Sony Ericsson Xperia Χ1

Πανέμορφο, μα όχι τέλειο

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €649,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Ericsson Greece

Η κατηγορία των smartphones - και δη αυτών που αξιοποιούν οθόνες αφής - χαρακτηρίζεται πλέον από τόσο έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα σε έναν αριθμό από διαφορετικές κατασκευάστριες εταιρείες, ώστε κάθε καινούργιο τέτοιο κινητό θα πρέπει να έχει κάτι αληθινά αξιοπρόσεκτο και εντυπωσιακό, αν θέλει να ξεχωρίσει. Η Sony Ericsson μπορεί να πειραματίστηκε πριν από άλλους "παίκτες" στο χώρο αυτό των smartphones, όμως με τα πιο πολλά της πρόσφατα κινητά να χαρακτηρίζονται ως "μουσικά" ή "φωτογραφικά", πολλοί αμφέβαλλαν αν το νέο Xperia θα έχει αυτό το "κάτι παραπάνω" για να τραβήξει την προσοχή. Πόσο μάλλον να επωμιστεί το ρόλο του... iPhone-killer, όπως αυτός του είχε αποδοθεί από τα μέσα ενημέρωσης λόγω της sexy του εμφάνισης. Τώρα, που έχουμε πια περάσει κάποιες ώρες μαζί του, ποιά είναι η γνώμη μας γι' αυτό;

Κατ' αρχήν, όποια και αν είναι η συνολική άποψη για την συσκευή της SE, κανείς δεν μπορεί να μην διακρίνει αμέσως για ποιό λόγο "μπαίνει στην εξίσωση" ο παράγοντας του iPhone killer: το Χ1, παρά το όχι μικρό του ακριβώς μέγεθος, είναι ένα από τα ομορφότερα κινητά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Είναι από τα προϊόντα που αποπνέουν πραγματικό class, είτε το αποκομίζει κανείς από τις υπέροχες γραμμές του, είτε από την ολοφάνερα πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, είτε από την αίσθηση στο χέρι του κατόχου του (την αίσθηση της στιβαρής συσκευής που εμπνέει εμπιστοσύνη χωρίς να είναι βαριά σε βαθμό ενοχλητικό). Ο... κεραυνοβόλος έρωτας για κάποιον με το Xperia θα έλθει σίγουρα - αν δεν έχει έλθει από την πρώτη ματιά - όταν δει να ξεπροβάλλει κάτω από την οθόνη με στυλ το κυρτό, πανέμορφο πληκτρολόγιο. Ο όρος "sexy" είναι... όντως ακριβής στην περίπτωση του X1.

Δεν είναι μόνο το design, ωστόσο, το στοιχείο που έχει να επικαλεστεί το Xperia ως πλεονέκτημά του. Είναι επίσης η ευμεγέθης (διαγωνίου 3.1 ιντσών) και λεπτομερέστατη (ανάλυσης 800x480 pixels) οθόνη του, η οποία και φωτεινή είναι, και ευκρινής σε όχι ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού. Είναι επίσης η ποικιλία τρόπων διασύνδεσης, που δεν "ξεχνά" πρακτικά τίποτε: από υποστήριξη ταχυτήτων 3G για σύνδεση στο Internet μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi μέσω σημείων ασύρματης πρόσβασης, μέχρι Bluetooth και USB, όλες οι επιλογές είναι παρούσες. Στα αναμφισβήτητα "συν" και η επεκτασιμότητα της μνήμης μέσω θύρας microSD έως τα 16 GB, και ο δέκτης GPS, και ο ραδιοφωνικός δέκτης. Το νέο κινητό της Sony Ericsson είναι, από πλευράς εξοπλισμού τουλάχιστον, πληρέστατο.

Από κει και πέρα, ωστόσο... θέματα. Ουκ ολίγα. Πρώτα απ' όλα τα σχετικά με το περιβάλλον χειρισμού Panels, που εκτελείται "πάνω από" τα Windows Mobile: αυτό είναι καλαίσθητο αλλά αργό, σε βαθμό που μετά από κάποιες ώρες χρήσης εκνευρίζει. Γι' αυτό φταίει ουσιαστικά το λειτουργικό της Microsoft (ακόμη δεν έχουμε βρει smartphone που να "συγκαλύπτει" επιτυχώς το γεγονός ότι τα WM είναι αδικαιολόγητα "δυσκίνητα"), όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβώς παρηγορητικό για τον κάτοχο ενός Xperia. Το πληκτρολόγιο, αν και όπως αναφέραμε πανέμορφο, στη χρήση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, καθώς τα πλήκτρα δεν προεξέχουν από την επιφάνειά του καθόλου και κατά το πάτημα έχουν σχεδόν... μηδενική "διαδρομή". Η κάμερα των 3.2 megapixel είναι ικανοποιητική αλλά, γι' αυτής της κατηγορίας και κόστους συσκευή, θα μπορούσε να ζητήσει κανείς και υψηλότερη ανάλυση και καλύτερα αποτελέσματα. Η αυτονομία του, τέλος, λόγω της απαιτητικής σε ενέργεια οθόνης κυρίως, δεν επιτρέπει φυσιολογική χρήση πέραν της μίας ημέρας. Και πάλι, πρόβλημα όχι μόνο του X1, αλλά...

Είναι αλήθεια πως - όταν όλα έχουν ειπωθεί - το Xperia παραμένει ένα από τα καλύτερα smartphones βασισμένα σε Windows Mobile που κυκλοφορούν. Σύμφωνοι. Δεν είναι όμως, παρά τον υπέροχο σχεδιασμό του, ούτε iPhone-killer, ούτε ένα κινητό που θα... αποσπάσει "χωρίς δεύτερη σκέψη" το ποσό που ζητά από τους ανθρώπους εκείνους που αναζητούν ένα ισχυρό, εύχρηστο κινητό. Ποιό είναι αυτό το ποσό; Το διόλου ευκαταφρόνητο των 650 ευρώ, γεγονός που όντως το "φέρνει αντιμέτωπο" με το iPhone και 1-2 μοντέλα της ίδιας της HTC (που κατασκεύασε για λογαριασμό της Sony Ericsson το X1). Αν μη τί άλλο, το Xperia φαντάζει ως "χαμένη ευκαιρία": ένα κινητό τηλέφωνο που θα μπορούσε να αποτελέσει "αντικείμενο του πόθου" για πολλούς ανθρώπους, αν είχε μελετηθεί λίγο περισσότερο από πλευράς χρηστικότητας και δεν στηριζόταν στα Windows Mobile. Ίσως κάτι ήξερε η Sony Ericsson, που είχε μείνει τόσα χρόνια μακριά από το λειτουργικό της Microsoft, τελικά!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ