουν τις ειδικές επιθέσεις τους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ