Sony Alpha A330

Η... ισορροπημένη "μικρή"

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Sony

Η κατηγορία των "σοβαρών" ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών - με άλλα λόγια των DSLR - έχει γιγαντωθεί τα τελευταία 2 χρόνια, σε βαθμό που να έχει πια όχι απλώς διακρίνει για τον εαυτό της υποκατηγορίες, αλλά ακόμη και... υποκατηγορίες των υποκατηγοριών! Για παράδειγμα: υπάρχουν οι DSLR που είναι πιο προσιτές οικονομικά, αλλά κάνουν παραχωρήσεις για το λόγο αυτό τόσες, που να χαρακτηρίζονται αναγκαστικά ως "εισαγωγικές". Υπάρχουν άλλες που είναι "εισαγωγικές" μεν επειδή έχουν δώσει έμφαση στην ευχρηστία που βοηθά τους αρχάριους, αλλά δεν είναι ακριβώς προσιτές, καθώς έχουν όντως δυνατότητες που αποκαλύπτονται με το χρόνο. Υπάρχουν, δε, και DSLR που και προσιτές είναι, και δυνατότητες έχουν, και σημασία στην ευχρηστία έχουν δώσει, και τον όρο των "εισαγωγικών" τυπικά δικαιούνται. Όπως η νέα "μικρή" Alpha!

Η Α330, για να είμαστε ακριβέστεροι, δεν είναι η μικρότερη DSLR της Sony: είναι μάλλον η "μικρο-μεσαία", γεγονός που στα μάτια όσων έχουν δει και τις κορυφαίες Alpha θα γίνει αμέσως προφανές, καθώς και η ποιότητα κατασκευής, τα υλικά, ο σχεδιασμός και η όλη "αίσθηση" είναι γενικώς "ένα κλικ" χαμηλότερα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ωστόσο, καθώς η A330 είναι ικανοποιητικότατη σε αυτούς τους τομείς, απλώς όχι αξιοσημείωτη. Κάποιοι συμβιβασμοί έχουν γίνει και σε επιμέρους στοιχεία που - κακά τα ψέματα - παίζουν κάποιο ρόλο στον όλο χειρισμό, όπως στην οθόνη προεπισκόπησης, η οποία είναι διαγωνίου 2.7 ιντσών και όχι τόσο ευκρινής όσο οι μεγαλύτερες "αδελφές" της. Για την κατηγορία στην οποία ανήκει, εν γένει, η Α330 δεν κάνει σοβαρά "φάουλ" στην κατασκευή - απλώς δεν ξεχωρίζει.

Εκεί που κάνουν την εμφάνισή τους οι ευχάριστες εκπλήξεις είναι στους τομείς της σύλληψης της φωτογραφίας, καθώς και του τελικού αποτελέσματος. Η Α330 ενσωματώνει μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις προεπισκόπησης σε πραγματικό χρόνο (live view) που έχουμε δει φέτος, με άμεση προσαρμογή της εστίασης βάσει 9 σημείων μέτρησης. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, η "μικρο-μεσαία" Alpha ενσωματώνει έναν μικρότερο, δεύτερο αισθητήρα, ώστε να μην "απασχολείται" με αυτό ο κύριος που θα συλλάβει την φωτογραφία. Ο όλος μηχανισμός είναι ταχύτατος - λόγος για τον οποίο, παρά το γεγονός ότι η A330 δεν "προλαβαίνει" καν 2 καρέ ανά δευτερόλεπτο, οι πιθανότητες να συλλάβει κανείς ακριβώς την πόζα που θέλει είναι αυξημένες. Παραδόξως, η Α330 δεν συλλαμβάνει video - και λέμε "παραδόξως" γιατί, αν μη τι άλλο, αυτή είναι η κυρίαρχη τάση στις DSLR τους τελευταίους μήνες.

Θετικότατη επίδραση στην ποιότητα των φωτογραφιών έχει και ο νέος φακός που η συγκεκριμένη Alpha αξιοποιεί, ο οποίος δεν εμφανίζει προβλήματα παραμόρφωσης και χρωματικής αλλοίωσης στις άκρες του κάδρου - ο καινούργιος, σε συνεργασία και τα 10 megapixel ανάλυσης του βασικού αισθητήρα, μπορεί να "αιχμαλωτίσει" λεπτομερέστατες φωτογραφίες, οξείες, με σωστά χρώματα. Φυσικά ως σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφική ενσωματώνει όλες εκείνες τις τεχνολογίες που υποβοηθούν στη λήψη (εντοπισμός προσώπων, μηχανισμός σταθεροποίησης, κλπ). Η μόνη σημαντική αδυναμία της Α330, στοιχείο που μοιράζεται και με άλλες DSLR της κατηγορίας της, εντοπίζεται στον αυξημένο "θόρυβο" όταν οι συνθήκες φωτισμού είναι κακές: πέρα από τα 400 ISO αυτός είναι αρκετός για να "χαλάσει" μία πόζα σε υποφωτισμένο περιβάλλον (το ενσωματωμένο flash σε περιπτώσεις δεν επαρκεί).

Τα γεγονός ότι η νέα "μικρο-μεσαία" της Sony απευθύνεται σε ανθρώπους που ψάχνουν την πρώτη τους DSLR φαίνεται όχι μόνο από τη γκάμα των έτοιμων ρυθμίσεων που προσφέρει (σχεδόν όλα ρυθμίζονται και χειροκίνητα πάντως... για αργότερα!), αλλά ακόμη και από τα tips (!) που δίνει κατά τη σκόπευση. Στον τομέα του εξοπλισμού η Α330, άλλωστε, δεν στερείται τίποτε: αξιοποιεί όλες τις μοντέρνες εκδόσεις καρτών μνήμης Memory Stick, αλλά και των SD (που τείνουν να είναι οικονομικότερες στα ίδια GB), φέρει έξοδο mini-HDMI για σύνδεση με τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας (το καλώδιο πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά) και θύρα USB 2.0 για σύνδεση με Η/Υ (ώστε να είναι διαχειρίσιμη η κάρτα μνήμης ως σκληρός δίσκος). Ικανοποιητικότατη είναι και η αυτονομία της, αρκετή για 200 φωτογραφίες περίπου με την προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο συνεχώς ενεργοποιημένη. Pas mal!

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία πρόταση που, χωρίς να ανατρέπει τα δεδομένα της αγοράς των DSLR, αξίζει προσοχής από κάθε φίλο και φίλη που θέλει να ασχοληθεί σοβαρότερα με τη φωτογραφία και με την παρούσα compact του/της έχει πια... "βρει τοίχο", όπως λέμε. Το κόστος της Α330, δε, για τα όσα προσφέρει κρίνεται λογικό: 650 ευρώ περίπου, με τον προαναφερθέντα πολύ καλό φακό 18-55mm, είναι το είδος του ποσού που δεν θα πρέπει να γίνει... οικογενειακό συμβούλιο για να καταβάλλει κανείς. Είναι αλήθεια ότι σε αυτό το επίπεδο τιμής υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις και από τις δύο άλλες εταιρείες του "Top 3" των κατασκευαστών αυτή τη στιγμή, η Α330 ωστόσο παρουσιάζεται απόλυτα ισορροπημένη και ανταγωνιστική. Στην... short list, αναμφίβολα, λοιπόν.

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ