Siri, όχι πια εξ ορισμού... γυναίκα

H Apple προσφέρει επιλογή ανδρικής φωνής από την αρχή, θα προτιμούσαμε άλλες βελτιώσεις

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διατεθεί ενδιαφέρουσα αναβάθμιση λογισμικού για τα iPhone και τα iPad, η πολυσυζητημένη 14.5 του iOS που θα φέρει στο προσκήνιο πλήθος νέων στοιχείων (αν και έχει τύχει ευρύτερης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης λόγω των αλλαγών που κάνει στην διαχείριση προσωπικών δεδομένων από τα διάφορα apps). Θα κάνει, ωστόσο, και μία αλλαγή η οποία ανακαλύφθηκε στην πιο πρόσφατη προέκδοση της αναβάθμισης αυτής, που είναι σημαντική για τελείως διαφορετικούς λόγους: η Siri, η διάσημη εικονική βοηθός της Apple, για πρώτη φορά δεν θα μιλά πλέον εξ ορισμού με γυναικεία φωνή.

Επί χρόνια όλοι οι φωνητικοί βοηθοί είχαν όχι μόνο εξ ορισμού, αλλά αποκλειστικά γυναικεία φωνή - μία επιλογή σεξιστική και στερεοτυπική που έκαναν όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες τεχνολογίας αποδεικνύοντας, δυστυχώς, πως δεν βρίσκονται σε επαφή με ζητήματα κοινωνικά ευαίσθητα του 21ου αιώνα. Η Alexa της Amazon, η Cortana της Microsoft, η Siri της Apple, ακόμη και "ο" Google Assistant, όλοι ξεκίνησαν με αυτήν την επιλογή. Μετά από σφοδρή κριτική για υποστήριξη παρωχημένων και σεξιστικών προτύπων σχεδόν όλες οι εταιρείες - πλην της Amazon - προσέφεραν επιλογή να αλλάξει κανείς την γυναικεία φωνή με ανδρική, αλλά καθώς αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τις ρυθμίσεις της εκάστοτε συσκευής, δεν πολυχρησιμοποιήθηκε.

Η Siri, ωστόσο, με την αναβάθμιση λογισμικού 14.5 του iOS γίνεται η πρώτη φωνητική βοηθός που προσφέρει την επιλογή να γίνει... φωνητικός βοηθός, να μιλά δηλαδή με αντρική φωνή, από την αρχική διαδικασία διαμόρφωσής του και όχι μέσω ρυθμίσεων αργότερα. Η προσέγγιση αυτή θα αυξήσει σαφέστατα την χρήση της ανδρικής φωνής στην λειτουργία Siri, ειδικά σε νέα iPhone και iPad. Η Apple προσθέτει ακόμη δύο νέες φωνές στις ήδη διαθέσιμες - μία γυνακεία και μία αντρική, και οι δύο στα αγγλικά - ανεβάζοντας τον αριθμό των ελεγχόμενων φωνών από ρουτίνες "φυσικού λόγου" στις τριάντα οκτώ. Η Siri, τον Απρίλιο του 2021, υποστηρίζει εικοσιμία διαφορετικές γλώσσες για τριανταέξι διαφορετικές χώρες (αλλά όχι ακόμη την ελληνική).

Αυτό, πάντως, που υποψιαζόμαστε πως κάθε κάτοχος iPhone ή iPad ή Mac ή Homepod θα προτιμούσε από αυτήν την νέα υλοποίηση γυναικείας/αντρικής φωνής στην Siri, είναι... περισσότερη χρησιμότητα για την ίδια την λειτουργία. Η φωνητική βοηθός της Apple υπολείπεται ακόμη σε δυνατότητες συγκριτικά με τον Google Assistant ή την Alexa της Amazon και, κατά συνέπεια, δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο θα μπορούσε σε άλλη περίπτωση. Η Siri στην παρούσα της μορφή είναι επίσης εστιασμένη στις φορητές συσκευές, με την έννοια πως δεν έχει παρουσία στις smart TV και δεν εμφανίζεται χρήσιμη σε περιβάλλον smart home γενικότερα.

Είναι αλήθεια πως ο κολοσσός του Cupertino εργάζεται συνεχώς για την βελτίωση της Siri όσον αφορά στις δυνατότητες κατανόησης και τις δυνατότητες απόδοσης ευφών απαντήσεων βάσει τεχνητής νοημοσύνης που κρίνει το πλαίσιο στο οποίο γίνονται ερωτήσεις. Θα χρειαζόταν, ωστόσο, ένα αληθινό "άλμα μπροστά" στις επιδόσεις και την χρησιμότητα της λειτουργίας αυτής προκειμένου να πειστούν εκατοντάδες εκατομμύρια κάτοχοι συσκευών της Apple ότι έχει πρακτική, αναμφισβήτητη αξία με τα δεδομένα του 2021. Θα μάς διαψεύσει η αμερικανική εταιρεία; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ