Samsung: συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021

Ο κορεατικός κολοσσός διαβλέπει ευκαιρίες και βελτίωση στην ελληνική αγορά για την νέα χρονιά

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς... αναλυτής αγοράς για να φανταστεί πως το 2020, στην σκιά του COVID-19, ο τομέας των smartphones και των τεχνολογικών προϊόντων γενικότερα δεν ακολούθησε "φυσιολογική" εμπορική πορεία. Η Samsung, πάντως, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές τεχνολογικές κατηγορίες, για αυτήν των κινητών τηλεφώνων τουλάχιστον εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς η πρόσφατη έναρξη διάθεσης στην ελληνική αγορά του νέου της κορυφαίου μοντέλου, του Galaxy S21 στις τρεις παραλλαγές του, ήταν θετικότατη και προϊδεάζει για αντίστοιχη συνέχεια.

Αυτό αποκομίζει κανείς από την πρόσφατη Δικτυακή παρουσίαση της Samsung στην οποία συμμετείχαμε, κατά την διάρκεια της οποίας το ελληνικό τμήμα της κορεατικής πολυεθνικής παρέθεσε μία σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα στελέχη της εταιρείας επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι περιμέναμε: πως το 2020 οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν σημαντικά καθώς άλλαξαν άρδην οι προτεραιότητες του κοινού και πάρα πολλοί καταναλωτές επέλεξαν να κρατήσουν το μοντέλο που χρησιμοποιούσαν ήδη. Στην Ελλάδα, πάντως, σε συνολική αξία η αγορά της κινητής τηλεφωνίας το 2020 μειώθηκε κατά μόλις 1% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019.

Όσοι αγόρασαν, δε, νέα κινητά διαμόρφωσαν ποσοστιαία το εξής... παράδοξο: από την μία πλευρά οι πιο πολλοί κινήθηκαν προς φθηνότερα μοντέλα (καταδεικνύοντας και την τεχνολογική άνοδο της εισαγωγικής ζώνης κόστους), αλλά παράλληλα αυξήθηκαν κατά 5% οι πωλήσεις κινητών της ζώνης super premium, αυτής δηλαδή κόστους άνω των €1000. Το τελευταίο φαινόμενο συνάδει με όσα παρατηρεί κανείς και στον έτερο κορυφαίο κατασκευαστή, την Apple, καθώς όλο και πιο πολλοί καταναλωτές αντιλαμβάνονται πόση αξία έχει στην καθημερινή τους ζωή η περισσότερο προσωπική τεχνολογική συσκευή, το smartphone, και προτίθενται να καταβάλλουν υψηλότερα ποσά απ' ότι άλλοτε για να αποκτήσουν μοντέλα με υψηλού επιπέδου δυνατότητες.

Το γεγονός αντικαθρεπτίζεται, άλλωστε, και στα στοιχεία χρήσης της Samsung, τα οποία επιβεβαιώνουν πως κατά την διάρκεια του πανδημικού 2020 οι κάτοχοι των κινητών της τα αξιοποίησαν για βιντεοκλήσεις, για θέαση περιεχομένου μέσω υπηρεσιών streaming, για gaming κλπ. πιο πολύ από ποτέ. Η τάση προτίμησης σημαντικότατου πια ποσοστού των καταναλωτών προς τα κορυφαία μοντέλα, δε, επιβεβαιώθηκε και τον περασμένο μήνα, καθώς το Samsung Galaxy S21 Ultra - το ακριβότερο κι αρτιότερα εξοπλισμένο μοντέλο εκ των τριών S21 - απέσπασε το 61% (!!!) των προπαραγγελιών ή πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, τοποθετώντας την χώρα μας στην 3η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές όσον αφορά στις εμπορικές επιδόσεις της Samsung.

Με αύξηση αρχικών πωλήσεων της τάξης του 50% για το Galaxy S21 σε σχέση με το περυσινό S20 η Samsung ατενίζει το 2021 με συγκρατημένη μεν, αλλά αισιοδοξία την ελληνική αγορά. Εκτιμά πως οι εμπορικοί μηχανισμοί της χώρας είναι καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να λειτουργούν σε συνθήκες πανδημίας απ' ότι το 2020, καθώς και ότι η σταδιακή εξάπλωση των δικτύων 5G θα ωθήσει τις πωλήσεις των δικών της smartphones σε υψηλότερα επίπεδα. Οι Κορεάτες έχουν πράγματι φροντίσει ώστε να έχουν πλειάδα διαθέσιμων μοντέλων 5G - εννέα διαφορετικών από τα €300 έως τα €2100 - και οι στρατηγικές τους συνεργασίες σε επίπεδο λογισμικού με τις Google, Microsoft και Netflix προσφέρουν πρόσθετα κίνητρα στο κοινό. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ