Microsoft: Ακόμη ένα (τελευταίο;) κινητό στον ορίζοντα

Αποκλειστικά εστιασμένο στο εταιρικό κοινό, μακριά ακόμη από την εμπορική του διάθεση

H προσπάθεια της Microsoft να αποσπάσει βιώσιμο μερίδιο αγοράς με τα κινητά τηλέφωνα που βασίζονται σε Windows 10 Mobile μπορεί να έχει αποτύχει παταγωδώς - και να έχει καταστήσει το αρχικό όραμα των Αμερικανών για "ένα ενιαίο λειτουργικό και κοινά apps σε όλων των ειδών τις συσκευές" απλή ουτοπία - όμως η φημολογία περί μίας ακόμη, πιθανώς τελευταίας, απόπειρας έχει αποδειχθεί... επίμονη και ίσως έχει βάση. Ο ίδιος διευθύνοντας σύμβουλος της Microsoft σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως δεν θα "ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου με τον παραδοσιακό τρόπο" και πως "θα προσφέρει μία συσκευή που εστιάζει στην αλληλεπίδραση και σε πολλαπλά σενάρια χρήσης". Πρόκειται, φυσικά, για τον περίφημο επαναπροσανατολισμό των κινητών με Windows 10 Mobile ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται ως πλήρεις προσωπικοί υπολογιστές συνδεδεμένοι κατάλληλα με οθόνες.

Η δυνατότητα αυτή ονομάζεται Continuum και αυτή τη στιγμή τυπικά λειτουργεί, αλλά ημιτελώς και με τόσους περιορισμούς, ώστε να καθίσταται πρακτικά άχρηστη για το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού: χρειάζεται ειδικό περιφερειακό (το Microsoft Display Dock), προσφέρει ανάλυση 1080 γραμμών το πολύ και, το κυριότερο, μπορεί να αξιοποιήσει μόνο apps από το Microsoft Store, κοινώς αυτά που λειτουργούν μόνο σε πλήρη οθόνη (όχι παραθυρικά) και με κύριο μέσο χειρισμού την αφή. Με ένα ασύρματο πληκτρολόγιο παρόν υπάρχουν σενάρια στα οποία αυτό το περιβάλλον μπορεί να αξιοποηθεί για δουλειά, αλλά είναι περιορισμένα και, εν τέλει, όχι αυτό που φαντάζεται κανείς όταν ακούει "Θα μπορείς να δουλεύεις Office σε Windows σαν να χρησιμοποιούσες PC". Το οποίο είναι αυτό που ενδιαφέρει ουσιαστικά αυτό το κοινό.

Η Microsoft το γνωρίζει, προφανώς, γι' αυτό και η φημολογία ενός ακόμη κινητού - σε δύο εκδόσεις - που μέχρι σήμερα αποκαλούμε "Surface Phone" επανέρχεται από καιρό σε καιρό στην επικαιρότητα. Οι πιο πρόσφατες φήμες θέλουν τα δύο αυτά smartphones να βασίζονται στον καλύτερο (για το 2017) επεξεργαστή της Qualcomm, τον Snapdragon 835, ο οποίος είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μπορεί να εκτελέσει "πλήρεις" και "κανονικές" εφαρμογές για Windows 10, παρά το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική του είναι τελείως διαφορετική (περιβάλλον εξομοίωσης κώδικα x86). Αυτό θα προσφέρεται, σύμφωνα με τις φήμες, από το μεγαλύτερο εκ των δύο μοντέλων, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με 6 GB μνήμης λειτουργίας. Το άλλο μοντέλο θα προσφέρει το ίδιο μοντέλο λειτουργίας με το σημερινό Continuum, αλλά σε περιβάλλον 64-bit το οποίο (θεωρητικά) θα είναι ταχύτερο και ασφαλέστερο.

Όλα αυτά παραμένουν στην σφαίρα του θεωρητικού, φυσικά, μέχρι να επιβεβαιωθούν με οποιαδήποτε διαρροή αποδείξιμη - άλλωστε φήμες για ο,τιδήποτε μπορούν να δημιουργηθούν από το τίποτε και να εξαπλωθούν από οποιονδήποτε πια στο Web. Όμως θεωρούμε πιθανό η Microsoft να μην εγκαταλείψει το εταιρικό κοινό - το οποίο παραμένει πιστό στις υπηρεσίες της, στο Office και τα Windows - χωρίς να κάνει μία τελευταία προσπάθεια εστιασμένη σε αυτό. Δεν περιμένουμε πάντως οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα πριν από τα μέσα του 2017, οπότε - όπως πάντα - υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ