Sony NZW-X1050B

Touch killer όχι, κορυφαίο ναι

Είδος: Φορητά player
Τιμή: €279,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ομολογουμένως για πάρα πολύ καιρό είχε αναχθεί σε όρο... σχεδόν μυθικό για την αγορά της τεχνολογίας αυτός του "iPod killer" - του φορητού εκείνου player που θα ήταν καλύτερος σε όλα από το άκρως επιτυχημένο προϊόν της Apple. Και για πολύ καιρό όντως δεν υπήρχε "iPod killer", παρά το γεγονός ότι κάποια προϊόντα άγγιξαν αυτό το επίπεδο σε μία σειρά από τομείς. Η στήλη, ωστόσο, έχει πλέον την αίσθηση πως είτε η αλαζονία είτε η ολιγωρία της Apple να παρουσιάσει κάποιο μοντέλο iPod που σημειώνει αληθινή εξέλιξη και όχι απλώς "βελτίωση στα σημεία" εδώ και 3 χρόνια, έχουν αλλάξει τα πράγματα: σήμερα ευκολότερα από ποτέ τόσο κινητά τηλέφωνα, όσο και από ανάλογοι άλλοι φορητοί player άλλων εταιρειών είναι σε θέση να απειλήσουν τους iPod και να αμφισβητήσουν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα την όποια "κυριαρχία" τους. Και προϊόντα όπως το νέο Walkman της Sony είναι έμπρακτη απόδειξη του γεγονότος.

Το συγκεκριμένο player ήταν ένα από τα πλέον συζητημένα και αγωνιωδώς αναμενόμενα από τις αρχές της χρονιάς για δύο συγκεκριμένους λόγους: επειδή "κοιτά στα μάτια" τον iPod Touch χαρακτηριστικό προς χαρακτηριστικό, αλλά περισσότερο επειδή είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα φορητού προϊόντος που αξιοποιεί οθόνη OLED και αφής ταυτόχρονα. Για τον πρώτο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια, όσον αφορά στον δεύτερο, όμως, ένα πράγμα πρέπει να ειπωθεί μόνο: άξιζε την αναμονή. Η οθόνη διαγωνίου 3 ιντσών και ανάλυσης είναι από τις καθαρότερες και εντυπωσιακότερες που έχουμε δει ποτέ σε οποιουδήποτε είδους συσκευή, πόσο μάλλον σε φορητή. Η οθόνη καταλαμβάνει όλη σχεδόν την πρόσοψη του Χ1050 και μόνο το πλήκτρο "Home" στο κάτω τμήμα του έχει θέση εκεί - μία επιλογή που ωφελεί το player από πλευράς καλαισθησίας στο design, αλλά υποχρεώνει όλα τα άλλα πλήκτρα χειρισμού να τοποθετηθούν δίπλα και πάνω από την πρόσοψη. Η διάταξη αυτή συνηθίζεται μετά από λίγο, η αλήθεια όμως είναι πως στην αρχή ξενίζει αυτούς που είτε έχουν συνηθίσει τα πλήκτρα χειρισμού στις "παραδοσιακές" θέσεις, είτε - αφού η OLED είναι αφής - τα περιμένουν ως επιλογές που αναπαρίστανται με γραφικά.

Από πλευράς κατασκευής πάντως το νέο Walkman δεν επιδέχεται κριτικής: η άψογη συναρμογή των τμημάτων του αποδίδει "στιβαρή" αίσθηση και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι εμφανώς ποιοτικά. Το άλλο στοιχείο που είναι τόσο υψηλής ποιότητας ώστε να μην είναι εφικτό να αμφισβητηθεί από κανέναν, είναι αυτό της ποιότητας αναπαραγωγής στον ήχο: το X1050 αποδίδει, πολύ απλά, τον πειστικότερα μουσικό ήχο που έχουμε συναντήσει σε προϊόν του είδους. Δεν ξέρουμε αν γι' αυτό ευθύνεται ο λιλιπούτειος ψηφιακός ενισχυτής που ενσωματώνει η συσκευή ή οι ειδικές τεχνολογίες της Sony (τις ονομάζει Clear Stereo, Clear Bass και DSEE τις ονομάζει), όμως διαυγέστερο ήχο, με λεπτομέρεια σε όλο το φάσμα του και ευελιξία ακόμη και σε πολύ απαιτητικά κομμάτια, δεν έχουμε ακούσει από κανένα iPod. Στην εκτίμηση του ήχου βοηθούν και τα ακουστικά που διατίθενται με το νέο Walkman, τα οποία από πλευράς ποιότητας κινούνται σημαντικά άνω του μέσου όρου για "συνοδευτικά".

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ