Samsung YP-Q1

Βήμα μπροστά, το... στέμμα μακριά

Είδος: Φορητά player
Τιμή: €129,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: Ευρωηλεκτρονική

Η Samsung είναι μία εταιρεία που έχει καταφέρει να αποσπάσει την τελευταία τριετία διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο αγοράς από έναν μεγάλο αριθμό κατηγοριών στα σύγχρονα καταναλωτικά προϊόντα τεχνολογίας, είτε αναφέρεται κανείς σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, είτε σε γενικότερο εξοπλισμό home cinema, είτε σε κινητά τηλέφωνα, είτε σε οθόνες υπολογιστών και laptop. Ένας τομέας, ωστόσο, στον οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμη να διακριθεί, υπό την έννοια του να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να εισπράξει τη θέση αυτή εμπορικά, είναι αυτός των φορητών media player - παρά μάλιστα το γεγονός ότι έχει παρουσιάσει κατά καιρούς αξιόλογα μοντέλα. Καμία απορία λοιπόν σχετικά με το γεγονός ότι το YP-Q1, η νέα της πρόταση για τη συγκεκριμένη κατηγορία που φέρει το... ψευδώνυμο "Diamond", έχει φιλοδοξίες μεγαλύτερες από αυτές των προκατόχων του, συναγωνιζόμενο τα "μικρά" μοντέλα Walkman της Sony και τον iPod Nano. Πώς τοποθετείται απέναντί τους;

Όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση, το YP-Q1 είναι ομολογουμένως ένα από τα πιο καλαίσθητα φορητά προϊόντα έχει συναντήσει τον τελευταίο καιρό η στήλη: λιτές αλλά όχι απλοϊκές γραμμές, διακριτικές καμπύλες, απουσία οποιουδήποτε πλήκτρου στην πρόσοψη πέραν της επιφάνειας χειρισμού με την αφή (περισσότερα γι' αυτό στη συνέχεια) και καθιερωμένα lifestyle χρώματα όπως το ανθρακί ή το ασημί, συνθέτουν ένα σύνολο οπτικά σαφώς ελκυστικό. Η ποιότητα κατασκευής του δεν είναι κορυφαία, καθώς ναι μεν η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων του είναι άψογη αλλά τα υλικά του δεν συγκρίνονται π.χ. με αυτά της Apple - η συνολική του "αίσθηση" στο χέρι, πάντως, δεν πρόκειται να δώσει σε οποιονδήποτε περιθώριο για παράπονα.

Είναι αυτό το mini-trackpad και η μεγάλη οθόνη του YP-Q1 αυτά που δίνουν στο media player της Samsung σημαντικό ποσοστό από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Το λιλιπούτειο trackpad επιτρέπει την μετάβαση στα διάφορα menu και τις λειτουργίες τόσο με την πίεση των τεσσάρων άκρων του (αφού έχει σχήμα "διαμαντιού) όσο και προοδευτικά με την αφή. Η στήλη ομολογεί ότι στη δεύτερη περίπτωση αντιμετώπισε προβλήματα στην αρχή, καθώς η πολύ μικρή έκταση της ευαίσθητης επιφάνειας δεν βοηθά στην ακρίβεια του χειρισμού, όμως μετά από κάποιο χρόνο εξοικείωσης δεν τίθεται θέμα ευχρηστίας. Η μεγάλη οθόνη - πάντα για τα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει το Diamond - διαγωνίου 2.4 ιντσών είναι φωτεινότατη, ενώ η ανάλυση των 320x240 pixel είναι αρκετή για να απεικονίσει ευκρινέστατα φωτογραφίες και video. Τα καλοσχεδιασμένα εικονίδια και σωστά δομημένα menu, άλλωστε, σε συνδυασμό με το mini-trackpad, καθιστούν την όλη επαφή με το media player της Samsung αν μη τί άλλο ευχάριστη.

Φυσικά, η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα αγόραζαν ένα Diamond θα το έκανε για να ακούσει με αυτό μουσική, όχι να παρακολουθήσει video ή φωτογραφίες. Στον τομέα της ποιότητας αναπαραγωγής του ήχου η κορεάτικη εταιρεία έχει "προικίσει" το YP-Q1 με την έκδοση 3.0 του DNSe, μιας τεχνολογίας η οποία επεξεργάζεται τον - στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων - συμπιεσμένο ήχο των μουσικών αρχείων του χρήστη και τα "αναβαθμίζει" συχνοτικά ώστε να ακούγονται καθαρότερα. Η διαφορά πρακτικά δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποτελέσει από μόνη της... παράγοντα αποφασιστικής σημασίας υπέρ του Diamond (πιστεύουμε ότι π.χ. ένα ζευγάρι καλύτερα ακουστικά από τα συνοδευτικά θα είχε σχεδόν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα), όμως είναι σαφώς ευπρόσδεκτη.

Στα υπόλοιπα, παρόντα είναι όλα όσα περιμένει κανείς από σύγχρονη συσκευή του είδους - έστω κι αν έχουμε μερικά... παράπονα από κάποιες επιλογές της Samsung. Πιο συγκεκριμένα: το καλώδιο σύνδεσης του YP-Q1 με Η/Υ είναι μεν USB, αλλά από τη μία πλευρά. Η άλλη, όπου συνδέεται το player, είναι μη τυπικού σχήματος, γεγονός που σημαίνει ότι αν το καλώδιο χαθεί... χάθηκε και η δυνατότητα να αλλάξουμε το περιεχόμενο της συσκευής! Περιττό θα πρέπει να θεωρήσουμε και το υποχρεωτικό "βήμα" της μετατροπής αρχείων video MPEG4 στη μορφή αρχείου SVI της Samsung από το συνοδευτικό software, ώστε να τα παρακολουθήσει ο χρήστης. Στον αντίποδα αυτών, ωστόσο, βρίσκονται στοιχεία που εν πολλοίς "εξιλεώνουν" το Diamond, όπως η ύπαρξη ραδιοφωνικού δέκτη FM, η δυνατότητα "ηχητικής ανάγνωσης" κειμένων που ο χρήστης εισάγει σε μορφή TXT, αλλά και τα όμορφα εφέ visualizer που μπορούν να συνοδεύουν τη μουσική. Η υποστήριξη των ηχητικών φορμά Ogg και Flac, πέραν των MP3 και WMA, είναι επίσης άξια αναφοράς.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, αξίζει το νέο media player της Samsung της προσοχής όσων ενδιαφέρονται για την αγορά μιας τέτοιας φορητής συσκευής από τη "μικρή" κατηγορία τους; Ναι, την αξίζει, αν μη τί άλλο λόγω του υψηλότερου συντελεστή κόστους/απόδοσης που αυτό προσφέρει σε σχέση με αντίστοιχα iPod Nano και Sony Walkman: με κόστος περίπου 125 ευρώ για την έκδοση των 16 GB που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, κρίνεται ασυζητητί ως συμφέρουσα αγορά. Αν και το σετ των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων του Diamond δεν αρκούν για να του αποδώσουν το "στέμμα" στη συγκεκριμένη υποκατηγορία, παραμένει υπεραρκετό για τις ανάγκες της πλειοψηφίας του κοινού που απλώς θέλει ένα προσιτό player για τα MP3 του. Με λίγη περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες εκ μέρους της κορεάτικης εταιρείας, το επόμενο φορητό της player θα μπορούσε άνετα να... "πάει για χρυσό"!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ