Sanyo Xacti CG10

"Πυροβολεί"... ό,τι κινείται!

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €249,00

Εταιρία: Sanyo
Διανομή: Sanyo Hellas

Κάτω από κανονικές συνθήκες, θα έλεγε κανείς ότι... υπάρχει λόγος που συγκεκριμένες συσκευές έχουν συγκεκριμένο σχήμα. Εννιά στις δέκα βιντεοκάμερες που απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό, για παράδειγμα, προϋποθέτουν ότι ο χρήστης θα "αγκαλιάσει" με τα δάκτυλά του το κυρίως σώμα της μηχανής και θα τις κρατήσει με τον αγκώνα του σε ορθή γωνία, έτσι ώστε να βλέπει μπροστά του την οθόνη προεπισκόπησης. Εννιά στις δέκα. Η... μία στις δέκα είναι σίγουρα η σειρά Xacti της Sanyo, η οποία υιοθετεί σημαντικά διαφορετική προσέγγιση και έχει, ως εκ τούτου, τελείως άλλη αίσθηση κατά τη χρήση. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πιο πρόσφατο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας, την CG10, και στις επόμενες παραγράφους ακολουθούν οι εντυπώσεις μας από αυτήν.

Το προαναφερθέν στοιχείο, ο ριζικά διαφορετικός σχεδιασμός της CG10, είναι και αυτό που θα αγαπήσει ή θα μισήσει κανείς από την πρώτη στιγμή: σε άλλους θυμίζει ξυριστική μηχανή, σε άλλους... πιστόλι, σε άλλους περίεργη ψηφιακή φωτογραφική, σε κανέναν όμως βιντεοκάμερα - μέχρι να αναδιπλώσει κανείς την οθόνη προεπισκόπησης, που όταν είναι κλειστή ενώνεται με τη λαβή. Το design της αυτό καθ' αυτό, πάντως, οφείλουν οι πάντες να ομολογήσουν ότι είναι όμορφο, με καλαίσθητες γραμμές και προσεγμένο φινίρισμα, παρά το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε συσκευή που έχει επιδιώξει να κρατήσει το κόστος της χαμηλά. Η βιντεοκάμερα φέρει όλα σχεδόν τα ρυθμιστικά και τα πλήκτρα λειτουργιών στο πάνω μέρος της, ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα μόνο με τον αντίχειρα και να επιτρέπουν τη χρήση της με το ένα χέρι. Την κρατά όντως σαν... πιστόλι κανείς μπροστά του, "σκοπεύει" με την οθόνη προεπισκόπησης και καταγράφει - για ευνόητους λόγους, πάντως, δεν θα τη χρησιμοποιούσαμε σε καμία περίσταση όπου σημαίνονται πρόσωπα φυλάγονται από υποψιάρικα security!

Ποιά αίσθηση δίνει, λοιπόν, η Xacti, με δεδομένο ότι απαιτεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά από το συνηθισμένο; Στην αρχή, παράξενη. Πολύ μάλιστα. Έχουμε την εντύπωση ότι σε ένα ποσοστό ευθύνεται η εμπειρία ετών με "συμβατικά" σχεδιασμένες βιντεοκάμερες και υποψιαζόμαστε πως κάποιος που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια συσκευή, θα εξοικειωθεί με την CG10 γρηγορότερα. Σε κάθε περίπτωση, μετά από κάποιες ώρες είμασταν σε θέση να συλλάβουμε αξιοπρεπές υλικό και να κρίνουμε τις επιδόσεις της, οι οποίες είναι αξιοπρεπέστατες. Συγκεκριμένα: η Xacti καταγράφει video σε ανάλυση 1280x720, HD-Ready και όχι FullHD δηλαδή, όμως η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ καλή, με σωστά χρώματα και επαρκή οξύτητα - κάτω από φυσιολογικές ή ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού όμως, γιατί σε υποφωτισμένο περιβάλλον δεν αποδίδει το ίδιο ικανοποιητικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ