Μαμά ΕΑ, κόκκινη κάρτα!

Ε, τί FIFA 2012, τί FIFA 2013. Ένα εξώφυλλο διαφορά!

Είναι ολοφάνερο πως την περίοδο αυτή της οικονομικής δυστοκίας που συνεχίζουμε να διανύουμε, δεν είναι μόνο οι... Έλληνες εργοδότες που προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως: είναι και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες από την αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης, οι οποίες για κάποιο λόγο θεωρούν ότι "τις παίρνει" να κάνουν ολοφάνερα φάουλ χωρίς την παραμικρή δικαιολόγηση πλέον. Για τα καμώματα της Capcom και την κατ' επανάληψη προσπάθειά της να πωλεί εκ των υστέρων περιεχόμενο που έχει παράξει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός τίτλου, έχουμε κάνει πολλές φορές λόγο. Πού να γνωρίζαμε πως... πταίσμα θα κατέληγε ν' αποδειχθεί η τακτική αυτή, μπροστά σε αυτό που έκανε πρόσφατα η Electronic Arts: ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καναδικός κολοσσός πωλεί ουσιαστικά παλαιότερες εκδόσεις games της ως... καινούργιες σε τιμές νέων κυκλοφοριών (full price)!

Συγκεκριμένα: η ΕΑ κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό το FIFA 13, τη νεότερη έκδοση του άκρως επιτυχημένου - και, τα τελευταία χρόνια, καλύτερου - video game ποδοσφαίρου. Στις εκδόσεις για PlayStation3, Xbox 360 και PC η καινούργια έκδοση φέρνει μία σειρά από προσθήκες και βελτιώσεις, τόσο στους βασικούς μηχανισμούς του τίτλου όσο και στους τρόπους παιχνιδιού. Στην έκδοση για Wii, ωστόσο...; Απολύτως τίποτε! Το FIFA 13 για το οικιακό σύστημα της Nintendo είναι απολύτως όμοιο με το FIFA 12 στα μενού, τα γραφικά, τους τρόπους παιχνιδιού, τα μοντέλα των ποδοσφαιριστών και την περιγραφή των αγώνων (!!!). Το μόνο που διαφέρει είναι οι συνθέσεις των ομάδων, όπως διαμορφώθηκαν από τις μεταγραφές των παικτών από πέρυσι το φθινόπωρο μέχρι φέτος το καλοκαίρι. Και... αυτά!

Το ίδιο, δυστυχώς, δείχνει να έχει συμβεί και στην έκδοση του FIFA 2013 για το PlayStation Vita. Η Electronic Arts πήρε το FIFA Football, τον τίτλο που συνόδευσε το νέο φορητό PlayStation στα καταστήματα στην έναρξη της εμπορικής του πορείας, το Φεβρουάριο και... άλλαξε μόνο τα ονόματα και τις εμφανίσεις των παικτών και των ομάδων. Όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του FIFA 2013 που είναι παρόντα στην οικιακή του έκδοση, λείπουν από την έκδοση του Vita. Είναι, στην ουσία, ο ίδιος τίτλος με μόνη διαφορά τις ανανεώσεις στα roster των ομάδων και τις φανέλες των παικτών (!).

Αρχικά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, είναι η αλήθεια, όμως τα σχόλια στα διάφορα Δικτυακά forum, στο Metacritic.com και αλλού δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση: η Electronic Arts όντως πήρε τον ίδιο ακριβώς κώδικα από δύο περυσινά games και τον ξαπαπωλεί σε τιμή καινούργιου. Το "φάουλ" είναι μεγάλο. Ασυγχώρητο. Και, όπως τα εσκεμμένα και σκληρά φάουλ στο πραγματικό ποδόσφαιρο, άξιο "κόκκινης κάρτας" απευθείας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτό που έκανε η Electronic Arts. Αν, σε τελική ανάλυση, δεν ήθελε για τον οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει σωστά με δικές τους εκδόσεις τα Wii και PS Vita - αν έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον, με άλλα λόγια - ας μην κυκλοφορούσε καθόλου εκδόσεις γι' αυτά. Το να διαθέσει τις περυσινές εκδόσεις τίτλων με διαφορετικό εξώφυλλο, αλλά με κόστος καινούργιων τίτλων, είναι πραγματικά ανήκουστο. Και δεν τιμά ούτε το επαγγελματικό προφίλ, ούτε τη μέχρι σήμερα διαδρομή ενός κολοσσού όπως η Electronic Arts.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η καναδική εταιρεία δεν έχει στείλει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα και δεν έχει απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις κανενός μέσου ενημέρωσης. Και τί να πει, άλλωστε; Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα και τα... κατακεραυνωτικά σχόλια των καταναλωτών στο Internet ενδεικτικά της κατάστασης από μόνα τους. Ας ελπίσουμε ότι αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και μία απλώς ατυχής επιλογή εκ μέρους της διεύθυνσης και της ομάδας marketing της ΕΑ, μία "κακή στιγμή" στο ενεργητικό του ίσως μεγαλύτερου ανεξάρτητου εκδότη video games σήμερα. Και ας ελπίσουμε, σίγουρα, αυτή η κίνηση της ΕΑ να μην... έδωσε ιδέες σε καμία άλλη μεγάλη εκδότρια εταιρεία του χώρου. Όλα τα είχαμε, να "κυνηγάμε" και τις περυσινές εκδόσεις που "ντύθηκαν" με φετινά εξώφυλλα, μας έλειπε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ