Burnout Paradise: The Ultimate Box

Ο παράδεισος... σε κουτί!

Είδος: Racing
Φορμά: PC
Τιμή: €49,99

Εταιρία: Electronic Arts

Όπως αρέσκονται να λένε όσοι... αγαπούν τα κλισέ, "τίποτε δεν είναι τυχαίο": στην περίπτωση όμως της Criterion το γνωμικό αληθινά ισχύει, αφού η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης κατάφερε κάτι που σε άλλα studios πήρε πολύ περισσότερα χρόνια. Με άλλα λόγια, να δημιουργήσει ένα franchise από το πουθενά, να το επεκτείνει και βελτιώσει, να το "περάσει" στην εποχή της υψηλής ευκρίνειας και του Δικτύου... και να το κρατήσει κορυφαίο και ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας. Αναφερόμαστε φυσικά στα Burnout, τα... "ανεύθυνης οδήγησης" (με τη διασκεδαστική έννοια!) racing games της Criterion που έχουν ουσιαστικά ιδρύσει και κρατήσει μία υποκατηγορία από μόνα τους. Μόνο οι κάτοχοι Η/Υ είχαν "μείνει παραπονεμένοι" όλο αυτό το χρονικό διάστημα - εκδόσεις του τίτλου έχουν κυκλοφορήσει για PS2, PSP, Xbox, Gamecube, PS3, Xbox 360, ακόμη και DS - όμως με το Burnout Paradise: The Ultimate Box, η βρετανική εταιρεία "εξιλεώνεται"... και με το παραπάνω!

H έκδοση Τhe Ultimate Box είναι η πληρέστερη μορφή με την οποία έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα οποιοδηποτε Burnout - κι αυτό γιατί περιλαμβάνει όχι μόνο έναν πλήρη τίτλο, αυτόν δηλαδή που είχε εμφανιστεί πολύ επιτυχημένα πέρυσι για Xbox 360 και PS3, αλλά και όλα τα updates που έχουν στο μεσοδιάστημα κυκλοφορήσει από την Criterion, και κάποια ακόμη νέα στοιχεία αποκλειστικά στην έκδοση αυτή. Πιο συγκεκριμένα, παρόν είναι όλο το υλικό του αρχικού Burnout Paradise, το οποίο συνθέτει μία ολόκληρη εικονική "πόλη" - όπου νέες προκλήσεις περιμένουν κυριολεκτικά παντού - και προσφέρει μία ήδη αξιοσέβαστη γκάμα από διαφορετικά οχήματα για να οδηγήσει κανείς. Έπειτα, η έκδοση για PC εμπεριέχει εξ αρχής όλα τα expansion packs των Xbox 360/PS3, τα οποία προσέθεσαν στον τίτλο μεταβλητό καιρό, κύκλο ημέρας και νύχτας, μία γκάμα από διαθέσιμες μοτοσυκλέτες, καθώς και νέα mini-games ή προκλήσεις.

Η Criterion "προίκισε" επίσης το The Ultimate Box με ένα νέο mode παιχνιδιού, το Party, το οποίο θέτει έως και σε οκτώ παίκτες (που παίζουν στο ίδιο μηχάνημα "ο καθένας με τη σειρά του) συγκεκριμένα σετ προκλήσεων, μέσα από τα οποία νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα συγκεντρώσει την μεγαλύτερη βαθμολογία. Η στήλη θεωρεί πως το συγκεκριμένο δεν θα είναι τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος για τους PC gamers όσο η Criterion φαντάζεται - το ίδιο mode προσφέρεται δωρεάν και στα Xbox 360 ή PS3 στην αντίστοιχη δική τους έκδοση του The Ultimate Box - όμως η βρετανική εταιρεία δεν έχει παραλείψει να προσφέρει σε αυτούς κανένα απολύτως από τα online modes που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο αρχικό Paradise και τα updates του. Με άλλα λόγια... μικρό το κακό στην ουσία, παρά το γεγονός ότι στην έκδοση για PC απαιτείται (κάτι που πιθανώς δεν θα αρέσει σε όλους) η δημιουργία account στην Δικτυακή υπηρεσία της ΕΑ.

Το The Ultimate Box πάντως θυμίζει πολύ περισσότερο τίτλο (με εξαίρεση ίσως τα menu επιλογών του, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ανασχεδιαστεί πιο επιτυχημένα) εξ αρχής δημιουργημένο για PC, παρά "μεταφορά" από άλλα συστήματα. Τα γραφικά του ωστόσο είναι πραγματικά "κλάσεις ανώτερα" από τα αντίστοιχα των PS3/Xbox 360, υποστηρίζοντας πολύ υψηλότερες αναλύσεις, full screen antialiasing και ειδικά εφέ όπως το motion blur και τα soft shadows με αποτελέσματα συχνά εκθαμφωτικά. Υποστηρίζεται ακόμη και η πανοραμική προβολή των γραφικών του τίτλου έως και με 3 monitor μαζί. Κανονικά υποστηρίζονται και όλα τα περιφερειακά συνδεσμολογίας USB, όπως τα σετ τιμονιού/πεντάλ, ακουστικών/μικροφώνου, ακόμη και... Webcams!

Για τους φίλους και τις φίλες της στήλης που δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάποιο από τα Burnout του πρόσφατου παρελθόντος, θα υπενθυμίσουμε ότι αυτά είναι μεν racing games με την "τυπική" έννοια του όρου, αλλά πρακτικά... απέχουν από αυτό. Το gameplay τους επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην ριψοκίνδυνη οδήγηση αναφορικά με άλλα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους, καθώς και στην επιδέξια οδήγηση αναφορικά με την αλληλεπίδραση του αυτοκινήτου με το γύρω περιβάλλον, παρά σε προβλέψιμους στόχους όπως η πρώτη θέση τερματισμού ή η ολοκλήρωση "γύρων" μέσα σε χρονικά περιθώρια. Οι προκλήσεις που προσφέρει είναι αυτού του διαφορετικού πνεύματος και, για αυτόν ακριβώς το λόγο, το Burnout Paradise - και όχι τα πρόσφατα Need For Speed - έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια την αγάπη του κοινού και των μέσων ενημέρωσης του χώρου.

Από τα παραπάνω, έχουμε την αίσθηση ότι δεν είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να συμπεράνει τα... προφανή: το The Ultimate Box του Burnout Paradise δεν θα αναπροσδιορίσει ακριβώς την κατηγορία των μοντέρνων racing games. Είναι όμως η ελκυστικότερη πρόταση του είδους που έχει κυκλοφορήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για PC, προσφέροντας όχι μόνο αληθινά πλούσιο περιεχόμενο που εγγυάται αμέτρητες ώρες ψυχαγωγίας, αλλά και το είδος του gameplay που στον κόσμο των Η/Υ δεν προσφέρει κανένα άλλο franchise. Τα εύσημα, δε, αξίζουν στην Criterion γιατί δεν περιορίστηκε σε μία "τεμπέλικη" μεταφορά τίτλου από PS3/Xbox 360 σε... desktop μορφή (όπως έχουν κάνει απροκάλυπτα άλλες εταιρείες στο παρελθόν), αλλά κατέβαλλε συνειδητή προσπάθεια να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό για τους PC gamers. Είναι να μην το συστήσουμε... απολύτως ανεπιφύλακτα, λοιπόν;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ