Infamous

Είδες η... ΔΕΗ;

Είδος: Action Adventure
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Είτε αναφέρεται κανείς στα συστήματα ψυχαγωγίας της παρούσας γενιάς είτε σε οποιασδήποτε προηγούμενης, η σημασία που έχει για καθένα ξεχωριστά η ύπαρξη ποιοτικών αποκλειστικών games, σαφώς και δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι αυτά τα games που, σε τελική ανάλυση, χαρακτηρίζουν κάθε φορμά και δημιουργούν την αντίστοιχη εντύπωση στο μυαλό του καταναλωτικού κοινού. Το PlayStation3 ομολογουμένως βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε αυτόν τον τομέα έναντι του Xbox 360, καθώς αποκλειστικούς τίτλους έχει στην ουσία να περιμένει μόνο από την ίδια τη Sony - είναι λοιπόν προφανές πως κάθε μία τέτοια παραγωγή καλό θα ήταν να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ως προς το αν αξίζει να την αγοράσει κανείς ή όχι. Και το Infamous, το αποκλειστικό action adventure της Sucker Punch για το οικιακό σύστημα της Sony, ευτυχώς δεν αφήνει σχεδόν κανένα τέτοιο περιθώριο αμφισβήτησης - έστω κι αν, όπως τα Killzone 2 και Resistance 2, δεν είναι το killer-app που χρειάζεται το PS3 για να ωθήσει στο επόμενο επίπεδο τις πωλήσεις του.

Το Infamous ξεκινά κατά τι... ανορθόδοξα σε σχέση με άλλα games που αποδίδουν στον παίκτη το ρόλο του υπερήρωα: η καταστροφή, την οποία κάτω από κανονικές συνθήκες οι gamers στον πρωταγωνιστικό ρόλο του... σωτήρα θα έπρεπε να αποτρέψουν, έχει ήδη συμβεί. Η μητρόπολη ονόματι Empire City έχει υποστεί τρομακτικές ζημιές και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας μίας ισχυρότατης έκρηξης για την οποία κανείς αρχικά δεν γνωρίζει ποιός ευθύνεται - και είναι ένας απλός... courier ονόματι Cole, ο οποίος αναλαμβάνει να ακολουθήσει το νήμα των στοιχείων και να ανακαλύψει την αλήθεια. Ο λόγος; Η μυστηριώδης έκρηξη όχι μόνο δεν επέφερε το θάνατό του όπως σε χιλιάδες άλλους, αλλά τού χάρισε υπεράνθρωπες δυνάμεις σχετικές με τον ηλεκτρισμό. Για τίτλο που επικεντρώνεται στη δράση το Infamous προσφέρει αξιοπρεπέστατο σενάριο, από το οποίο δεν λείπουν ενδιαφέρουσες εκπλήξεις και ανατροπές, καθώς όλο και πιο πολλές πληροφορίες για το "πώς και γιατί" της έκρηξης αποκαλύπτονται. Ασυνήθιστα καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, λοιπόν, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τίτλοι με τους οποίους έγινε γνωστή η Sucker Punch είναι τα μάλλον απλοϊκά ή και... "παιδικά" Sly Raccoon.

Οι παίκτες λοιπόν στο ρόλο του Cole θα πρέπει να αναλάβουν μία σειρά από αποστολές μέσα από τις οποίες θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία που προαναφέραμε. Το αντικείμενο κάθε αποστολής δεν είναι ακριβώς κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, ενώ και οι αντίπαλοι - μέλη συμμοριών που εκμεταλλεύτηκαν το χάος μετά την καταστροφή αλλά και πολύ ισχυρότεροι εχθροί μη ανθρώπινοι - δεν προβάλλονται ποτέ ως χαρακτηριστικό θετικό σημείο του τίτλου. Αυτό που καθιστά το Infamous αληθινά διασκεδαστικό είναι η πολύ μεγάλη ελευθερία επιλογών που προσφέρει στις συγκρούσεις: ο Cole μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ηλεκτρισμό με πολλαπλούς τρόπους, από τις απλές στοχευμένες εκκενώσεις μέχρι και τα ηλεκτρικά δυναμικά κύματα ή ακόμη και τις ηλεκτρικές καταιγίδες, αναπτύσσοντας τις δυνάμεις του καθώς ολοκληρώνει αποστολές (τόσο τις "βασικές" όσο και τις "επιμέρους"). Έξυπνα συνδεδεμένο με τον ηλεκτρισμό είναι και το νερό, το οποίο ο Cole θα πρέπει να αποφεύγει λόγω πιθανότητας... ηλεκτροπληξίας, οπότε η Sucker Punch έχει βάσει αυτού δημιουργήσει μία σειρά από παγίδες και εμπόδια.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ