Όσα έκανε και θα κάνει ο Jobs για σένα

Πέντε που έχει κάνει ήδη, πέντε μελλοντικά που έχει ήδη υπογράψει

Μουσική εύκολα και νόμιμα.
Τα iPod ήταν η μία μόνο πλευρά του νομίσματος όσον αφορά στη μουσική και γενικότερα το ψηφιακό περιεχόμενο για διασκέδαση. Η άλλη ήταν η Δικτυακή υπηρεσία iTunes. Σε μία εποχή που τα CD είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα και η μουσική βιομηχανία μάς θεωρούσε όλους εγκληματίες, το iTunes απέδειξε πως ναι, οι άνθρωποι θα αγοράσουν νόμιμα από ένα κατάστημα αν αυτό είναι καλά οργανωμένο, έχει λογικές τιμές και καθιστά την όλη διαδικασία γρήγορη και εύκολη. Το iTunes σήμερα είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία διανομής ψηφιακού περιεχομένου στον πλανήτη, ακριβώς επειδή προσέφερε όλα τα παραπάνω. Σταμάτησαν όλοι να "κατεβάζουν" MP3 μετά την έλευση του iTunes; Όχι βέβαια. Πολλοί περισσότεροι όμως ξεκίνησαν ν' αγοράζουν. Και στο μέλλον; Όχι μόνο μουσική, αλλά... "τα πάντα όλα". Κυριολεκτικά.

Smartphones που... όντως δουλεύουν.
Όπως και στους iPod, κινητά τηλέφωνα στα οποία μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές υπήρχαν και παλαιότερα. Ο Jobs όμως κατάλαβε από νωρίς πως έπρεπε να καθιερώσει ένα σταθερό αξιόπιστο εμπορικό μοντέλο για τους δημιουργούς των εφαρμογών αυτών, καθώς κι ένα οργανωμένο, κεντρικό σημείο για τους χρήστες ώστε να βρίσκουν αυτές τις εφαρμογές εύκολα και γρήγορα. Το App Store γεννήθηκε, ενσωματώθηκε στην υπηρεσία iTunes, συνδυάστηκε με το ομαλό στη χρήση περιβάλλον του iOS... και όλα τα άλλα είναι ιστορία: το κινητό που προσφέρει μόνο κλήσεις κι SMS άρχισε ουσιαστικά να "μετρά μέρες" για τον αφανισμό του από την κυκλοφορία του iPhone 3G και μετά. Σήμερα όλοι οι κατασκευαστές θέλουν το δικό τους App Store, αυτό της Apple είναι όμως μακράν το αρτιότερο, πλουσιότερο και περισσότερο προσοδοφόρο. Απόλυτα αντιπροσωπευτική κίνηση Jobs, που είδε πρώτος το 2007 αυτό που σήμερα όλοι αποδεχόμαστε ως... προφανές.

Ταινίες που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.
Για άλλα πράγματα κυρίως θα μείνει στην ιστορία ο Jobs, όμως συνεισέφερε καθοριστικά σε κάτι που δεν έχει σχέση με την τεχνολογία άμεσα. Έχει όμως έμμεσα - κι αποδεικνύει πως όντως ο ηγέτης της Apple είχε διορατική φύση και όσον αφορά τις τέχνες, όχι μόνο τα gadgets. Το 1986, κι ενώ τα 3D γραφικά ήταν ακόμη σε... προ-προνηπιακό στάδιο, ο Jobs εξαγόρασε ένα μικρό studio εξειδικευμένο σε αυτά, ονόματι Pixar. To στήριξε οικονομικά και το προώθησε αρκετά ώστε αυτό να κυκλοφορήσει στα σινεμά το 1995 την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους εξ' ολοκλήρου "γυρισμένη" με Η/Υ, το περίφημο Toy Story. Την επιτυχία που ακολούθησε, ο Jobs την είχε επίσης διακρίνει από νωρίς: τα 3D γραφικά θα έφταναν κάποια στιγμή στο επίπεδο της αληθοφάνειας, διατηρώντας όμως δημιουργική ελευθερία πολύτιμη στο "κουρασμένο" Hollywood. Η Pixar συνέχισε την πορεία της προσφέροντας αριστουργήματα που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να διασκεδάσουμε, να προβληματιστούμε: δίχως την αρχική υποστήριξη του Jobs, ίσως δεν θα απολαμβάναμε ποτέ τα The Incredibles, Ratatouille, Up και Wall-E. Και θα είχαμε όλοι χάσει κάτι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ