Windows Phone 8, με λεπτομέρειες

To λειτουργικό της Microsoft για κινητά σε νέα έκδοση. Τί φέρνει στο προσκήνιο;

Μεγαλύτερη και πιθανώς ωφελιμότερη για το καταναλωτικό κοινό αλλαγή έχει να επιδείξει η σαφώς αναβαθμισμένη Start Screen, η αρχική δηλαδή οθόνη μέσα από την οποία ο χρήστης χειρίζεται ένα smartphone με Windows Phone. Η Start Screen (και... 28 ακόμη που βρίσκονται "στα πλάγια" της και εμφανίζονται με τη γνωστή "κύλιση" του αντίχειρα) είναι περισσότερο ευέλικτη και παραμετροποιήσιμη από ποτέ, επιτρέποντας για πρώτη φορά ρύθμιση και της θέσης και του μεγέθους των περίφημων Live Tiles. Εφικτή είναι και η χρωματική παραμετροποίηση, καθώς και η ρύθμιση άλλων μικρότερων στοιχείων.

Σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις, ωστόσο, βρίσκονται και "κάτω από την επιφάνεια" των νέων Windows Phone 8 - δεν αγγίζουν μεν άμεσα το καταναλωτικό κοινό, όμως το αφορούν επειδή σχετίζονται με τα εργαλεία που οι προγραμματιστές θα χρησιμοποιούν για τη δημιουργία νέων εφαρμογών. Ο πυρήνας του νέου λειτουργικού είναι σε πάρα πολλά στοιχεία του κοινός με αυτόν των Windows 8 (!), κάτι που σημαίνει λιγότερη και περισσότερο ουσιαστική δουλειά για τους προγραμματιστές. To περιβάλλον δημιουργίας των apps θα είναι σε λίγο καιρό το πασίγνωστο Visual Studio 12, ενώ πλήρης υποστήριξη παρέχεται και σε προγραμματιστικές γλώσσες όπως οι C/C++, αλλά και σε υποσυστήματα όπως αυτό της... Direct X (!). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα Windows Phone 8 θα δουν πολύ περισσότερα games, αλλά και πως apps που έχουν αρχικά σχεδιαστεί π.χ. για iOS και Android, θα είναι σημαντικά ευκολότερο να "περάσουν" και στο λειτουργικό της Microsoft.

Από τα παραπάνω είνα φανερό πως τα Windows Phone ως ακρογωνιαίος λίθος σύγχρονων, ικανών smartphones περνά σε νέο επίπεδο ωριμότητας. Μεγάλη πρόοδος αναμένουμε να συντελεστεί και στο θέμα των διαθέσιμων εφαρμογών, καθώς ναι μεν το Windows Phone Marketplace μόλις πριν από λίγες μέρες ξεπέρασε τα 100.000 διαθέσιμα apps, όμως το έκανε σε χρόνο μικρότερο του ανταγωνισμού και... "έχει πάρει φόρα" γενικότερη. Απομένει να διαπιστώσουμε (α) σε ποιά τιμολογιακά επίπεδα θα επιδιώξουν οι συνεργαζόμενοι με τη Microsoft κατασκευαστές να προσφέρουν τα νέα τους κινητά και (β) πώς και σε ποιό βαθμό προτίθεται η αμερικανική εταιρεία και οι συνεργάτες της να προωθήσουν τα Windows Phone 8 απέναντι στο σκληρό ανταγωνισμό των iOS και Android - κάτι που, ομολογουμένως, μέχρι σήμερα έχουν κάνει με τρόπο μάλλον... ασθενικό. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ