Forza Horizon 3

Ψηφιακό διασκεδαστήριο σε... τέσσερις τροχούς, κορυφαίο

Είδος: Racing
Φορμά: Xbox One
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft Hellas

Ας μιλήσουμε λίγο για διασκέδαση και games αγώνων ταχύτητας μ' αυτοκίνητα.

Υπάρχουν εκείνα τα games της κατηγορίας τα οποία είναι εύκολα στο χειρισμό, δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για τ' αυτοκίνητα, είναι επιεική στις συγκρούσεις κι αποδίδουν την αίσθηση της ταχύτητας συναρπαστικά. Υπάρχουν τα άλλα, τα οποία είναι δύσκολα ή πολύ δύσκολα στο χειρισμό, χρειάζεται να έχεις... διδακτορικό μηχανολογίας για να κάνεις στα οχήματα τις σωστές κάθε φορά μετατροπές ή ρυθμίσεις, δεν "συγχωρούν" την παραμικρή σύγκρουση και αποδίδουν την αίσθηση της ταχύτητας... "ρεαλιστικά": με άλλα λόγια πρέπει να παίξεις δέκα ή είκοσι ώρες με τα βαρετά εισαγωγικά αυτοκίνητα για να αποκτήσεις τα "σοβαρά", που πραγματικά "τρέχουν". Και τα δύο είδη έχουν αδυναμίες: το πρώτο είδος ενθουσιάζει αλλά δεν έχει "αντοχή" στο χρόνο, το δεύτερο έχει αλλά διασκεδάζει - αληθινά διασκεδάζει, όχι "πρώτα ταλαιπωρεί και μετά διασκεδάζει" - μόνο συγκεκριμένα είδη παικτών και μόνο μετά από πολλή επένδυση σε χρόνο και προσπάθεια. Τα Need For Speed και τα Gran Turismo αυτού του κόσμου, κοινώς.

Ελάχιστα ήταν μέχρι σήμερα τα racing games που κατάφεραν να βρουν ικανοποιητική ισορροπία ανάμεσα στα δύο προαναφερθέντα είδη - όμως το Forza Horizon 3 όχι μόνο ανήκει στα games που την πετυχαίνουν, αλλά είναι το καλύτερο εξ αυτών μέχρι σήμερα. Ο νέος τίτλος της Microsoft Studios, αποκλειστικός στο Xbox One και τα PC που στηρίζονται σε Windows 10, δεν... διστάζει να προσφέρει ένα από τα ταχύτερά του οχήματα (την Lamborghini Centenario του εξωφύλλου του) μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο ενασχόλησης μαζί του, απλώς και μόνο για να δώσει στους παίκτες αυτό που πραγματικά ζητούν: την συγκίνηση της οδήγησης ενός ονειρικού αυτοκινήτου σε... ανεύθυνα υψηλές ταχύτητες, σε ανοιχτό δρόμο, σε υπέροχες τοποθεσίες. Η Αυστραλία, μάλιστα, που επιλέχθηκε αυτή τη φορά στη θέση της Βόρειας Αμερικής ή της Νότιας Ευρώπης, είναι ιδανική για κάτι τέτοιο προσφέροντας απίθανη ποικιλία διαδρομών: από παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι ξηρές ερήμους και από τμήματα ζούγκλας μέχρι αστικά περιβάλλοντα, είναι όλα παρόντα, πειστικά συγκεντρωμένα στην ίδια (αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα των τίτλων οδήγησης με αυτοκίνητα) ενοποιημένη, εικονική, card-postale έκταση.

Το Forza Horizon 3 καθιστά κατανοητή την πρόθεσή του να προσφέρει ξέγνοιαστη διασκέδαση κι όχι "ρεαλισμό" ή "αληθοφάνεια" επιτρέποντας στον παίκτη να βγει εκτός δρόμου, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χωρίς μεγάλες συνέπειες στην ταχύτητα και τον χειρισμό των αυτοκινήτων. Μόνο μεγάλα φυσικά εμπόδια σταματούν τα οχήματα εντελώς, και πάλι χωρίς... μηχανολογικά παρατράγουδα. Πρόκειται για επιλογή που ενδεχομένως θα ξενίσει κάποιους παίκτες, όμως στον "ανοιχτό" και "ελεύθερο να οδηγήσεις όπου θέλεις" κόσμο του νέου Forza έχει νόημα, επιτρέποντας παράλληλα και την ξέγνοιαστη περιπλάνηση σε ασφαλτοστρωμένους και μη δρόμους (αλλά και την ανακάλυψη πολλών "κρυμμένων" οχημάτων και γενικότερα την συγκομιδή βαθμών ή/και bonus). Υπάρχει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, άλλωστε, η επιλογή ο παίκτης να "ξαναγυρίσει" στην βασική "τύπου" σεναριακή πλευρά του τίτλου, που αναθέτει και πάλι στον παίκτη να "χτίσει κοινό" με τα κατορθώματά του και να επεκτείνει σε νέες περιοχές το αρχικό Horizon Festival τού οποίου είναι διοργανωτής. Έτσι θα αντιμετωπίσει πολλές περισσότερες προκλήσεις, πολλών διαφορετικών ειδών, συνεχίζοντας να εξελίσσεται.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ