Samsung Galaxy S6

Το ταχύτερο ναι, το πιο ενδιαφέρον όχι

Ο τομέας στον οποίο το Samsung Galaxy S6 επίσης διεκδικεί πρωτεία - αλλά δεν τα αποσπά απαραίτητα, θα πρέπει να επιφυλαχθούμε για την ολοκλήρωση των δοκιμών μας με το LG G4 για να εκφέρουμε τελική γνώμη - είναι ο φωτογραφικός: οι Κορεάτες γνωρίζουν πως οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για κορυφαίο Androidές απαιτούν κορυφαία ποιότητα σύλληψης φωτογραφιών και εγγραφής video, προσέφεραν λοιπόν ακριβώς αυτό. Είναι από τα ελάχιστα smartphones που θεωρούμε πως ανταγωνίζονται σοβαρά τον θεωρούμενο φωτογραφικό "βασιλιά" (το iPhone 6) και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιστεύμε πως τον ξεπερνά - και όχι μόνο βάσει ανάλυσης του αισθητήρα του S6. Άριστα λειτουργεί και η οπτική σταθεροποίηση, αλλά και η "έξυπνη" εστίαση που "κρατά στο επίκεντρο" του κάδρου ένα πρόσωπο ή αντικείμενο ενόσω ο χρήστης μπορεί να κινείται.

Από κει και πέρα, ωστόσο, το S6 δίνει ουκ ολίγες αφορμές για "γκρίνια" - με πολλές από αυτές, μάλιστα, να προέρχονται από το κοινό που άλλοτε επέλεγε συνειδητά τα Galaxy S για συγκεκριμένους λόγους. Η απόφαση της Samsung να καταστήσει π.χ. μη αφαιρέσιμη τη μπαταρία του S6 σχετίζεται μεν άμεσα με τον σχεδιασμό του, δυσαρέστησε όμως ευδιάκριτο ποσοστό του κοινού αυτού. Το ίδιο συνέβη, για τον ίδιο λόγο, και με την παράλειψη της υποδοχής καρτών μνήμης microSD: αυτή εν τέλει περιορίζει το οπτικοακουστικό υλικό που μπορεί ν' αποθηκεύσει κανείς στο S6. Αυτά είναι βέβαια... η καθημερινότητα των κατόχων iPhone εδώ και χρόνια, όμως δεν παύουν να παίζουν το ρόλο τους στην αγορά του Android, η οποία τα προσφέρει με πολλά μοντέλα. Το γεγονός ότι το S6 δεν είναι αδιάβροχο άλλους θα ενοχλήσει, άλλους όχι - και πάλι, είναι περισσότερο επιχείρημα π.χ. των Sony Xperia που προσφέρουν αυτό το χαρακτηριστικό, παρά αντεπιχείρημα εις βάρος του S6.

Αν έπρεπε να σταθούμε σε τρία πράγματα που στα μάτια μας αποτελούν πραγματικό, αδιαμφισβήτητο εμπόδιο για την εμπορική επιτυχία του νέου Galaxy S, είναι αυτά. Ένα: το γραφικό περιβάλλον TouchWiz είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα τραγικά παραδείγματα του παρελθόντος, αλλά και πάλι όχι προτιμότερο του "ανόθευτου" Android 5.1. Αν δεν μπορεί η Samsung να προσφέρει αληθινή πρόσθετη αξία σε σχέση με αυτό, γιατί δεν προσφέρει τουλάχιστον επιλογή για το δεύτερο, που είναι ομορφότερο και καλύτερα μελετημένο; Δύο: καλύτερα σχεδιασμένο και κατασκευασμένο είναι, μεν, το S6 σε σχέση με τα S5 και S4, αλλά στερείται προσωπικότητας. Χαρακτήρα. Δικού του στυλ. Το HTC One έχει παραμείνει τρία χρόνια στάσιμο από πλευράς design... και πάλι, τραβά περισσότερο τα βλέμματα. Το LG G4, δε, χωρίς να καταφύγει σε κανενός είδους υπερβολή, είναι ολοφάνερα κομψότερο και οπτικά ενδιαφέρον. Και θεωρούμε σωστό όταν καταβάλλει κανείς τόσα χρήματα για το νέο smartphone του, να τού αρέσει αληθινά. Να μην το θεωρεί "απλώς ΟΚ" σχεδιαστικά.

Και αυτός είναι ο αναπόφευκτος τρίτος λόγος για τον οποίο δεν θα επιλέγαμε το Samsung Galaxy S6 για προσωπικό μας κινητό: γι' αυτό που είναι, χαρακτηρίζεται από υπερβολικά υψηλό κόστος. Η Samsung είτε από αλαζονεία είτε από απλή επιχειρηματική ανικανότητα κοστολόγησε το S6 τόσο ψηλά, ώστε αυτό να αγγίξει - σε συγκεκριμένα μοντέλα να ξεπεράσει! - το αντίτιμο που ζητά ένα iPhone6. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η... "αύρα του glamour" γύρω από τα κινητά της Apple, το S6 θα θεωρούνταν και πάλι πολύ ακριβό - τόσο σε "απόλυτα νούμερα" όσο και αναλογικά με τον, σκληρό φέτος, ανταγωνισμό. Με αυτά ως δεδομένα το κοινό στο οποίο απευθύνεται εν τέλει το S6 είναι αυτό των απολύτως συνειδητοποιημένων χρηστών Android και μόνο, οι οποίοι απαιτούν και χρειάζονται την κορυφαία του ταχύτητα χωρίς να ενοχλούνται από τον απρόσωπο χαρακτήρα του και την πολύ υψηλή τιμή του. Αν και κατά πόσο αυτό το κοινό αριθμεί αρκετούς καταναλωτές ώστε το νέο Galaxy S να αποδειχθεί εμπορικά επιτυχές, απομένει ν' αποδειχθεί.

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ