iPhone 8/8 Plus: παραπάνω από "S", λιγότερο από "Χ"

Τα προβλέψιμα νέα κινητά της Apple είναι αξιοπρόσεκτα, μα αντιμετωπίζουν... εσωτερικό ανταγωνισμό

Όχι ότι η ύπαρξή τους χρειαζόταν οποιαδήποτε... διαρροή πληροφοριών για να την γνωρίζουμε ήδη, φυσικά - μόνο ο θάνατος και η εφορία είναι βεβαιότερα των δύο καινούργιων μοντέλων iPhone κάθε Σεπτέμβριο - όμως η Apple δεν απογοήτευσε κανέναν, παρουσιάζοντας τα εξελικτικά κινητά τηλέφωνα που φυσιολογικά διαδέχονται τα περυσινά iPhone 7/7 Plus. Αυτή τη φορά ο αμερικανικός κολοσσός επέλεξε να μην χαρακτηρίσει ως "S" τα καινούργια μοντέλα αλλά να μεταβεί απευθείας στα 8/8 Plus, υποννοώντας πως το βήμα μπροστά σε σχέση με αυτά του περασμένου Σεπτέμβρη είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δικαιούται δικό του αριθμό. Από μερικές απόψεις δείχνει να έχει δίκιο, από μερικές... όχι και τόσο.

Τα iPhone 8 και 8 Plus ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό με τα 7/6S/6, ο οποίος ναι μεν συνεχίζει να θεωρείται καλαίσθητος, έχει όμως "κουράσει" μετά από τέσσερα χρόνια πια. Στα δύο αυτά κινητά παραμένει το υλικό κεντρικό πλήκτρο (Home button), οπότε τα πλαίσια γύρω από την οθόνη είναι αυτά που χαρακτήριζαν και τα προηγούμενα μοντέλα. Θα διατεθούν στα ίδια δύο μεγέθη - οθόνες των 4.7 και 5.5 ιντσών με την ίδια ακριβώς ανάλυση αλλά πλέον τεχνολογίας TrueTone αντίστοιχη των νεότερων iPad - με το ίδιο ποσό μνήμης λειτουργίας (2GB) και με αποθηκευτικό χώρο στα 64GB και 256GB, με αντίστοιχες τιμές πώλησης στα $699 και $799 αντίστοιχα. Η αύξηση κατά $50 ανά μοντέλο δικαιολογείται (πάντοτε με τα δεδομένα της Apple...) σε έναν βαθμό με την αύξηση αποθηκευτικού χώρου, καθώς τα iPhone 7 και 7 Plus ξεκινούσαν από τα 32GB και μετέβαιναν στα 128GB, αλλά κυρίως με την βελτιωμένη τεχνολογία που ο αμερικανικός κολοσσός ενσωματώνει στα νέα του smartphones.

Ο επεξεργαστής Α11 "Bionic" στον οποίο στηρίζονται τα 8/8 Plus είναι νέου σχεδιασμού, εξαπύρηνος (2 ισχυροί πυρήνες και τέσσερις λιγότερο) και εντυπωσιακά ταχύτερος από τον ήδη εξαιρετικό A10 Fusion των περυσινών μοντέλων. Κατά 30% ισχυρότερο είναι και το νέο υποσύστημα γραφικών (για πρώτη φορά σχεδιασμένο από την Apple και όχι την Imagination Technologies), ενώ παρόν είναι επιτέλους και το υποσύστημα ασύρματης φόρτισης (εφικτό λόγω της χρήσης γυαλιού στο πίσω μέρος των δύο συσκευών) σύμφωνα με το διαδεδομένο πρότυπο Qi. Για ένα ποσοστό χρηστών σημαντική είναι η ύπαρξη δύο ηχείων στα νέα iPhone με σωστό τρόπο, πάνω και κάτω στην πρόσοψη, ώστε να αποδίδεται αξιοπρεπώς ο στερεοφωνικός ήχος (η θύρα ακουστικών παραμένει απούσα βέβαια). Οι δύο κάμερες των 8/8 Plus τυπικά δεν διαφέρουν σε κάτι από τις αντίστοιχες των 7/7 Plus, όμως η Apple έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά στο λογισμικό που τις ελέγχει και είναι ικανότερες όχι μόνο για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και για πολλά περισσότερα πράγματα τόσο στην σύλληψη φωτογραφιών όσο και video.

Ένα από αυτά τα πράγματα δεν είναι άλλο, φυσικά, από τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας - augmented reality, η προβολή γραφικών "πάνω από" εικόνα του γύρω περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο - οι οποίες δεν είναι κάτι νέο, όμως με την Apple στην αιχμή της τεχνολογίας αυτής πια, και το iOS 11 να υποστηρίζει εξ ορισμού το απαραίτητο λογισμικό ARKit, αποκτούν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην συνέντευξη Τύπου επιδείχθηκε το The Machines, εντυπωσιακό video game που παίζεται "επιτόπου" ανάμεσα σε παίκτες-κατόχους iPhone 8 συνδυάζοντας λεπτομερή 3D γραφικά κι οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια είναι εκείνη τη στιγμή διαθέσιμη. Στον ίδιο τομέα δραστηριοποιούνται οι Microsoft και Google, και οι δύο όμως παραμένουν μακριά από την διάθεση εμπορικού προϊόντος - σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα νέα iPhone που θα βρίσκονται στα χέρια εκατομμυρίων καταναλωτών σε λίγες εβδομάδες. Αν στον ορίζοντα βρίσκεται ένα επόμενο φαινόμενο Pokemon GO για την κατηγορία αυτή εφαρμογών, το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί στο app Store της Apple.

Τα iPhone 8/8 Plus δείχνουν με την πρώτη ματιά απλώς εξελικτικά - το "κουρασμένο" design δεν βοηθά - όμως στην πραγματικότητα έχουν να επιδείξουν αρκετά νέα στοιχεία και βελτιώσεις ώστε να "βάλουν σε πειρασμό" ακόμη και τους κατόχους των περυσινών iPhone 7/7 Plus για αναβάθμιση. Γνώμη μας είναι πως... μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι η ύπαρξη του iPhone X παρά ο,τιδήποτε άλλο (έστω κι αν η διαφορά στο κόστος είναι ευδιάκριτη). Τα δύο αυτά νέα iPhone θα διατεθούν σε ασημί, ροζ και ανθρακί (η Apple καταργεί ανεξήγητα τα δύο μαύρα χρώματα) και στην Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν από την επόμενη πιθανώς εβδομάδα. Το κόστος τους στην χώρα μας δεν έχει ακόμη επίσημα ανακοινωθεί, κρίνοντας ωστόσο από το αντίστοιχο της ιταλικής αγοράς πιθανότατα δεν θα είναι μικρότερο από τα €849 για το iPhone 8 των 64GB και τα €959 για το αντίστοιχο iPhone 8 Plus. Για τα μοντέλα των 256GB... ας το αφήσουμε καλύτερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ