Sony NEX και στην Ελλάδα

Νέα κατηγορία ψηφιακών φωτογραφικών, άμεσα

Όπως είχαμε κατ' επανάληψη διαβάσει κι ακούσει τον τελευταίο μήνα, η Sony εννοεί να είναι άκρως επιθετική στην εμπορική της πολιτική για τις NEX. Σε άλλες εποχές, προϊόντα που ουσιαστικά εγκαινιάζουν νέα κατηγορία θα συνοδεύονταν από ανάλογα υψηλό κόστος. Η Sony όμως θέλει να προωθήσει "δυνατά" τις συγκεκριμένες ψηφιακές φωτογραφικές, γι' αυτό κι οποίο έχει κρατήσει το κόστος απόκτησής τους σε επίπεδα απρόσμενα προσιτά - σίγουρα συγκρίσιμα με αυτά των εισαγωγικών DSLR που εν μέρει θα "χτυπήσουν" οι NEX, αλλά και συγκρίσιμα με αυτά των ακριβότερων compact. Οι τιμές ξεκινούν από τα €499 ευρώ για την NEX-3 με τον σταθερό φακό των 16mm και ανεβαίνουν έως τα €599 για την NEX-5 με τον φακό 18-55mm. Είναι, δε, τιμές προτεινόμενες - στο εμπόριο αναμένεται να είναι κατά €50 χαμηλότερες ανά μοντέλο.

Οι πρώτες μας πρακτικές εντυπώσεις από την ΝΕΧ-5, που χειριστήκαμε για λίγο; Άριστες. Η ποιότητα κατασκευής της είναι άκρως προσεγμένη, το συμπαγές μέγεθός της και το μικρό της βάρος στην αρχή σχεδόν... παραξευνεύουν - ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ψηφιακές φωτογραφικές με αισθητήρα συσκευής DSLR και ανταλλάξιμους φακούς! - ενώ το menu επιλογών της είναι απλούστατο και κατανοητό, θεωρούμε ακόμη και για... 100% αρχάριους φωτογράφους. Για την ποιότητα των φωτογραφιών που τραβήξαμε δεν έχουμε άποψη γιατί δεν τις είδαμε σε οθόνη Η/Υ, αυτό για το οποίο μπορούμε όμως να βεβαιώσουμε είναι ότι η οθόνη προεπισκόπισης LCD για τη σκόπευση είναι από τις ευκρινέστερες που έχουμε δει ποτέ, ακόμη και κάτω από το έντονο φως του ήλιου.

Στον τομέα των ψηφιακών φωτογραφικών που προορίζονται για το ευρύ κοινό, οι NEX είναι ομολογουμένως η σημαντικότερη και από πολλές πλευρές πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτόν τον καιρό. Αν η Sony τις προωθήσει και υποστηρίξει δυναμικά - όπως εννοεί να κάνει - οι... "μικρές Alpha" έχουν όντως τη δυναμική να εγκαινιάσουν νέα προϊοντική κατηγορία. Θα συνιστούσαμε στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που ψάχνουν αυτόν τον καιρό για ψηφιακή φωτογραφική αξιώσεων να μην προβούν σε αγορά πριν διαβάσουν την αναλυτική μας παρουσίαση για τις NEX: ίσως είναι ακριβώς το είδος της μηχανής που τους/τις ενδιαφέρει. Το review μας πιστεύουμε πως θα είναι διαθέσιμο πάρα πολύ σύντομα, αφού και οι δύο ΝΕΧ θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά καταστήματα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Λίγη υπομονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ