Ε3 2009: Sony

Πολλά και σημαντικά, με φόντο τις... διαρροές

To τμήμα της press conference που θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει περισσότερο το ενδιαφέρον του ειδικού Τύπου (αν δεν ήταν γνωστό εδώ και μήνες και αν δεν είχε παρουσιαστεί κάτι ανάλογο αλλά καλύτερο 24 ώρες πριν), ήταν ο PlayStation Motion Controller. Πρόκειται για ένα χειριστήριο που λειτουργεί ως εξής: η κάμερα της Sony για το PS3, το PlayStation Eye, ανιχνεύει την κίνηση του στενόμακρου περιφερειακού που φέρει στην άκρη του μία σφαίρα με έντονο χρώμα ώστε να διευκολύνει τον προσδιορισμό του στο χώρο. Στη συνέχεια η κίνηση αυτή "μεταφράζεται" σε αντίστοιχη κίνηση εντός του εικονικού περιβάλλοντος ενός video game, όπου το περιφερειακό παίρνει τη μορφή ξίφους, μπαστουνιού του γκολφ κλπ. Επιδείχθηκε η χρήση 2 τέτοιων χειριστηρίων ταυτόχρονα, με ανάλογες αλλαγές στον όλο μηχανισμό, ενώ στην τελική του μορφή το προϊόν θα υποστηρίζει έως και 4 χειριστήρια ταυτόχρονα για multiplayer συμμετοχή (το Natal δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι σε θέση να προσφέρει κάτι αντίστοιχο).

Ο PlayStation Motion Controller βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης ακόμη, δεν προσφέρει τη φυσικότητα στην ανίχνευση κίνησης που προσφέρει το Prοject Natal (αφού αυτό καταργεί τα χειριστήρια εντελώς), θα έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα το υλοποιηθεί ο μηχανισμός του μέσα σε games από τη Sony. Έχει προγραμματιστεί για κυκλοφορία την άνοιξη του 2010, με άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή πώλησης - αν σκεφτεί κανείς ωστόσο ότι το ίδιο το PlayStation Eye κοστίζει πολύ λιγότερο απ' όσο ένας τίτλος για PS3, αυτή θα πρέπει να είναι λογικά προσιτή. Υπομονή μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, λοιπόν.

Συνολικά, η παρουσία της ιαπωνικής εταιρείας στην Ε3 2009 - με τόσο νέο υλικό σε software και hardware - άλλοτε θα θεωρούνταν αληθινά εκπληκτική. Μπορεί τελικά να μην εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα, η Sony πέτυχε όμως κάτι άκρως σημαντικό: να υπενθυμίσει σε όλη την αγορά, συνεργάτες και ανταγωνιστές, ότι είναι μία εταιρεία πληγωμένη μεν από τις εξελίξεις, αλλά πάντα υπολογίσιμη και με υπόβαθρο που επιτρέπει ανάκαμψη αν γίνουν οι σωστές εκ μέρους της κινήσεις. Η Sony έχει περάσει δύσκολες περιόδους και συνεχίζει να περνά, όμως τα δύο PlayStation είναι ποιοτικότατα προϊόντα και έχουν όλες τις προδιαγραφές να σημειώσουν τη μεγάλη εμπορική επιτυχία που τούς αξίζει. Η "οικονομική κρίση" δεν συνιστά ακριβώς τις ευνοϊκότερες γι' αυτό συνθήκες... αλλά εκεί φαίνονται οι "μεγάλοι παίκτες": στα δύσκολα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ