Panasonic HS300

Εικόνα κορυφαία, τιμή... επίσης

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €1399,00

Εταιρία: Panasonic
Διανομή: Intertech

Οι βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας είχαν μία αντικειμενικά καλή χρονιά το 2008, παρά το κακό κλίμα της οικονομικής δυστοκίας κατά τους τελευταίους μήνες του. Mέσα στο 2009, ωστόσο, καλούνται πλέον να αποδείξουν ότι ως κατηγορία δεν απευθύνονται μόνο στους καταναλωτές εκείνους που έχουν οικονομική άνεση να τις αποκτήσουν και "επιείκεια" απέναντι στις "παιδικές ασθένειές" τους, αλλά σε ένα κοινό ευρύτερο, που έχει περισσότερες απαιτήσεις ως προς την ευχρηστία των συσκευών αυτών και δεν θέλει να καταβάλει για την ίδια τη βιντεοκάμερα... περισσότερα απ' όσα έδωσε για την τηλεόραση όπου θα παρακολουθήσει το υλικό του. Μέσα από αυτήν την οπτική γωνία, η ολοκαίνουργια πρόταση της Panasonic, η HS300, είναι μία... παταγώδης αποτυχία! Για ποιούς λόγους, λοιπόν, είναι η πιο ενδιαφέρουσα βιντεοκάμερα των τελευταίων μηνών;

Η ιαπωνική εταιρεία έχει πια να επιδείξει μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή βιντεοκαμερών και, στην περίπτωση του νέου της μοντέλου, αυτό είναι ολοφάνερο: όταν πιάσει στα χέρια του κανείς μία HS300, το σωστό "κράτημα" και "ζύγισμά" της γίνονται αντιληπτά από την πρώτη στιγμή, το μέγεθός της φαίνεται πως είναι ακριβώς όσο πρέπει ώστε να μην ενοχλεί και να υποβοηθά τη σταθερή λήψη, τα υλικά της είναι προσεγμένα και όχι "φαντεζί". Σε αντίθεση με άλλες βιντεοκάμερες, κατορθώνει να δείχνει κομψή τόσο κατά τη χρήση, όσο και κλειστή, ενώ η ποιότητα κατασκευής της δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κριτική. Είναι, με άλλα λόγια, μία hi-end συσκευή τόσο από πλευράς design, όσο και από πλευράς "αίσθησης" κατά τη χρήση - κάτι σαφώς... ευεργετικό για την ψυχολογία οποιουδήποτε σκέφτεται να καταβάλλει τα ουκ ολίγα χρήματα που η HS300 ζητά για να αποκτηθεί.

Εξάλλου, hi-end η νέα συσκευή της Panasonic θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βάσει του τελικού αποτελέσματος που μπορεί να προσφέρει: την ίσως καλύτερη κινούμενη εικόνα που είχε την ευκαιρία να δει η στήλη πρόσφατα από καταναλωτική βιντεοκάμερα. Θα πρέπει να μεταβεί κανείς σε κατά πολύ ακριβότερες, επαγγελματικές κάμερες μεγάλου όγκου και άλλων προδιαγραφών για να πάρει περισσότερο καθαρή, φυσικότερη σε χρώματα, περισσότερο στερούμενη κόκκου εικόνα από αυτήν της HS300. Οι τρεις αισθητήρες που συνδυάζει τής επιτρέπουν να συλλαμβάνει ανέλπιστα καλής ποιότητας video ακόμη και σε κακές συνθήκες φωτισμού (η "αχίλλειος πτέρνα" πολλών άλλων συσκευών του είδους), αλλά και φωτογραφίες ανάλυσης 10 megapixel ξεχωριστά ή φωτογραφίες 8 megapixel αν αυτές συλλαμβάνονται ταυτόχρονα με το video (!). Η εικόνα που μπορεί να αποδώσει η HS300 δικαιώνει την ιαπωνική εταιρεία να επιμένει στην προσέγγιση των τριών ξεχωριστών αισθητήρων, όταν σχεδόν κάθε άλλη ανταγωνιστική εταιρεία έχει υιοθετήσει την προσέγγιση του ενός και μεγαλύτερου.

Όσον αφορά στο χειρισμό, δε, η Panasonic επιτέλους "έκανε το βήμα" που οι Sony και Canon έχουν κάνει ήδη εδώ και κάποιο καιρό: "προίκισε" την οθόνη προεπισκόπησης με ιδιότητες αφής, ώστε ο κάτοχος της κάμερας να είναι σε θέση να κάνει μία σειρά λεπτομερών ρυθμίσεων σχετικών με την έκθεση, την ισορροπία λευκού, την ταχύτητα του κλείστρου κλπ. γρήγορα και εύκολα. Πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις βρίσκονταν στην HS100 - προκάτοχο της HS300 - στο πολυσυζητημένο "δακτυλίδι" απ' όπου ελέγχεται το χειροκίνητο zoom, αλλά στην πλειοψηφία τους αυτές έχουν πια μεταφερθεί στην ευκρινή οθόνη LCD των 2.7 ιντσών. Εξελιγμένο εμφανίζεται και το σύστημα ηλεκτρονικής επεξεργασίας της εικόνας, το οποίο υποβοηθά προσφέροντας τόσο τα γνωστά (ανίχνευση προσώπων, σταθεροποίηση κάδρου κλπ.) όσο και κάποια εξεζητημένα χαρακτηριστικά, όπως τον προσδιορισμό στοιχείων - με αφή - της εικόνας ως "κεντρικών" και αυτόματης προσαρμογής των βέλτιστων ρυθμίσεων σε αυτά.

Στον τομέα του εξοπλισμού, άλλωστε, πανελάχιστα πράγματα θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, που δεν διαθέτει η HS300. Ο σκληρός δίσκος των 120 GB, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στο σώμα της, επαρκεί για 14-15 ώρες εγγραφής υλικού στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Η θύρα καρτών μνήμης SD ή SDHC υποστηρίζει χωρητικότητες έως και αυτήν των 32 GB, με περιθώριο για εγγραφή άλλων 12 ωρών. Υπάρχουν οι αυτονόητες θύρες σύνδεσης με PC (USB 2.0) και panel υψηλής ευκρίνειας (mini-HDMI), καθώς και θύρες S-Video και component για παλαιότερες τηλεοράσεις. Ο ήχος που μπορεί να συλλάβει η κάμερα, με την "έξυπνη" χρήση πολλαπλών λιλιπούτειων μικροφώνων, είναι ποιότητας Dolby Digital 5.1, για ακόμη όμως υψηλότερης πιστότητας αποτελέσματα υπάρχει ειδική υποδοχή σύνδεσης και επαγγελματικού εξωτερικού μικροφώνου. Η μπαταρία λιθίου, τέλος, είναι αρκετά μεγάλης χωρητικότητας ώστε να μην χρειάζεται επαναφόρτιση σε... κάθε εξόρμηση ή πάρτυ άξια βιντεοσκόπησης.

Γιατί, λοιπόν, η στήλη χαρακτήρισε αρχικά ως... αποτυχία την HS300 όσον αφορά στους αντικειμενικούς στόχους που πρέπει να έχουν οι βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας μέσα στο 2009; Για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι, παρά την χρήση της οθόνης αφής, ο χειρισμός με το "δακτυλίδι" του zoom ήταν στην HS100 σαφώς αμεσότερος. Η νέα συσκευή της Panasonic γενικώς απαιτεί κάποιο χρόνο εξοικείωσης, κάτι που σε πολλούς... "ανυπόμονους" καταναλωτές δεν αρέσει ποτέ. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει, βεβαίως, με την τιμή πώλησης: στα 1500 ευρώ σχεδόν, είναι σημαντικά ακριβότερη από όλα τα ανταγωνιστικά της μοντέλα. Σημαίνουν και τα δύο οπωσδήποτε κάτι; Όχι απαραίτητα. Για εκείνους κι εκείνες που έχουν υψηλές απαιτήσεις από μία βιντεοκάμερα στην οποία έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν, και δεν ενοχλούνται να πειραματιστούν με ένα αληθινό "εργαλείο" μέχρι να μάθουν να το αξιοποιούν στο έπακρο, η HS300 είναι η καλύτερη κάμερα υψηλής ευκρίνειας που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάμερες πιο προσιτές και κάμερες περισσότερο εύχρηστες. Αλλά για όσους σημασία έχει πιο πολύ απ' όλα το τελικό αποτέλεσμα... ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ