Ε3 2010: Μείωση τιμής στο PS3; Όχι.

Δικαίως, αν και... περιμένουμε εξελίξεις

Μία από τις... συνήθεις συγκυρίες κατά τις οποίες κατασκευάστριες εταιρείες όπως η Sony και η Microsoft ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή πώλησης των συστημάτων τους, είναι σίγουρα η έκθεση της E3 - φέτος όμως δεν παρατηρήθηκε τίποτε τέτοιο. H Nintendo συνεχίζει να σημειώνει αξιόλογη εμπορική πορεία με το Wii στην παρούσα τιμή του (αν και ο λόγος αξίας/τιμής του συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλός πια σε σχέση με τον ανταγωνισμό), η Microsoft δεν μείωσε την τιμή πώλησης του Xbox 360 αλλά πρακτικά αύξησε την αξία του προσφέροντας στο νέο μοντέλο περισσότερα πράγματα με το ίδιο αντίτιμο, και... η Sony; H ιαπωνική εταιρεία δεν ανακοίνωσε ούτε νέα έκδοση του PS3 ούτε μείωση τιμής του υπάρχοντος. Λοιπόν;

Λοιπόν... υπάρχει πολύ καλός λόγος για να διατηρήσει η Sony αυτή τη θέση: το PlayStation3 έχει αυξήσει θεαματικά τις πωλήσεις του από την περυσινή μείωση τιμής και κυκλοφορία του μοντέλου Slim, έχει σταθερό ρυθμό στην διείσδυσή του στο ευρύ κοινό, αλλά και τη βοήθεια ποιοτικών τίτλων - όπως τα Heavy Rain, God of War III και ModNation Racers - που δεν το αφήνουν να τον χάσει. Το παρόν μοντέλο PS3 αποτελεί πάρα πολύ καλή, ισορροπημένη κι ολοκληρωμένη πρόταση, υψηλής αξίας για τα χρήματα που ζητά - με άλλα λόγια ένα προϊόν που αυτή τη στιγμή η Sony δεν είχε λόγο να προωθήσει περισσότερο επιθετικά. Έχει όντως νόημα η προσέγγιση, γι' αυτό και τα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας με τα οποία συζητήσαμε το θέμα την υποστήριξαν με αυτοπεποίθηση. Δεν τους αδικούμε.

Από την άλλη, παραμένει αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Sony θέλει να παραμείνει όχι μόνο ανταγωνιστική, αλλά σε πλεονεκτική θέση απέναντι στη Microsoft και το Xbox 360. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ναι μεν στο Los Angeles δεν ανακοινώθηκε νέο μοντέλο PS3 ή μείωση τιμής, αλλά ψίθυροι στην αγορά και στο Web υπάρχουν ήδη για ανανεωμένα μοντέλα που η ιαπωνική εταιρεία ενδέχεται να έχει στα σχέδια για φέτος. Αυτά θα έχουν τις ίδιες βασικές προδιαγραφές - αυτές προφανώς δεν γίνεται ν' αλλάξουν - αλλά θα είναι βελτιωμένα "στα σημεία", όπως στη χωρητικότητα του σκληρού δίσκου ή στον τύπο της ασύρματης διασύνδεσης (π.χ. Wi-Fi N και όχι μόνο B/G). Με άλλα λόγια, αναμένουμε η Sony με τη σειρά της στα νέα μοντέλα PS3 - όποτε αυτά εμφανιστούν - να μην κάνει μείωση τιμής, αλλά να αυξήσει και πάλι το συντελεστή αξίας/κόστους τους ώστε να διατηρήσει αυτήν την πλεονεκτική θέση. Θα αποδειχθούμε αληθινοί, εν όψει της έκθεσης Games Convention τον Αύγουστο στη Λειψία; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ