Philips Spark SA2940

Μικρό, μόνο στο μάτι

Είδος: Φορητά player
Τιμή: €79,00

Εταιρία: Philips
Διανομή: Philips Hellas

Διαφορετικοί καταναλωτές έχουν διαφορετικές ανάγκες - και με την ψηφιακή μουσική πανταχού παρούσα, πλέον, λογικό είναι άλλοι άνθρωποι να την "καταναλώνουν" με έναν τρόπο, άλλοι με κάποιον τελείως αλλιώτικο. Υπάρχει, για παράδειγμα, εκείνη η κατηγορία ακροατών που δεν την ενδιαφέρει να μεταφέρει μαζί της σε ένα μεγάλο, άπλετου αποθηκευτικού χώρου MP3 player το... σύνολο σχεδόν της μουσικής της συλλογής, αλλά να έχει σε μια μικρότερου μεγέθους τέτοια συσκευή τα 15-20 album που ακούει τον τελευταίο καιρό - και, όταν βαρεθεί κάποια από αυτά, απλώς να τα αντικαταστήσει με κάποια άλλα. Γι' αυτό το κοινό, χωρητικότητες έως τα 4 GB είναι ικανοποιητικές - και η Philips έχει μία καινούργια πρόταση επακριβώς για τους μουσικόφιλους που ανανεώνουν συνεχώς τις playlists τους. Το όνομα αυτής, Spark!

To νέο SA4920 δεν είναι αληθινά πρωτοεμφανιζόμενη συσκευή: πρόκειται για την ανανεωμένη εκδοχή του GoGear 2840, του "εισαγωγικού", προσιτού MP3 player της ολλανδικής εταιρείας που είχε κάνει την εμφάνισή του στην αγορά στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού. Ο διάδοχος μοιάζει πάρα πολύ στην εξωτερική εμφάνιση με τον προκάτοχο: για την ακρίβεια, τόσο ο σχεδιασμός όσο και το μέγεθος των δύο είναι πανομοιότυπος - κάτι σαφώς όχι κακό, καθώς το περυσινό μοντέλο ήταν από τα πιο κομψά λιλιπούτεια MP3 player που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Η πρώτη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο συσκευές είναι η... αμέσως εμφανής: το 2840 αξιοποιούσε μονόχρωμη οθόνη OLED για τις ενδείξεις και τις επιλογές χειρισμού του, ενώ το 2940 χρησιμοποιεί έγχρωμη (ελάχιστα μεγαλύτερης ανάλυσης αλλά επίσης διαγωνίου 1.5 ίντσας). Η μεγαλύτερη ανάλυση εξασφαλίζει μία παραπάνω γραμμή κειμένου και η τεχνολογία OLED βοηθά στην ευκρίνεια της οθόνης σχεδόν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, το 2940 όμως παραμένει μη κατάλληλο για θέαση φωτογραφιών (κι ας το υποστηρίζει) ή video. Η μικρή οθόνη, ας μην ξεχνάμε, είναι απόρροια του γεγονότος ότι το Spark έχει όγκο... μόλις 41x41x15 χιλιοστά και βάρος μικρότερο των... τριάντα γραμμαρίων (!), καθιστώντας τη μεταφορά του πιο άνετη από ο,τιδήποτε μπορεί να σκεφτεί η στήλη.

Προσανατολισμένο αμιγώς στην αναπαραγωγή μουσικής, το Spark υποστηρίζει φυσικά τα δύο επικρατέστερα φορμά για την αναπαραγωγή μουσικής, τα MP3 και WMA, όχι όμως και το ACC της Apple ή τα FLAC και OGG. Η "προτίμησή" του στα PC και όχι στα Mac - που αντικαθρεπτίζεται στο συνοδευτικό λογισμικό για Windows και μόνο - είναι μάλλον δικαιολογημένη, αφού όλοι σχεδόν οι κάτοχοι των δεύτερων είναι... ασυγχώρητα φανατικοί οπαδοί των iPod. Η σύνδεση μέσω USB 2.0 εξασφαλίζει τη γρήγορη μεταφορά μουσικής στη συσκευή, της οποίας το firmware είναι μάλιστα αναβαθμίσιμο, ενώ η επαναφορτιζόμενη μπαταρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κριτική, αφού προσφέρει πάνω από 25 ώρες αυτονομίας. Η Philips δεν παρέλειψε να "στριμώξει" ακόμη και ένα... μικρόφωνο στο μικροσκοπικό της player, ώστε αυτό να μπορεί να εγγράφει φωνητικές σημειώσεις του κατόχου της σε φορμά WAV, καθώς και ραδιοφωνικό δέκτη FM.

Το καλύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του SA2940, ωστόσο, δεν είναι ούτε το μικρό του μέγεθος, ούτε η ποιότητα ήχου που μπορεί να αποδώσει. Είναι η τιμή πώλησής του, η οποία - στα 79 ευρώ - είναι κάτι παραπάνω από προσιτή. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται, δε, όλα τα συνήθη συνοδευτικά, από τα ακουστικά (καλής ποιότητας για αυτό το επίπεδο τιμής) μέχρι το καλώδιο USB για σύνδεση με Η/Υ. Πραγματική... κλοπή, αν σκεφτεί κανείς ότι το player αυτό προσφέρει ο,τιδήποτε μπορεί να ζητήσει ένας τυπικός ακροατής μουσικής που απλώς επιθυμεί μία συσκευή γι' αυτή τη δουλειά και καμία άλλη, έχοντας ωστόσο απαιτήσεις όσον αφορά στο design και την ποιότητα κατασκευής. Ίσως η καλύτερη... αυθόρμητη αγορά που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε αυτόν τον καιρό, ακόμη και εν μέσω οικονομικής δυστοκίας. Ή, από μία άλλη πλευρά, ακριβώς λόγω αυτής!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ