Ε3 2009: Nintendo

Κατώτερη των περιστάσεων...

Όσον αφορά τη διάθεση για καινοτομία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Nintendo επίσης αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Το Wii Fit δέχεται ένα software upgrade ουσιαστικά, με τη μορφή του Wii Fit Plus, αλλά η ιαπωνική εταιρεία και πάλι εμμένει στο ίδιο μοτίβο - δεν προσπαθεί να αξιοποιήσει το περιφερειακό με τρόπο διαφορετικό. Το WiiMotion Plus, όπως επιδείχθηκε, δεν φέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία του υπάρχοντος χειριστηρίου (αν μη τί άλλο κάνει τους... καχύποπτους να αναρωτηθούν για ποιο λόγο δεν είχαμε αυτό το χειριστήριο εξ αρχής αντί του Wiimote). Σε σχέση με τους τρόπους χειρισμού που επέδειξαν τόσο η Microsoft όσο η Sony, το Wiimote δείχνει πια - το λιγότερο - ξεπερασμένο. Και η Nintendo δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε γι' αυτό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε στην αποδοχή του χειρισμού με κατάδειξη από το πλατύ κοινό.

Ακόμη κι αν, ωστόσο, δεν εκλάβει κανείς την απροθυμία της Nintendo να εξελίξει τα προϊόντα της ως ανησυχητική, θα πρέπει να έχει σε αυτήν πραγματικά τυφλή εμπιστοσύνη για να μην προβληματιστεί με το εξής απλό γεγονός: η ιαπωνική εταιρεία καταφανώς δεν έχει προετοιμαστεί σε κανέναν βαθμό για το "επόμενο βήμα" της. Η επιτυχημένη προώθηση του Wii στο ευρύ κοινό τής έχει ανοίξει ένα δρόμο που, όμως, συνεχίζει να απαιτεί προσπάθεια αν θέλει να τον ακολουθήσει επικερδώς - κι αν το μόνο πράγμα που έχει να αντιπροτείνει σε 2 ή 3 χρόνια από σήμερα είναι ένα Wii HD παρόμοιας συλλογιστικής, οι εξελίξεις θα την έχουν προσπεράσει ταχύτατα. Με περιφερειακά όπως το Vitality Sensor, που "διαβάζει" από τον δείκτη του παίκτη το σφυγμό του, η Nintendo απλώς κυνηγά περαιτέρω έσοδα από την εγκατεστημένη βάση των 50 εκατομμυρίων κατόχων Wii, δεν καταβάλλει προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο κάτι γνήσια διαφορετικό κι ενδιαφέρον. Κι αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό απ' όλα.

Μετά από τα παραπάνω, δεν είναι καν άξια απορίας η γενική απογοήτευση που επικρατεί στο Web από την press conference της Nintendo. Σε άλλες εποχές ένα νέο Mario ή ένα νέο Metroid θα είχαν δημιουργήσει πολύ περισσότερη αίσθηση - αυτό όμως... κάποτε. Σήμερα, με τα όσα μπορεί να δει κανείς στο PS3 και το Xbox 360, ο Ιταλός υδραυλικός και η Samus χρειάζονται νέα υποδομή σε hardware για να συναρπάσουν και πάλι: το Wii δεν μπορεί να προσφέρει, με την παρωχυμένη του τεχνολογία, αυτήν την ευκαιρία. Εξ ου και η αίσθηση της στασιμότητας και του "μία από τα ίδια" που εισπράττει κανείς από τα όσα επιδείχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της ιαπωνικής εταιρείας. Έχουμε καμία αμφιβολία για το αν και κατά πόσο η Nintendo θα συνεχίσει να είναι η επικερδέστερη εταιρεία εκ των τριών πρωταγωνιστικών; Όχι. Μας ενδιαφέρει; Επίσης όχι. Δεν είμαστε... μέτοχοί της, είμαστε είτε παραδοσιακοί gamers είτε απλώς θετικά προσκείμενοι στα games καταναλωτές που θέλουν μόνο να περάσουν μερικές ώρες ευχάριστα. Και η Nintendo δεν έπεισε πως ενδιαφέρεται να προσφέρει "το κάτι παραπάνω" ούτε στους μεν, ούτε στους δε - απλώς το "κάτι" που "θα πουλήσει". Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα μας διαψεύσουν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ