iPhone 4S: Έκπληξη, καμία

Εξελικτικός ο διάδοχος του παρόντος iPhone, μικρή απογοήτευση

Με την εξαίρεση του γεγονότος ότι το iPhone 4S μπορεί να λειτουργήσει και στα αμερικανικά, και στα ευρωπαϊκά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας - κάτι που αφορά κυρίως όσους ταξιδεύουν συχνά - δεν υπάρχει κάποια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά με το παρόν iPhone 4. Εκεί που εστίασε η Apple όσον αφορά τις νέες λειτουργίες του iPhone 4S, ήταν στο σύστημα αναγνώρισης φωνής και εντολών με το όνομα Siri. Αυτή η λειτουργία θα προσφέρεται μόνο από το 4S και φιλοδοξεί να γίνει μία "ψηφιακή βοηθός" για το χρήστη, ο οποίος προφέρει απλές προτάσεις στα αγγλικά και το σύστημα "έξυπνα" μετατρέπει σε σημειώσεις, υπενθυμίσεις, ραντεβού, τηλεφωνικές κλήσεις και άλλες ενέργειες.

Από την επίδειξη της Apple έγινε σε ένα βαθμό σαφές ότι η Siri είναι όντως ενδιαφέρουσα ως δυνατότητα. Οι εντολές που έδινε το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας όμως ήταν σαφείς, συγκεκριμένες, καθαρές στην προσφώνηση και απλές στη σύνταξη: με άλλα λόγια, δεν νομίζουμε ότι οι χρήστες θα μπορούν έτσι απλά να... μιλούν σε φυσική γλώσσα στο iPhone 4S (α λα Tony Stark και Jarvis!) και η Siri ν' αντιλαμβάνεται αμέσως κι αλάνθαστα τί αυτοί επιθυμούν να γίνει. Πολλοί είχαν βιαστεί να μιλήσουν για... τεχνητή νοημοσύνη, είμαστε όμως ακόμη μακριά από αυτό: δεν είναι τυχαίο ότι η Siri θα διατεθεί αρχικά σε "δοκιμαστική μορφή" - beta, ασυνήθιστο για την Apple - μόνο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Το σύστημα είναι φιλόδοξο, μας αρέσει, μα έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Δεν αποτελεί, λοιπόν, ακόμη λόγο αγοράς ενός iPgone 4S από μόνο του.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι από μας ένοιωσαν οποιοδήποτε είδους έκπληξη με την παρουσίαση του iPhone 4S. Σε γενικές γραμμές γνωρίζαμε πως πιθανότερο ήταν να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο και όχι ένα iPhone 5. Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι δεν ελπίζαμε πως η Apple θα δικαιολογήσει τη φήμη της ως εταιρείας καινοτόμου και θα κάνει την υπέρβαση. Επέλεξε να μην το κάνει. Το iPhone 4S είναι ικανό να αντιμετωπίσει όλα τα τωρινά κινητά Android - με δεδομένο όμως πως νέο iPhone θα δούμε το καλοκαίρι του 2012, θα είναι αυτό αρκετό; Ήδη είναι προγραμματισμένα για κυκλοφορία το επόμενο εξάμηνο πολύ ισχυρότερα. Η απάντηση - και ο λόγος της... υπεροψίας της Apple, πιθανώς - βρίσκεται στον πλούτο του App Store: όσο η εταιρεία υπερτερεί εκεί, οι τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. Αυτό σημαίνει πως, συνυπολογίζοντας και το App Store, το iPhone 4S θα παραμείνει ανταγωνιστικό για τους επόμενους 12 μήνες. Δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι καλύτερο από αυτό. Σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ