Microsoft "Surface"... κινητό: έχει νόημα;

Άλλο tablets, άλλο smartphones. Εξηγούμε τις... αντιρρήσεις μας!

Έτσι είναι η αγορά της τεχνολογίας: τής δίνεις τροφή για ένα πράγμα και αυτή... "μαγειρεύει", μέσα από τη μηχανή της φημολογίας του Web, ολόκληρο τραπέζι με τέσσερα πιάτα κι επιδόρπιο! Αυτές τις ημέρες, για παράδειγμα, και όσο πλησιάζουμε στην (πλήρη) αποκάλυψη των Windows Phone 8, από τρεις ή τέσσερις διαφορετικές πηγές έχει τεθεί ως ζήτημα το εξής: γιατί, από τη στιγμή που η Microsoft αποφάσισε να προσφέρει στην αγορά και η ίδια ποιοτικό tablet με τη μορφή των δύο Surface, ώστε να επιδείξει το πώς φαντάζεται μια άρτια υλοποίηση βασισμένη στα Windows 8, να μην κάνει το ίδιο και με τα Windows Phone 8 και το δικό της... smartphone;

Το ερώτημα δεν είναι τόσο παράλογο, αλλά από την άλλη ούτε και τόσο... εύλογο όσο ακούγεται αρχικά. Ουκ ολίγοι έχουν ήδη τοποθετηθεί απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό με τις απόψεις τους κι είναι πρακτικά βέβαιο ότι και η ίδια η Microsoft έχει κάποια στιγμή "ζυγίσει τις πιθανότητες" για μια τέτοια κίνηση. Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά και οι δύο κατηγορίες των tablets και των smartphones σε καμία περίπτωση παραλληλίσιμες, ώστε να συμπεράνει κανείς κάτι για τη δεύτερη με τα δεδομένα της πρώτης.

Πρώτον κι αρχή, η παρουσία της Microsoft στις δύο αυτές αγορές έχει διαφορετική ισχύ. Στον κόσμο των PC - γιατί τα tablets με την ευρεία έννοια χρήσης συνεχίζουν να ανήκουν εκεί - η αμερικανική εταιρεία είναι σε θέση να προτείνει, να ζητά ή ακόμη και να επιβάλλει πράγματα στους κατασκευαστές, λόγω της πολύ μεγάλης δημοτικότητας των Windows. Έχει πάρα, πάρα πολύ βαθιές ρίζες εκεί. Στον κόσμο των smartphones, ωστόσο, με το μερίδιο αγοράς των Windows Phone 7/7.5 μικρότερο του 5% σε παγκόσμιο επίπεδο την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είναι οι κατασκευαστές αυτοί που "μιλούν από θέση ισχύος". Και η Microsoft, αν κυκλοφορούσε το δικό της "Surface Phone", θα ερχόταν με τις Samsung, Nokia και HTC σε πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση απ' ότι έρχεται αυτή τη στιγμή με τους αντίστοιχους κατασκευαστές των tablets. Τόσο απλά.

Δεύτερον, στην περίπτωση των κατασκευαστών PC το παρελθόν... "μετρά αρνητικά": όπως και στην κατηγορία των Ultraportables, των λεπτών κι ελαφρών laptop που ακολουθούν τις προδιαγραφές της Intel, οι κατασκευαστές PC δεν έχουν μέχρι στιγμής πείσει πως είναι σε θέση να παράξουν ένα ελκυστικό tablet με Windows και να το προσφέρουν σε ανταγωνιστική τιμή. Η Microsoft λοιπόν όντως χρειαζόταν ένα tablet-παράδειγμα για τα Windows 8 (κι ακόμη περισσότερο για τα Windows RT). Στην κατηγορία των smartphones δεν ισχύει το ίδιο. Τα Lumia της Nokia και τα HTC Titan/Radar είναι πολύ καλά, ενώ οι διάδοχοί τους, τα νέα Lumia και τα νέα Windows Phone X/S αντίστοιχα, θα είναι ακόμη καλύτερα έως εντυπωσιακά. Με άλλα λόγια: η Microsoft εκεί δεν χρειάζεται πραγματικά κάποιο μοντέλο-παράδειγμα για τα Windows Phone 8, καθώς οι συνεργάτες της έχουν αποδείξει πως μπορούν να προσφέρουν κάτι τέτοιο χωρίς προβλήματα.

Τρίτο και σημαντικότερο; Στον κόσμο των smartphones το πρόβλημα της Microsoft δεν είναι οι συσκευές. Είναι το software - κοινώς, τα διαθέσιμα apps. Εκεί τόσο το App Store της Apple όσο και το Google Play υπερέχουν σε αυτή τη φάση κατά κράτος, με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε εφαρμογές, ελάχιστα ή καθόλου κενά σε όλες τις κατηγορίες και υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο εν γένει. Η Μicrosoft είναι μια εταιρεία που έχει χτιστεί με θεμέλια τις επιτυχίες της στο λογισμικό, γι' αυτό και καταλαβαίνει απόλυτα τη σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος. Θεωρούμε, λοιπόν, πολύ πιθανότερο να εστιάσει ο γίγαντας του Redmond στο πώς θα βελτιώσει το Windows Marketplace και τις σχετικές Δικτυακές υπηρεσίες του, παρά στο πώς θα φέρει ένα premium smartphone (γιατί αυτό θα ήταν ένα "Surface Phone") στην αγορά. Αποκλείουμε ο,τιδήποτε ως ενδεχόμενο; Ποτέ. Όμως για το επόμενο εξάμηνο το λιγότερο, ίσως και έτος, η Microsoft θα έπραττε λανθασμένα αν προχωρούσε σε τέτοια κίνηση. Έχει άλλες προτεραιότητες και άλλες αποστολές, πολύ περισσότερο ταιριαστές στη φύση της. Θ' αποδειχθούμε σωστοί ή λάθος; Θα... δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ