Nokia 5800 Xpress Music

Μουσική που... την αγγίζεις

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €349,00

Εταιρία: HMD Global
Διανομή: Alpha Copy

Πρόκειται μάλλον για... φυσικό επόμενο της ανθρώπινης φύσης: όσο κι αν οι εταιρείες προσπαθούν, επειδή είναι εξυπηρετικό, να διακρίνουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά "για συγκεκριμένα κοινά", θα υπάρχει πάντοτε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν υπάγεται αυστηρά σε κανένα από αυτά. Ο κόσμος αυτός θέλει ένα χαρακτηριστικό από τη μία κατηγορία, ένα από την άλλη, δύο από την τρίτη... εξ ου και οι συσκευές "υβρίδια" που αναγκαστικά προκύπτουν, ώστε να καλύψουν και το "πολύχρωμο" αυτό, δύσκολα προσδιορίσιμο κοινό. Τέτοια συσκευή είναι το νέο κινητό της Nokia, το 5800: διαθέτει την οθόνη αφής που είναι... hot λόγω δημοτικότητας του iPhone, έχει όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης ενός εξελιγμένου μοντέλου, όμως δεν χρησιμοποιεί νέο λειτουργικό, δεν δίνει έμφαση στις business εφαρμογές (κι ας έχει εύχρηστο εικονικό πληκτρολόγιο) και, αντιθέτως, ο κυρίως χαρακτηρισμός του είναι αυτός του... μουσικού κινητού (!). Το πιο παράδοξο απ' όλα; Αυτό το περίεργο αμάλγαμα πραγματικά "δουλεύει"!

Το 5800 από την πρώτη κιόλας στιγμή "κερδίζει τις εντυπώσεις" για έναν απλό λόγο: στο μέγεθος κινείται στα επίπεδα των "κανονικών" κινητών, με άλλα λόγια δεν είναι σημαντικά πλατύτερο λόγω της touch screen (όπως το iPhone), γεγονός που το καθιστά προφανώς περισσότερο εύκολο στη χρήση με το ένα χέρι. Είναι πάντως "παχύτερο" και βαρύτερο από τα συνήθη κινητά που φέρουν τα πλήκτρα στην πρόσοψή τους. H ποιότητα κατασκευής του δεν είναι κορυφαία, κρίνεται ωστόσο ως πάρα πολύ καλή, με πλαστικό που δεν δίνει την αίσθηση του "φτηνού", σωστή συναρμογή και φανερή αντοχή στην κακομεταχείριση. Η τελευταία φυσικά δεν... ενδείκνυται ακριβώς και για την οθόνη αφής, η οποία καταλαμβάνει όλη σχεδόν την πρόσοψη του 5800 και αφήνει χώρο μόνο για τρία πλήκτρα λειτουργιών, τα απολύτως απαραίτητα. Η οθόνη αξιοποιείται τόσο με το συνοδευτικό καταδεικτικό (stylus) όσο και με τα ακροδάκτυλα, είναι δε αξιόλογης ανάλυσης (360x640 pixels) και ευκρινέστατη, ακόμη και κάτω από το φως του ήλιου.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο το 5800 αξιοποιεί την οθόνη αφής, οφείλουμε να είμαστε... σαφείς, αλλά να δηλώσουμς και την επιδοκιμασία μας. Με άλλα λόγια: ναι, το νέο κινητό της Nokia συνεχίζει να στηρίζεται στο λειτουργικό S60 της Symbian όπως δεκάδες άλλα μοντέλα και η touch screen έχει ουσιαστικά "προσαρμοστεί" σε αυτά τα δεδομένα. Όχι, δεν θα προσφέρει την πρωτόγνωρη εμπειρία χειρισμού που βιώσαμε πριν από 2 χρόνια με το αρχικό iPhone. Η φινλανδική εταιρεία όμως έχει κάνει πάρα πολύ προσεκτική και καλή δουλειά στον τομέα της βελτιστοποίησης του περιβάλλοντος χειρισμού, ώστε αυτό να αξιοποιεί αποτελεσματικότατα τo stylus ή τα ακροδάκτυλα. Έχει επίσης προσφέρει αρκετές δυνατότητες προσαρμογής της αρχικής οθόνης του κινητού, ενώ έξυπνα και πολλαπλά αξιοποιείται και ο αισθητήρας περιστροφής της σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη. Το αποτέλεσμα είναι μεν οικείο, αλλά καταφανώς εξελιγμένο και σίγουρα απροβλημάτιστο στη χρήση. Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο να "μάθει" κανείς από την αρχή ουσιαστικά: απλώς να συνηθίσει να κάνει τα πράγματα που έκανε πάντοτε, αμεσότερα και ταχύτερα. Και να αξιοποιεί βαθμιαία τις νέες λειτουργίες που του προσφέρονται, φυσικά.

Στα άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά του, το νέο Nokia δεν απογοητεύει. Και κάμερα ανάλυσης 3.2 megapixel προσφέρει (με αξιόλογο φακό και flash), και διασύνδεση 3G και Wi-Fi με το Internet, και σύνδεση με PC και άλλες συσκευές (μέσω USB και Bluetooth 2.0). Δέχεται οποιοδήποτε ζεύγος ακουστικών μέσω της standard υποδοχής 3.5 χιλιοστών, συνδέεται με τηλεόραση μέσω ειδικού καλωδίου, ενσωματώνει και την απαραίτητη υποδοχή καρτών μνήμης microSD για επέκταση του αποθηκευτικού του χώρου. Συνοδεύεται μάλιστα και από μία κάρτα των 8 GB, η οποία κρίνεται ως επαρκέστατη για να αρχίσει κανείς. Υπάρχουν κάρτες του είδους και στα 16 GB, έρχονται και αυτές των 32 GB, το 5800 επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή και εξαγωγή τους χωρίς να διακόπτει τη λειτουργία του, οπότε για όποιους και όποιες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα multimedia ταλέντα του εκτενώς δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η αυτονομία του είναι ικανοποιητικότατη τόσο με τυπική χρήση, όσο και με απαιτητική (σύνδεση στο Web, ακρόαση μουσικής κ.α.), εντοπιζόμενη στις σχεδόν 3 ημέρες και άνετα στις 36 ώρες στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση αντίστοιχα.

Από πολλές απόψεις, το 5800 είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα... "εξέλιξης των ειδών". Χωρίς να επιδιώξει να κάνει "την προσωπική του επανάσταση", εξελίσσει τα τυπικά Nokia σε βαθμό αληθινά αξιοθαύμαστο με την οθόνη αφής του και την ανάλογη έκδοση του λειτουργικού S60, κρατώντας ανέπαφα όλα όσα οι φίλοι και φίλες των κινητών της φινλανδικής εταιρείας έχουν αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια (τη δομή των menu, την εύκολη πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες κλπ). Από κάποιες απόψεις, είναι η ιδανική αναβάθμιση για κάθε "Nokiaκια" που δεν ενδιαφέρεται για μια ολοκληρωτική μετάβαση στον κόσμο των iPhone, επιθυμεί όμως να "ανανεώσει" τη σχέση του με τα κινητά και τις μοντέρνες λειτουργίες των εξελιγμένων μοντέλων. Και με τιμή πώλησης όχι μεγαλύτερη των 350 ευρώ, το καινούργιο Xpress Music κρίνεται ως μάλλον συμφέρουσα αγορά, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα προσφέρει συνολικά. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ