DFC Intelligence: μόλις 17 εκ. Xbox One X ως το 2021

Από συντηρητικές έως απογοητευτικές οι προβλέψεις των αναλυτών, έστω και πρόωρα

Το νέο οικιακό σύστημα της Microsoft, το Xbox One X, απέχει ακόμη περισσότερο από τέσσερις μήνες από τα ράφια των καταστημάτων - όμως οι οικονομικοί αναλυτές που (υποτίθεται πως) δίνουν οδηγίες και εκτιμήσεις για τις μετοχές των μεγάλων πολυεθνικών θεωρούν πως είναι ήδη σε θέση να κάνουν προβλέψεις βάθους τετραετίας τόσο για το νέο Xbox, όσο και την οικογένεια των Xbox One συνολικά. Η DFC Intelligence θεωρείται από τις σοβαρές τέτοιες εταιρείες έρευνας και ανάλυσης, πάντως, γι' αυτό και τα ευρήματά της, όπως και η αναφορά της η σχετική, πιθανώς θα προβληματίσει την Microsoft: ούτε λίγο ούτε πολύ, σε αυτήν προβλέπεται πως το Xbox One X έως το 2021 δεν θα πλησιάσει καν τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται το Xbox One αυτή τη στιγμή, αλλά και πως τα Xbox One συνολικά θα "τερματίσουν" στα επίπεδα που... βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ανταγωνισμός, δηλαδή τα PS4/PS4 Pro της Sony!

Πράγματι: η DFC Intelligence θεωρεί πως η υψηλή τιμή πώλησης του Xbox One X (€499) και η έλλειψη αρκετών τίτλων που θα χρησιμεύσουν ως system sellers για το νέο σύστημα θα περιορίσουν τελικά πάρα πολύ το κοινό του, με αποτέλεσμα την πώληση μόνο 17 εκατομμυρίων Χ μέχρι το τέλος του 2021. Οι αναλυτές της DFC τοποθετούν τις πωλήσεις όλης της οικογένειας Xbox One συνολικά - του αρχικού μοντέλου, του Xbox One S και του Xbox One X - σε μόλις 63 εκατομμύρια συστήματα έως το ίδιο χρονικό σημείο. Το PlayStation4 σε όλες του τις εκδοχές - αρχικό μοντέλο, αναβαθμισμένο Pro και ανασχεδιασμένο "Slim" - πριν από κάποιες εβδομάδες ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 60 εκατομμύρια συστήματα και η Sony έχει ως στόχο τα 80 ή και 90 εκατομμύρια συστήματα μέχρι τις 31/3/2018.

Η διαφορά, αν οι αναλυτές της DFC Intelligence αποδειχθούν σωστοί στις εκτιμήσεις τους, είναι πολύ μεγάλη και χρίζει τo PlayStation4 ως ήδη "νικητή" αυτής της... περίεργης γενιάς συστημάτων ψυχαγωγίας - με τα αρχικά συστήματα και τις ενδιάμεσες αναβαθμίσεις τους - πολύ πριν έλθει η ώρα για να συζητηθεί ένα ενδεχόμενο PlayStation5. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Microsoft, ούτε εκείνη περιμένει να σημειώσει το Xbox One X των €499 υψηλές πωλήσεις αρχικά. Αντιθέτως θεωρεί (δικαιολογημένα) πως το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών που θα την τιμήσουν, θα προτιμήσουν στην επερχόμενη εορταστική περίοδο το Xbox One S των €249. Όμως τα μόλις 63 εκατομμύρια συστήματα σε βάθος τετραετίας (οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού Xbox One) για όλη την οικογένεια των One βρίσκονται ομολογουμένως μακριά από τα 86 εκατομμύρια συστήματα που άγγιξε το Xbox 360.

Αν ένα οικοσύστημα με συσκευές, games και υπηρεσίες είναι επικερδές, προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένο - έστω κι αν η Microsoft είναι η μόνη που έχει την πραγματική εικόνα για όλα αυτά και... ως γνωστόν δεν μοιράζεται αναλυτικά στοιχεία για το Xbox. Είναι αίσθησή μας, ωστόσο, πως ο αμερικανικός κολοσσός θα έπρεπε να στοχεύει ψηλότερα από το επίπεδο... "όχι κι άσχημα" μετά από τρομακτικά μεγάλη χρηματική επένδυση και μία προσπάθεια σχεδόν 20 χρόνων στο όνομα του Xbox. Στο ύψος που αισθάνεται κανείς πως μπορεί να τοποθετήσει τον πήχυ του, σε αυτό το ύψος τερματίζει, υποθέτουμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ