Samsung Galaxy S8, S8 Plus... και επίσημα

Εντυπωσιακό παρά τις εκτενείς διαρροές των περασμένων μηνών, μα ακόμη ακριβότερο των S7

Σε μία από τις πλέον αδιάφορες, από πλευράς εκπλήξεων τουλάχιστον, συνεντεύξεις Τύπου των τελευταίων ετών η Samsung αποκάλυψε και επίσημα αυτό που... παρακολουθούσαμε να διαρρέει ως προϊόν καθημερινά τις τελευταίες 7-8 εβδομάδες περίπου: το Galaxy S8 και το Galaxy S8 Plus. Ήταν τόσες πολλές οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες και φωτογραφίες του νέου κορυφαίου κινητού των Κορεατών όλο αυτό το διάστημα - χθες αθέλητα συμμετείχαν και οι ίδιοι στις διαρροές δημοσιεύοντας κατά λάθος στο Web το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής στην ολότητά του - που η όλη εκδήλωση σχεδόν δεν είχε νόημα. Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, εν τέλει, θα έχει ο τρόπος που η Samsung θα προωθήσει το επόμενο διάστημα τα Galaxy S8/S8 Plus, και ακόμη περισσότερο η υποδοχή που θα τού επιφυλάξει το καταναλωτικό κοινό παγκοσμίως μετά το σκάνδαλο του Galaxy Note 7, παρά η αποκάλυψή τους αυτή καθ' αυτή.

Όλα όπως τα περιμέναμε, λοιπόν: δύο μοντέλα με διαγώνιο οθόνης 5.8 και 6.2 ίντσες, την ίδια ανάλυση (2960x1440 pixels) και περισσότερο "ψηλό" σχήμα αναλογιών 18.5:9, με πρακτικά ανύπαρκτο πλαίσιο οθόνης δεξιά και αριστερά (και πολύ μικρό πάνω και κάτω), στο ίδιο σχεδιαστικό πνεύμα με τους προκατόχους τους αλλά ακόμη περισσότερο φροντισμένο στις λεπτομέρειες και στις ακμές. Το S8 και το S8 Plus δείχνουν υπέροχα γιατί η πρόσοψή τους στην ουσία είναι... όλη οθόνη: το κεντρικό μηχανικό πλήκτρο που ήταν παρόν σε όλα τα Galaxy του παρελθόντος είναι πλέον εικονικό και βρίσκεται κάτω από την οθόνη, εκεί ακριβώς που το περιμένει κανείς αλλά χωρίς να χρειάζεται πια χώρο δικό του και άρα πλαίσιο. Είναι η προσέγγιση που περιμέναμε να υλοποιηθεί από την Samsung εδώ και καιρό, η ίδια που αναμένουμε και από τα επόμενα iPhone που θα παρουσιαστούν από την Apple τον Σεπτέμβριο.

Ως είθισται για κάθε νέο Galaxy S, έτσι και τα "Οκτώ" ενσωματώνουν τους νεότερους κεντρικούς επεξεργαστές που έχει στην διάθεσή της η Samsung: είτε τον δικό της Exynos 8895, είτε τον Snapdragon 835 της Qualcomm. H μνήμη λειτουργίας τους ανέρχεται στα 4 GB, ο αποθηκευτικός τους χώρος στα 64 GB (επεκτάσιμος μέσω κάρτας μνήμης microSD σε ακόμη 256 GB), ενώ η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος τους είναι η ίδια με αυτήν των Galaxy S7 (αισθητήρα 12 Megapixel) και αναβαθμισμένη εμφανίζεται αυτή της πρόσοψης (από τα 5 στα 8 Megapixel). Και οι δύο στηρίζονται, ωστόσο, σε βελτιωμένο λογισμικό που εκμεταλλεύεται την πρόσθετη ισχύ των νέων επεξεργαστών. Στο θέμα της ενσωματωμένης μπαταρίας η Samsung δικαιολογείται για τις επιφυλακτικές της επιλογές λόγω των... εκρηκτικών αποτελεσμάτων που είχαν οι πρότερες στα Note 7, οπότε στα S8 και S8 Plus αυτή έχει χωρητικότητα 3000 και 3500 mAh αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα... καμία ιδιαίτερη έκπληξη: παρών είναι ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων (τοποθετημένος ωστόσο στο πίσω μέρος των νέων Galaxy S και μάλιστα σε όχι ιδιαίτερα καλά διαλεγμένο σημείο), παρούσα η αντοχή στο νερό και στην σκόνη επιπέδου IP68, παρούσα η υποστήριξη γρήγορης/ασύρματης φόρτισης, παρούσα και η θύρα των 3.5 χιλιοστών για ακουστικά (αλλά υποστηρίζεται και η σύνδεση νεότερων ψηφιακών ακουστικών στην θύρα USB-C). Η έκδοση Android με την οποία θα φτάσουν τα δύο S8 στα καταστήματα είναι η 7.0 με τις όποιες (διακριτικές ευτυχώς σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα) "παρεμβάσεις" και προσθήκες της Samsung. Μιλώντας για προσθήκες στο software, επαληθεύτηκε βεβαίως και η εικονική "βοηθός" Bixby που λειτουργεί βάσει φωνητικών εντολών - πολύ περιορισμένη αρχικά και σίγουρα λιγότερο φιλόδοξη από τους αντίστοιχους των Google, Microsoft και Apple - αλλά και η δυνατότητα σύνδεσης των S8 με οθόνες και πληκτρολόγια για χρήση apps σε περιβάλλον desktop, α λα Continuum στα κινητά με Windows 10 Mobile.

Για τα παραπάνω η Samsung θεωρεί πως μπορεί να χρεώσει κόστος απόκτησης ευδιάκριτα υψηλότερο από αυτό των Galaxy S7: το απλό S8 θα πωλείται προς €809 ενώ το S8 Plus προς €909. Δίνονται ομολογουμένως κάποια ενδιαφέροντα bonus συνοδευτικά με τις προπαραγγελίες (οι οποίες ξεκινούν στις 30 Μαρτίου), και τα S8 είναι σαφώς καλύτερα εξοπλισμένα από τα S7, όμως οι τιμές αυτές ακόμη και για μοντέλα "ναυαρχίδες" θα πρέπει να θεωρηθούν "αλμυρές". Στην Ευρώπη τα Galaxy S8 και S8 Plus θα διατεθούν στα χρώματα Μidnight Black, Orchid Gray, Arctic Silver, Coral Blue και Maple Gold (για την Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής τα τρία πρώτα) και η πώλησή τους θα ξεκινήσει στις 28 Απριλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες και εντυπώσεις από τα νέα Galaxy S, που έχουν ως "αποστολή" φέτος όχι μόνο να ξεχωρίσουν ανάμεσα στις υπόλοιπες κορυφαίες προτάσεις της αγοράς με λειτουργικό Android, όχι μόνο να προσφέρουν ισχυρό ανταγωνισμό στα επερχόμενα iPhone, αλλά και να εξιλεώσουν την Samsung στα μάτια του καταναλωτικού κοινού μετά από το πρωτοφανές... σήριαλ κακών χειρισμών της στο θέμα του Note 7 πέρυσι. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ