OnePlus: νέα κορυφαία κινητά, έμφαση στην φωτογραφία

Τα OnePlus 9 και 9 Pro με κορυφαία χαρακτηριστικά, το φετινό στοίχημα στις κάμερες

Σε Δικτυακή εκδήλωση - η οποία λειτούργησε περισσότερο ως επιβεβαίωση όλων όσων είχαν διαρρεύσει ή και επίσημα γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες παρά ως ο,τιδήποτε άλλο - η OnePlus αποκάλυψε όσα είχαν απομείνει να μάθουμε για τα νέα της κορυφαία smartphones, τα OnePlus 9 και One Plus 9 Pro. Και τα δύο μοντέλα, όπως περιμέναμε, στηρίζονται στον καλύτερο επεξεργαστή της Qualcomm, τον SnapDragon 888, με 8 ή 12 GB μνήμης λειτουργίας και 128 ή 256 GB αποθηκευτικού χώρου. Και τα δύο υποστηρίζουν δίκτυα τηλεφωνίας 5G, και τα δύο ενσωματώνουν ευμεγέθη μπαταρία, και τα δύο προσφέρουν εξαιρετικά γρήγορη ενσύρματη κι ασύρματη φόρτιση (και ο φορτιστής περιλαμβάνεται στην συσκευασία). Είναι και τα δύο πολύ όμορφα σχεδιασμένα και καλοκατασκευασμένα, όπως αναμένει βέβαια πλέον κανείς εν έτει 2021 από κινητά που πλησιάζουν το επίπεδο κόστους των €1000 περίπου.

Οι διαφορές ανάμεσα στο the OnePlus 9 και την εκδοχή Pro δεν είναι πολλές, μα είναι σημαντικές. Το OnePlus 9 Pro προσφέρει κατά τι μεγαλύτερη οθόνη αλλά με γενναία υψηλότερη ανάλυση, καλύτερη τεχνολογία απεικόνισης και περισσότερο ανθεκτική. Η οθόνη αυτή μάλιστα έχει την δυνατότητα να μεταβάλλει την ταχύτητα σάρωσής της αναλόγως με το σενάριο χρήσης ανάμεσα στα 120 Hz και το 1 (!) Ηz, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και αυξάνοντας την αυτονομία της συσκευής στην διάρκεια της ημέρας. Η έκδοση Pro επίης προσφέρει πρόσθετη τέταρτη κάμερα telephoto με αισθητήρα ανάλυσης 8 Megapixels, οπτική σταθεροποίηση στην κύρια κάμερα, αλλά και πιστοποίηση ανθεκτικότητας στο νερό και την σκόνη επιπέδου IP68.

Μιλώντας για τις κάμερες, και οι δύο εκδόσεις του OnePlus 9 στηρίζονται σε κορυφαία υποσυστήματα της Sony τόσο όσον αφορά στους αισθητήρες όσο και την επεξεργασία. Ο αισθητήρας της κύριας κάμερας είναι ανάλυσης 48 Megapixels, αυτής με τον ευρυγώνιο φακό ανάλυσης 50 Megapixels ενώ δεδομένα βάθους συλλέγει η βοηθητική ασπρόμαυρη κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 2 Megapixel.

Ευρείας δημοσιότητας έχει τύχει η συνεργασία της OnePlus με την διάσημη σουηδική Hasselblad, της οποίας το όνομα είναι σεβαστό στον χώρο της επαγγελματικής φωτογραφίας. Η συνεργασία αυτή δεν είναι με απόλυτη σαφήνεια σκιαγραφημένο το τί ακριβώς περιλαμβάνει, είναι ωστόσο διάρκειας 3 ετών και θα πρέπει να περιμένουμε πιθανώς περισσότερο για να κρίνουμε την αξία της. Φέτος, πάντως, οι δύο εταιρείες υπογραμμίζουν πως μέσω της συνεργασίας αυτής οι κάμερες των OnePlus 9 αξιοποιούν ειδικούς αλγόριθμους σχετικούς με το χρώμα στις φωτογραφίες τους: αυτοί αναλαμβάνουν να καταστήσουν την απόδοση των αποχρώσεων περισσότερο φυσική και λιγότερο "τεχνητή", πιο κοντά σε αυτό που αναμένει κανείς από φωτογραφικές DSLR.

Η OnePlus, πάντως, γνωρίζει ότι χρειάζονται φέτος περισσότερα από απλές κινήσεις marketing στον τομέα της φωτογραφίας προκειμένου τα νέα της κινητά να αγγίξουν επιτέλους το συνολικό επίπεδο ποιότητας που τούς αξίζει. Τα κορυφαία μοντέλα της OnePlus ήταν πάντοτε ανταγωνιστικά όσον αφορά στις επιδόσεις και τις δυνατότητες, προσφέροντας σχεδόν όλα όσα και οι πρωταγωνιστές κατασκευαστές με τα δικά τους (αλλά σε χαμηλότερη τιμή). Το λειτουργικό σύστημα Oxygen που αξιοποιούν είναι πάρα πολύ καλό - το κοντινότερο που υπάρχει στο "καθαρό" Android σε κινητά που... δεν είναι Google Pixel. Η αυτονομία, η ασύρματη διασύνδεση, η ποιότητα κατασκευής, όλα είναι υψηλού επιπέδου. Μόνο οι κάμερες των OnePlus δεν κινούνταν στο ίδιο επίπεδο ποιότητας και σωστά έχει εστιάσει εκεί φέτος η εταιρεία, αν και θα πρέπει να δούμε τί... έχουν να πουν κι οι τεχνικοί συντάκτες γι' αυτό, φυσικά.

Τα OnePlus 9 και OnePlus 9 Pro θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη μέσα στον Απρίλιο: το δεύτερο θα κυκλοφορήσει πρώτο στις 9 Απριλίου προς €1059 (8GB/128GB) ή €1129 (12GB/256GB), ενώ το πρώτο ακολουθεί στις 26 Απριλίου προς €829 (8GB/128GB) και €889 (12GB/256GB) αντιστοίχως. Ούτε το ένα μοντέλο ούτε το άλλο προσφέρει δυνατότητα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών μνήμης microSD, κάτι που θα πρέπει να λάβει στα υπ' όψιν όποιος καλείται να διαλέξει το OnePlus 9 για το οποίο ενδιαφέρεται. Θα αποδειχθεί το γνωστό... motto της OnePlus, το "Never Settle", αληθινό και στον τομέα της φωτογραφίας φέτος; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ