Nikon D5000

Με οθόνη που "κοιτά"... παντού

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €699,00

Εταιρία: Nikon
Διανομή: Δαμκαλίδης ΑΕ

Ναι, στις αρχές κάθε καλοκαιριού είναι συνήθως οι ψηφιακές φωτογραφικές "τσέπης" αυτές που σημειώνουν το μεγαλύτερο άλμα στις πωλήσεις, όμως υπάρχει και ένα τμήμα του κοινού που ανήκει σε άλλη κατηγορία: αυτή των καταναλτωτών που έχουν ήδη "παίξει" αρκετά με ένα ή περισσότερα μοντέλα "τσέπης" στο παρελθόν και νοιώθουν πως ήλθε πλέον η ώρα να "σοβαρευτούν" - και τις φετινές διακοπές να τις απαθανατίσουν με φωτογραφίες περισσότερο φιλόδοξες. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν, με άλλα λόγια, ένα μοντέλο DSLR με καλό φακό ή φακούς και ημιεπαγγελματικές δυνατότητες που επιτρέπουν σχεδόν απεριόριστο πειραματισμό. Γι' αυτούς τους ανθρώπους η Nikon κάνει την αντεπίθεσή της αυτές τις ημέρες, κυκλοφορώντας στην αγορά την ήδη πολυσυζητημένη D5000 με σκοπό να επανακτήσει το ποσοστό του μεριδίου αγοράς που τής έχουν αποσπάσει τα τελευταία χρόνια οι Canon, Sony και Olympus στις εισαγωγικού επιπέδου DSLR. Με τη συγκεκριμένη φωτογραφική, μπορεί να τα καταφέρει;

Η D5000 ανήκει στην κατηγορία των "baby DSLR", των ψηφιακών φωτογραφικών δηλαδή που επιδιώκουν να κρατήσουν τον όγκο και το βάρος τους σε φιλικά για το ευρύ κοινό επίπεδα (ειδάλλως θα ενδιέφεραν μόνο τους επαγγελματίες). Στη συλλογιστική των επιτυχημένων D40 και D60, λοιπόν, έχει σώμα συμπαγές και σωστά "ζυγισμένο", καθώς και περίβλημα σχεδιασμένο εργονομικά και τραχύ στην επιφάνεια ώστε να υποβοηθά στο σταθερό κράτημα. Για την ακρίβεια, η D5000 θεωρείται "διάδοχος" της D60, όμως οι προδιαγραφές της παραπέμπουν περισσότερο σε... D90, αφού και αισθητήρα των 12.5 megapixel ενσωματώνει, και το σύστημα προεπισκόπησης Live View, και το ακριβές σύστημα autofocus της δεύτερης. Είναι, με άλλα λόγια, μία "εισαγωγική" DSLR, αλλά με το DNA μοντέλου σημαντικά ικανότερου (και σημαντικά ακριβότερου) από αυτήν.

Η D5000 έχει και μία άλλη πολυσυζητημένη δυνατότητα της D90, την εγγραφή video (διάρκειας έως και 5 λεπτών) σε ανάλυση 720p, λειτουργία που άλλοι θεωρούν ευπρόσδεκτη και άλλοι άτοπη. Συνεχίζει πάντως να υιοθετεί την προσέγγιση της D60 στο χειρισμό, υπό την έννοια ότι η πλειοψηφία των ρυθμίσεων γίνεται με τη βοήθεια της οθόνης προεπισκόπησης και των γραφικών μενού: με τον τρόπο αυτό οι ερασιτέχνες φωτογράφοι μπορούν να κατανοήσουν και να πραγματοποιήσουν ευκολότερα ρυθμίσεις που κάτω από κανονικές συνθήκες απαιτούν εμπειρία και εξοικείωση. Για το ίδιο κοινό έχει ενσωματωθεί και μία επιλογή "αυτόματης παρακολούθησης" ενός αντικειμένου κατά την προεπισκόπηση, ώστε να διευκολυνθεί η φωτογράφηση κινούμενων θεμάτων.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ