Sony Ericsson: Αντίο στη Symbian

Smartphones με Android και μόνο. Τέλος!

Υπάρχουν μερικές αποφάσεις και εξελίξεις - ειδικά όταν δρομολογούνται από εταιρείες πρωταγωνιστικού ρόλου και "ειδικού βάρους" - οι οποίες ορίζουν αληθινά κομβικά σημεία στην πορεία μιας ολόκληρης αγοράς. Ένα τέτοιο χαράχτηκε χθες σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της τεχνολογίας, αυτήν των κινητών τηλεφώνων, όταν η Sony-Ericsson ανακοίνωσε πως δεν θα αναπτύξει κανένα άλλο προϊόν της κατηγορίας των smartphones στηριγμένο στο λειτουργικό της Symbian. Πρόκειται για το... χρονικό μιας προαναγγελθείσας απώλειας, ναι, αλλά το γεγονός δεν καθιστά την ανακοίνωση λιγότερο σημαντική: εγκαταλείποντας η Sony Ericsson τη Symbian, όχι μόνο κάνει σοβαρή στροφή στην προϊοντική στρατηγική της, μα αλλάζει και τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στον ταχύτερο και περισσότερα υποσχόμενο τομέα φορητών συσκευών αυτή τη στιγμή.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η προϊοντική σειρά των κινητών τηλεφώνων της Sony Ericsson θα αρχίσει από δω και στο εξής να έχει περισσότερο την όψη των αντίστοιχων σειρών του ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, θα διαχωριστεί εμφανώς πια σε δύο κατηγορίες: τα smartphones και τα... dumbphones (όπως χαϊδευτικά λέμε τα κινητά που δεν στηρίζονται σε λειτουργικό σύστημα και δεν μπορούν να εμπλουτίσουν τις δυνατότητές τους με πρόσθετες εφαρμογές). Δεν θα υπάρχει για κάποιο διάστημα η "ενδιάμεση" εκείνη κατηγορία κινητών Sony Ericsson που δεν είχαν τη δυναμική προϊόντων βασισμένων στο Android όπως τα X10 και X10 Mini, αλλά δεν ήταν και τόσο προσιτά όσο τα κινητά "απλώς για τηλεφωνήματα κι SMS". Σταδιακά η SE θα αρχίσει να παρουσιάζει smartphones με λιγότερες μεν δυνατότητες από τα κορυφαία μοντέλα, αλλά προσιτή τιμή, ώστε να έχουμε τη μετάβαση και αυτής της εταιρείας στο επόμενο επίπεδο, όπου τα "απλά" κινητά θα είναι πάρα πολύ οικονομικά και θα υπάρχουν καλά, πολύ καλά και κορυφαία smartphones, όλα στηριγμένα σε Android.

H επιλογή αυτή της Sony Ericsson, βέβαια, αφήνει... σε μεγάλη μοναξιά το λειτουργικό της Symbian: από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές, μόνο η Nokia παραμένει δεδηλωμένος υποστηρικτής του. Και για τις προθέσεις της Φινλανδικής εταιρείας γίνονται επίσης πολλές συζητήσεις αυτόν τον καιρό, καθώς με τα καλύτερά της smartphones - που στηρίζονται σε Symbian - υπολείπεται ολοφάνερα του ανταγωνισμού. Αν η Nokia επιλέξει να αξιοποιήσει στην επόμενη γενιά κινητών της είτε το λειτουργικό Android είτε τα Windows Phone 7 της Microsoft, τότε οι αντίπαλοι στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας αριθμούνται σε τρεις: τους προαναφερθέντες και το iOS των iPhone, το οποίο όμως δεν θα δούμε ποτέ σε προϊόν που δεν ανήκει στην Apple. Και με δεδομένο το γεγονός ότι τα Windows Phone 7 θα πρέπει να αποδείξουν πολλά πριν μια εταιρεία του μεγέθους της Nokia επενδύσει σε αυτά... καθόλου άσχημα για τη Google, μάλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ