iPad: Τα (πολύ) καλά

Τί μας άρεσε, σε τί η Apple έκανε σωστές επιλογές

- Στην ευελιξία των χαρακτηριστικών κάθε μοντέλου. Θεωρούμε δίκαιο και θετικότατο το ότι μπορεί να το αγοράσει κανείς σε διάφορες χωρητικότητες, με ή χωρίς διασύνδεση 3G. Κάποιος κόσμος δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ εκτός σπιτιού. Γι' αυτούς το βασικό μοντέλο είναι super. Άλλοι ίσως σκοπεύουν να το αξιοποιήσουν πολύ σοβαρά, οπότε θα το έχουν μαζί τους παντού. Αυτοί ας πληρώσουν για το πλήρως εξοπλισμένο μοντέλο. Κάποιοι χρειάζονται τη διασύνδεση παντού, αλλά όχι 64 GB χώρου. Έχουν κι αυτοί επιλογή. Η Apple αξίζει τα εύσημα και εδώ.

- Άμεσα σχετικό με το προηγούμενο: η τιμή πώλησης. Πάρα πολύ σωστά η αμερικανική εταιρεία δεν προσπάθησε να πουλήσει το iPad ως premium προϊόν. Αν το είχε κάνει, θα είχε αποτύχει θεαματικά και δίκαια. Αντιθέτως, ναι μεν το κορυφαίο μοντέλο πλησιάζει όντως στα 1000 δολάρια, αλλά και με 500 αγοράζει κανείς σχεδόν όλες του τις δυνατότητες. Αυτά τα 500 δολάρια ισοδυναμούν σήμερα με ένα iPhone. Είναι ένα ποσό που, ακόμη και με δύσκολία, δίνει όμως κανείς για κάτι που θέλει (συνειδητά ή ασυνείδητα!) πάρα πολύ. Ακριβότερο από αυτό... και οι καταναλωτές που δεν θα το σκέφτονταν καν θα ήταν η πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Σωστή επιλογή κι εδώ λοιπόν.

- Ο διαχωρισμός του iBook Store από το iTunes Store. Οι άνθρωποι που διαβάζουν πραγματικά (εννοούμε ένα ή δύο βιβλία το μήνα... όχι ένα το χρόνο) έχουν τοποθετήσει τη λογοτεχνία σε δικό της "ράφι". Δεν βλέπουν το βιβλίο τόσο αναλώσιμο όσο ένα τραγούδι ή ένα video clip ή ένα video game. Δικαιολογημένη λοιπόν η επιλογή της αμερικανικής εταιρείας να μην πωλεί τα βιβλία μέσω iTunes. Πέρα από το ότι, με το iBook Store, κάνει απολύτως... σαφείς τις προθέσεις της και στην Amazon!

- H συμβατότητα με τις εφαρμογές του iPhone. Ναι, δεν εκτελούνται απολύτως σωστά (τα γραφικά φαίνονται "κάπως" όταν πολλαπλασιάζονται οι γραμμές τους ώστε να γεμίσουν την οθόνη του iPad), όμως έτσι οι κάτοχοι iPhone έχουν άμεσα διαθέσιμα όλα τα apps που έχουν αγοράσει σε μία δεύτερη συσκευή και οι καταναλωτές που δεν είναι κάτοχοι iPhone, μία μεγάλη γκάμα από extra λειτουργίες να επιλέξουν για το νέο τους iPad. Θα περνούσε πολύς καιρός "ξηρασίας" αν έπρεπε να δημιουργηθούν για τη νέα συσκευή όλες αυτές οι εφαρμογές εξ αρχής - καιρός εις βάρος της. Τώρα, η Apple "αγοράζει χρόνο" ώστε μέχρι να εμφανιστούν οι αληθινά καλές εφαρμογές, ειδικά για το iPad, οι κάτοχοί τους να μην το... κοιτάζουν απλώς.

Αυτά είναι τα στοιχεία που θεωρούμε ως τα θετικότερα στις προδιαγραφές και δυνατότητες του iPad της Apple. Φυσικά, έχουμε να αναφέρουμε και ουκ ολίγα... αρνητικά. Συμφωνείτε, διαφωνείτε, κάτι άλλο; Παραθέτετε τη γνώμη σας στα σχόλια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ