Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Ακόμη μεγαλύτερο, ακόμη καλύτερο, το ίδιο... απρόσιτο

Στην πράξη, με τόσα κοινά στοιχεία ανάμεσα στα δύο Edge, επικεντρωθήκαμε στις διαφορές τους προκειμένου να διακρίνουμε το νόημα προτίμησης του ενός εις βάρος του άλλου. Και... αποτύχαμε οικτρά. Όπως προαναφέραμε, ακόμη και στις πιο απαιτητικές εφαρμογές και games το έξτρα GB μνήμης λειτουργίας δεν διακρίναμε να παίζει σημαντικό ρόλο - τα μετροπρογράμματα τα εκτελούμε μεν από περιέργεια, αλλά δεν τα λαμβάνουμε στα υπ' όψιν τόσο όσο άλλοτε. Για την ιστορία, σε τρία από αυτά υπήρξαν διαφορές υπέρ του Edge Plus, αλλά δεν ήταν μεγάλες. Όσον αφορά στην διασύνδεση με τα δίκτυα τηλεφωνίας 4G/4G+ συνέβη το ίδιο γιατί - με... περισσή ειλικρίνεια - πουθενά στην Αθήνα δεν βρήκαμε σημείο όπου το Edge Plus αξιοποίησε το κύκλωμα LTE Cat9 για να σημειώσει ταχύτητες λήψης δεδομένων της τάξης των... 300 Mbps (πάντα θεωρητικών).

Το περισσότερο που "αποσπάσαμε" από το Edge Plus στην λήψη data ήταν τα 90-110 Mbps σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της Αττικής, όπου γνωρίζουμε πως και άλλα κινητά πλησιάζουν αυτό το επίπεδο - πάντοτε στο δίκτυο τηλεφωνίας της CosmOTE, το οποίο στις δοκιμές μας έχει αποδειχθεί φέτος το πλέον αξιόπιστο για τέτοιες μετρήσεις (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει περιθώρια βελτίωσης ευδιάκριτα βέβαια).


Παραδόξως κάποιες διαφορές υπάρχουν στο software του Edge Plus, έστω κι αν αναμένουμε πως κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον η Samsung θα μεταφέρει τα extra αυτά χαρακτηριστικά και στο αρχικό Edge με κάποια αναβάθμιση λογισμικού. Ένα τέτοιο νέο στοιχείο είναι η απευθείας, live "μετάδοση" από την κάμερα του Plus στο YouTube, ενώ ένα ακόμη η εμφάνιση από την δεξιά καμπύλη της οθόνης της "παλέτας" People για κλήση/αποστολής μηνύματος σε αγαπημένα πρόσωπα άμεσα. Η χρήσιμη "παλέτα" Apps είναι διαθέσιμη παράλληλα, ενώ και οι δύο "παλέτες" μπορούν να εμφανιστούν όχι μόνο στην οθόνη αναμονής, αλλά και μέσα σε οποιοδήποτε app. Κατά γενική ομολογία, πάντως, οι δύο καμπύλες στα άκρα της οθόνης και των δύο Edge παραμένουν ουσιαστικά αισθητικής αξίας και μόνο, καθώς η Samsung δεν έχει "πείσει" πως χρηστικά έχουν νόημα.

Διαβάζοντας κανείς τις προηγούμενες παραγράφους είναι εύκολο να "εισπράξει" αρνητικότητα εκ μέρους μας απέναντι στο Galaxy S6 Edge Plus... και θα έκανε λάθος: συνεχίζει να είναι ένα από τα ομορφότερα Androidή κινητά που υπάρχουν, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από προσεγμένη κατασκευή και ισχυρά υποσυστήματα, συνεχίζει να ενσωματώνει την συνολικά καλύτερη κάμερα στον κόσμο του λειτουργικού της Google. Είναι, δε, έστω και με διαφορές "στα σημεία", το καλύτερο smartphone που έχει κατασκευάσει ποτέ η Samsung. Όμως η ένστασή μας για το υψηλό, υψηλότατο κόστος του παραμένει - όπως και η πεποίθησή μας πως τόσο κοντά στο κόστος του IPhone 6 (και σε λίγες μέρες του 6S) δεν θα έπρεπε να βρίσκεται, από καθαρά εμπορική οπτική γωνία.


Με το αυξημένο μέγεθός του, λοιπόν, να μην είναι - δεδομένα - για όλους και, παράλληλα, το κόστος του τόσο μεγάλο, το Edge Plus περιορίζει σε σημαντικότατο βαθμό το κοινό του. Αντίστοιχα και τις πιθανότητες επιτυχίας του. Οι καταναλωτές, ωστόσο, που δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα, αρέσκονται στα μεγάλα κινητά και προτιμούν το Android από το iOS, έχουν μία ποιοτική, ποιοτικότατη επιλογή στη διάθεσή τους. Για τους... υπόλοιπους κοινούς θνητούς όπως εμείς, υπάρχουν περισσότερο "γήινες" προτάσεις από πλευράς κόστους που δεν στερούνται και τόσα πολλά - μία πραγματικότητα που η Samsung αρνείται να δεχθεί. Ελπίζουμε πως με το Galaxy S7, κάποια στιγμή μέσα στο 2016, θα το κάνει.

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ