Νέοι iPod, κολεξιόν 2010

Πρόοδος... προσεκτική, για την ώρα αρκετή

Φθινόπωρο, καινούργια μοντέλα φορητών player από την Apple - ο... συνειρμός έχει καταστεί αναπόφευκτος πια μετά από τόσα χρόνια. Τα τελευταία 2 ή 3, ωστόσο, με τη μεγάλη επιτυχία που έχουν σημειώσει τα iPhone και το σκληρό ανταγωνισμό, έχει γίνει λιγότερο σημαντικό το πώς ακριβώς ανανεώνει κάθε φορά η Apple τη σειρά των iPod και περισσότερο σημαντικό το πώς τους τοποθετεί στη γενικότερη γκάμα των προϊόντων της. Και, από αυτήν την οπτική γωνία, είναι σαφή πια τα κοινά για τα οποία προορίζει τους iPod Touch, Nano και Shuffle η αμερικανική εταιρεία με τα νέα της μοντέλα.

Όπως και στην προηγούμενη γενιά, έτσι και στην καινούργια ο iPod Touch είναι κατά βάση ένα iPhone 4... χωρίς το τμήμα που καθιστά το δεύτερο, κινητό τηλέφωνο. Ο ίδιος επεξεργαστής, η ίδια απίθανη οθόνη, παρούσες και οι δύο κάμερες για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων (πάντοτε μέσω Wi-Fi). Η Apple έχει συμπεριλάβει τη δυνατότητα σύλληψης video σε ανάλυση 720p, οι φωτογραφίες ωστόσο συλλαμβάνονται μόνο στην... ίδια ανάλυση (960x720 pixel), επειδή ο αισθητήρας της πίσω κάμερας δεν είναι ο ίδιος των 5 Megapixel του iPhone 4. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ο νέος iPod Touch δεν ενσωματώνει το κύκλωμα τηλεφωνίας επέτρεψε στην Apple να τον καταστήσει απίθανα λεπτό, με πάχος... μισό από αυτό του iPhone 4 (!). Τιμές για τις χωρητικότητες των 8, 32 και 64 GB δεν έχει νόημα να παραθέσουμε, καθώς - για πολλοστή φορά - θα καταλήξουν να είναι διαφορετικές στη χώρα μας.

O νέος iPod Touch ήταν, ωστόσο, μέσες-άκρες ο αναμενόμενος. Αυτή που δεν ήταν αναμενόμενη (κι ας είχαν διαρρεύσει διάφορα σχετικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα) ήταν η ανανέωση του iPod Nano: αυτός είναι τετράγωνου σχήματος, με οθόνη αφής και περιβάλλον χειρισμού που θυμίζει τον μεγάλο iPod ή τα iPhone, έστω κι αν τυπικά μιλώντας δεν στηρίζεται στο iOS. Ο Nano δείχνει εύχρηστος - αν και με την οθόνη πολλαπλών σημείων αφής να έχει διαγώνιο μόλις... μιάμισι ίντσα, θα πρέπει να διαπιστώσουμε πρακτικά το πόσο ακριβώς - από πλευράς δυνατοτήτων όμως... στερείται σε σχέση με τον προκάτοχό του τόσο την εγγραφή όσο και την αναπαραγωγή video, περιοριζόμενος μόνο σε φωτογραφίες. Για τις επίσημες ελληνικές τιμές, θα πρέπει και πάλι να περιμένουμε επιβεβαίωση από την αντιπρόσωπο εταιρεία.

Με αυτά και με κείνα, ως... αδικημένος θα πρέπει να αισθάνεται μόνο ο λιλιπούτειος iPod Shuffle, πια, ο οποίος ούτε καμία μεγάλη αλλαγή στο σχεδιασμό υπέστη - δεν ξέρουμε αν υπήρχε και περιθώριο για κάτι τέτοιο σε αυτό το μέγεθος... γραμματοσήμου - ούτε σοβαρή επέκταση των λειτουργιών του. Αλλά για... 50 δολάρια, τί παραπάνω να ζητήσει κανείς από την ακρόαση μουσικής; Συνολικά, πάντως, είναι μάλλον δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι με τους καινούργιους iPod η Apple... ανέτρεψε τα δεδομένα στα φορητά player: ο νέος Touch είναι όντως το κορυφαίο προϊόν της κατηγορίας, ναι, αλλά η αμερικανική εταιρεία δεν έφερε στο προσκήνιο κάποιο στοιχείο αληθινά καινούργιο ή πρωτοποριακό. Ίσως, από την άλλη, να υπάρχει και όριο πια στο τί μπορεί να ενσωματώσει μία φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων χωρίς να ξεπεράσει ένα κόστος λογικό. Κι ας μην μας εμποδίζει το γεγονός να προσβλέπουμε σε κάτι τέτοιο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ