DRM: Κλείδωμα στα PC games

Καλή ιδέα; Κακή ιδέα; Η γνώμη μας.

...προστατεύει τα νόμιμα PC games
Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος που δικαιολογεί την ύπαρξη του DRM είναι το πάντοτε υπαρκτό φαινόμενο της παράνομης διανομής games (μέσω Internet ή του... "πειρατή της γειτονιάς"), τα οποία σε PC είναι ιδιαίτερα εύκολο να αξιοποιηθούν ακόμη και από τον αρχάριο χρήστη. Μοναδική εξαίρεση σ' αυτό αποτελούν τα παιχνίδια που λειτουργούν σε συνεχή επικοινωνία με κάποιον server (πχ. World of Warcraft), αφού μέσω αυτού η εκδότρια εταιρία μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή αν το software που χρησιμοποιεί ο χρήστης είναι αυθεντικό. Οι εταιρείες παραγωγής εύλογα θέλουν να προστατέψουν το προϊόν τους και το DRM είναι ο μόνος προφανής τρόπος, ειδικά για τη σημαντική περίοδο της αρχικής τοποθέτησης ενός τίτλου στα ράφια (των καταστημάτων ή των Δικτυακών υπηρεσιών). Δε θα πρέπει να αγνοούμε, βέβαια, το γεγονός ότι πολλές κυκλοφορίες ενίοτε διαρρέουν και... από το εργοστάσιο παραγωγής, με αποτέλεσμα το κοινό να τις αποκτά παράνομα ακόμη και πριν την επίσημη ημερομηνία διάθεσής τους (πρόσφατο παράδειγμα το BioShock 2)!

...κρατά τις εκδότριες εταιρείες στο PC gaming
Βάσει ερευνών που γίνονται τακτικά σε όλες τις αγορές του πλανήτη, το PC gaming οικονομικά «αιμορραγεί» κάθε μήνα που περνάει ολοένα και περισσότερο: μόνο τίτλοι όπως τα World of Warcraft, The Sims και Football Manager συνεχίζουν να κερδοφορούν. Το κοινό φαίνεται πως έχει κουραστεί από τον καθιερωμένο τρόπο διανομής των τίτλων κι έχει στραφεί σε υπηρεσίες όπως η Steam της Valve, ενώ παρατηρείται και μία τάση υποστήριξης των ανεξάρτητων παραγωγών. Οι μεγάλες εκδότριες εταιρείες αυτά βλέπουν και δεν... ενθουσιάζονται ακριβώς με τους αριθμούς και τα περιθώρια κέρδους τους. Από ψυχολογικής καθαρά άποψης, λοιπόν, το DRM είναι απαραίτητο προκειμένου οι εκδότριες εταιρείες να αισθάνονται πως έχει νόημα να συνεχίσουν να επενδύουν στα PC games. Χωρίς αυτό, απλώς δεν υπάρχει προοπτική στα μάτια τους, με ό,τι αυτό σημαίνει.

...μας αποδεσμεύει από δίσκους CD/DVD
Η ύπαρξη του DRM έχει θετικό αντίκτυπο και σε κάποια... πρακτικά θέματα. Για παράδειγμα, βοηθά στη σταδιακή εξάλειψη των οπτικών μέσων (CD και DVD). Χάρις στα νέα συστήματα προστασίας, ο παίκτης - ακόμη και αν αγοράσει τον τίτλο από κάποιο κατάστημα - μπορεί να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του και να προχωρήσει στη σχετική ενεργοποίηση μέσω Internet. Από εκεί και πέρα, στην πλειοψηφία των νέων PC games, ο δίσκος που αγόρασε ο χρήστης μπορεί να μπει στο ντουλάπι μέχρι να χρειαστεί π.χ. επανεγκατάσταση ο τίτλος. Με άλλα λόγια, το DRM βοήθησε για να μην είναι πια υποχρεωτική η παρουσία του δίσκου στο DVD drive του εκάστοτε υπολογιστή. Δεν είναι κακό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ